11.6.21

Ελληνοαμερικανοί (HALC) και Αμερικανοεβραίοι (AJC) χαιρέτισαν το αμυντικό νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο  Την ικανοποίηση τους για τη κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον εξέφρασαν ελληνικές εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, η αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας ταραχώδους περιοχής αλλά και στη προάσπιση των συμφερόντων της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» κατατέθηκε την Τετάρτη από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ οραματιζόταν μια αμερικανική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά».

«Στην πράξη με τον νόμο East-Med Act, οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο βοήθησαν να φέρουν αυτό το όραμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

»Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε μια αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας –που ήταν στην ίδια πλευρά κάθε μεγάλης σύγκρουσης τους τελευταίους δύο αιώνες– η οποία θα είναι σε θέση να διαφυλάξει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, υπογράμμισε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια στρατηγικά και οικονομικά, ζωτική περιοχή για τις ΗΠΑ και φυσικά για το Ισραήλ».

«Η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιούργησε μια ισχυρή βάση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας κατά τα άλλα ταραχώδους περιοχής.

»Το νέο νομοσχέδιο θα χτίσει πάνω στον προηγούμενο νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας και των δεσμών της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους», τόνισε ο κ. Χάρις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό.

Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

https://www.tribune.gr/

____________________

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη