7.7.21

Ενοποιημένο στρατιωτικό συνασπισμό με τρομαχτική ισχύ πυρός ζητά το Ισραήλ για Αν. Μεσόγειο - "Στρατηγικά όπλα" για Ελλάδα-Κύπρο



Ποιες χώρες θέλουν οι Ισραηλινοί να ενταχθούν στο Μεσογειακό ΝΑΤΟ

Εντείνεται η δημόσια συζήτηση στο Ισραήλ μεταξύ αναλυτών και think tank  για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την δημιουργία ενός “πιο ενοποιημένου και στρατιωτικά ικανού συνασπισμού στην Μεσόγειο”.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση Ιράν-Τουρκίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζουν.

Όμως η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τον αδύναμο “κρίκο” καθώς έχουν μείνει πολύ πίσω στον τομέα των εξοπλισμών. Οι Ισραηλινοί θεωρούν πως αυτό το κενό θα καλυφθεί με το αμερικανικό αμυντικό νομοσχέδιο καθώς θα δοθεί η δυνατότητα απόκτησης “στρατηγικών όπλων”.

“Πρέπει να δημιουργηθεί στρατιωτική συμμαχία στην Αν. Μεσόγειο”

Ας δούμε τι αναφέρουν οι ισραηλινοί αναλυτές Bradley Bowman και Seth Frantzman.

“Προσθέτοντας την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ στην ετήσια άσκηση “Noble Dina” και επεκτείνοντας το εύρος και την πολυπλοκότητα της με την πάροδο του χρόνου, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να διασφαλίσουν τα κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, η τρομοκρατική ομάδα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πυραύλους και ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) για να επιτεθεί στα θαλάσσια περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι περιφερειακοί εταίροι τους θα πρέπει να αναμένουν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τους τρομοκράτες της να διευρύνουν την στρατιωτική εμπλοκή με επιθέσεις στην Αν. Μεσόγειο εναντίον πλοίων, λιμανιών και υπεράκτιων ενεργειακών υποδομών.

Για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης απειλής, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους αραβικούς εταίρους και το Ισραήλ να επεκτείνουν την αμοιβαία συμμετοχή τους σε πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, ειδικά εκείνες που επικεντρώνονται στην ενεργειακή ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Noble Dina βάζει την βάση

Η άσκηση Noble Dina μας δίνει μια τέτοια ευκαιρία.

Η Noble Dina είναι μια πολυεθνική ετήσια στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία του Ισραήλ που επικεντρώνεται στην ναυτική ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και παραδοσιακά περιλαμβάνει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η φετινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου περιλάμβανε για πρώτη φορά τη Γαλλία και την Κύπρο.

Η άσκηση περιλάμβανε ένα ισραηλινό υποβρύχιο και το ανθυποβρυχιακό σκάφος INS Romach κλάσης 4,5 Sa’ar. Το ελληνικό ναυτικό συμμετείχε με μία φρεγάτα τύπου «S», μια πυραυλάκατο, ένα υποβρύχιο Type 214, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας P-3B.

Η άσκηση περιλάμβανε επίσης πλοία από τη Γαλλία και την Κύπρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αεροσκάφη P-8 στην άσκηση πριν (και ελπίζουμε ότι θα στείλουν περισσότερα αεροσκάφη και πλοία στο μέλλον).

Η Noble Dina έχει βελτιώσει τις ικανότητες που σχετίζονται με την ναυτική ασφάλεια, την αντιτρομοκρατία, την άμυνα λιμένα, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τον πόλεμο επιφανείας, την έρευνα και διάσωση.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτές οι δυνατότητες γίνονται ακόμη πιο σημαντικές.

Επιδεινώνεται η κατάσταση

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, έξι εμπορικά βυτιοφόρα υπέστησαν ζημιά από νάρκες. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, δημοσιεύοντας βίντεο που έδειχνε τους Ιρανούς Φρουρούς να αφαιρούν νάρκη που δεν εξερράγη από την πλευρά ενός δεξαμενόπλοιου.

Πιο πρόσφατα, το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν σκιώδη πόλεμο που έχει γίνει όλο και πιο έντονος στη θάλασσα.

