11.6.21

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το θέμα των S-400 με νέα επίσημη δήλωση: Δεν δέχονται μεταφορά στο Ινσιρλίκ, απαιτούν να φύγουν από την Τουρκία



Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών έκλεισε διά παντός το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Μόσχα. Και υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε ποτέ καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί, την κατοχή από την Τουρκία, των S-400, άρα ούτε τη μεταφορά τους στη βάση του Ινσιρλίκ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την είδηση της Hellas Journal, ότι δηλαδή η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από το ρωσικό σύστημα. Επίσης διαψεύδονται τα νέα fake news της Άγκυρας ότι η Αμερική δέχθηκε την πρόταση όπως μεταφερθούν οι S-400 στη νατοϊκή βάση του Ινσιρλίκ, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία.

Ο κ. Νεντ Πράις ρωτήθηκε επί τούτου από Αμερικανό δημοσιογράφο για τις πληροφορίες που διαρρέει η τουρκική κυβέρνηση για να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Το σχέδιο των Τούρκων, που απέρριψε η Ουάσιγκτον, ήταν να θέσει ως ύστατη υποχώρησή της την πρόταση για μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο Ινσιρλίκ και αυτό να ελέγχεται από κοινή επιτροπή Τούρκων και Αμερικανών αξιωματικών.

Αυτή την δική της πρόταση, η τουρκική κυβέρνηση την παρουσίασε ως αμερικανική, παρασύροντας αρκετά μέσα ενημέρωσης τα οποία την μετέδωσαν ως γεγονός.

Ο εκπρόσωπος, τόνισε τα εξής:

«Οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς του – με το καθεστώς της, ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πράις αποκάλυψε ότι τα παραπάνω μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους συνομιλεί. Και αναμένει ότι το ίδιο θα πράξει τη Δευτέρα και ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Δήλωσε σχετικά:

«Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν (εννοεί στους Τούρκους). Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να δει τους Τούρκους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να προηγηθώ αυτής της συνομιλίας, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστο με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους».

  • ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα τελευταίο πράγμα. Θέλω απλώς να σας ενημερώσω για κάτι που κυκλοφόρησε τις τελευταίες δύο ημέρες. Υπήρξε ποτέ πρόταση από αυτήν την κυβέρνηση προς την Τουρκία για την ανάπτυξη των S-400 στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ίνσιρλίκ;

Κύριος PRICE: Είμαι – η θέση μας στο S-400 –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζω τη θέση σας για τους S-400. Υπήρξε ποτέ κάποια συγκεκριμένη πρόταση για να αναπτυχθούν (οι S-400) στο Incirlik, από την πλευρά των ΗΠΑ ή από την τουρκική πλευρά προς τις ΗΠΑ;

MR PRICE: Το ρωσικό – επιτρέψτε μου να δηλώσω –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι.

MR PRICE: – ότι οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς του – με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, αλλά – ναι.

MR PRICE: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν (εννοεί στους Τούρκους). Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να δει τους Τούρκους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να ξεπεράσω αυτήν τη συνομιλία, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεστε ακόμη μια προσωρινή λύση; Αυτό έγινε ποτέ από αυτή τη διοίκηση – γιατί αυτή ήταν μια ιδέα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά από αυτή τη διοίκηση μεταφέρθηκε ποτέ ως προσωρινή λύση;

MR PRICE: Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη διοίκηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Και πάλι, αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION:  Just one last thing.  I just want to get you on the record on something that’s been circulating for the past couple of days.  Was there ever a proposal from this administration to Turkey to deploy the S-400s in the NATO base in Incirlik?

MR PRICE:  I am – our position on the S-400 —

QUESTION:  I know your position on the S-400s.  Was there ever a specific proposal to get them deployed inside Incirlik, from U.S. side or from Turkish side to the U.S.?

MR PRICE:  The Russian – let me just state —

QUESTION:  Yes.

MR PRICE:  — that Russian S-400s – and be very clear about this – are incompatible with NATO equipment.  They threaten the security of NATO technology.  They are inconsistent with Turkey’s own commitments as a NATO ally.  We urge Turkey and we continue to urge Turkey not to retain this system.  In fact, Turkey’s possession of this system triggered CAATSA sanctions under U.S. legislation.

At the same time, Turkey is a longstanding and valued NATO ally, and that is why it’s especially important to us that Turkey recognize the incompatibility of the S-400 system with its status of – status as a NATO ally.

QUESTION:  Yes, but – yes.

MR PRICE:  This is the message that Secretary Blinken has made.  President Biden, of course, will have an opportunity to see his Turkish counterparts on the sidelines of the NATO summit in the coming days.  I wouldn’t want to get ahead of that conversation, but our opposition to the S-400 system and our profound belief that it’s incompatible with Turkey’s status as a NATO ally is something we’ve repeatedly made clear to the Turks.

QUESTION:  You still need an interim solution.  Was this ever by this administration – because this was an idea with the previous administration, but by this administration was this ever floated as an interim solution?

MR PRICE:  I couldn’t speak to what the previous administration may have floated.  What – and I wouldn’t want to speak to anything – to any private diplomatic discussions, but let me just say that we have never offered any indication that we are willing to accept Turkey’s possession of the S-400 system.  Again, it’s incompatible with Turkey’s status as a NATO ally. Thank you very much.

QUESTION:  Thanks.