Και όπως παρατήρησε πέρυσι ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματικός: «Πρέπει να σκεφτούμε πως ό, τι έχει το Ιράν μπορούν να έχουν και οι τρομοκρατικές ομάδες Χεζμπολάχ και Χαμάς που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη».

Πράγματι, η Τεχεράνη εργάστηκε για να παρέχει τόσο στη Χαμάς όσο και στη Χεζμπολάχ όπλα, δυνατότητες παραγωγής όπλων και άλλη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Όταν η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς την υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου Tamar του Ισραήλ τον Μάιο, δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Η τρομοκρατική ομάδα προσπάθησε επίσης να αναπτύξει ένα UUV από τη βόρεια ακτή της Γάζας, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις το κατέστρεψαν.

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών, τα UUV της Χαμάς μπορεί να μεταφέρουν 30 έως 50 κιλά εκρηκτικής ύλης, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν τους στόχους και στη συνέχεια να εκραγούν.

Αν και οι επιθέσεις της οργάνωσης απέτυχαν τον Μάιο, η Χαμάς θα συνεχίσει να εργάζεται για να αποκτήσει πιο προηγμένες θαλάσσιες δυνατότητες και η Τεχεράνη θα είναι πρόθυμη να βοηθήσει.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ διαθέτει ήδη πιο προηγμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών πυραύλων , για να μην αναφέρουμε drone αυτοκτονίας και UUV. Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει στοχοποιήσει ρητά τις θαλάσσιες πλατφόρμες ως πιθανούς στόχους.

Τί πρέπει να γίνει

Άρα, τι πρέπει να γίνει;

Οι γερουσιαστές Bob Menendez (D-NJ) και Marco Rubio (R-FL) εισήγαγαν πρόσφατα το αμυντικό νομοσχέδιο ΗΠΑ-Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ψήφισε για την προώθηση του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων, η διμερής νομοθεσία ζητά σοφά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν «κοινές ασκήσεις συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής ασφάλειας με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ». Αυτό είναι έξυπνο και η υπάρχουσα άσκηση Noble Dina παρέχει ένα τέλειο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομήσουν η Ουάσιγκτον, η Ιερουσαλήμ και η Αθήνα.

Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν

Η ένταξη της Κύπρου και της Γαλλίας στη Noble Dina είναι ένα θετικό βήμα, αλλά οι σχεδιαστές στρατηγικής δεν πρέπει να σταματήσουν εκεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία του Καΐρου για τρομοκρατικές ομάδες και το συμφέρον για την προστασία των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στην επόμενη άσκηση Noble Dina.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης εμπειρία με την ναυτική ασφάλεια και θα πρέπει να προσκληθούν επίσης.

Η συμπερίληψη των αραβικών κρατών όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Noble Dina μπορούν να ενισχύσουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020 και να οικοδομήσουν έναν ολοένα και πιο ενοποιημένο και στρατιωτικά ικανό συνασπισμό για να αντιμετωπίσουν την Τεχεράνη και τους τρομοκρατικούς της αντιπροσώπους.

Κάποιοι μπορεί να προτείνουν ότι είναι πολύ νωρίς για μια τόσο ανοιχτή δημόσια συνεργασία μεταξύ ισραηλινών και αραβικών στρατευμάτων.

“Mαζί Ιερουσαλήμ και Αθήνα”

Ωστόσο, μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαμόρφωση της αραβικής κοινής γνώμης με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν τέτοιες ασκήσεις υποστηρίζουν κοινά συμφέροντα ασφάλειας.

Οποιαδήποτε απροθυμία να προστεθεί η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Noble Dina αγνοεί επίσης το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεργάζεται ήδη δημόσια με αραβικούς εταίρους σε άλλες στρατιωτικές ασκήσεις όπως είναι η άσκηση “Ηνίοχος”, “Νέμεσις” στην ΑΟΖ της Κύπρου και Sea Breeze στη Μαύρη Θάλασσα.

Προσθέτοντας την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Noble Dina και επεκτείνοντας με την πάροδο του χρόνου το εύρος και την πολυπλοκότητα της άσκησης, η Ουάσιγκτον, η Ιερουσαλήμ και η Αθήνα μπορούν να διασφαλίσουν τα κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύσουν την ενότητα και την ετοιμότητα του συνασπισμού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ένοπλων οργανώσεων.

https://warnews247.gr/