20.6.21

Το στοίχημα τώρα είναι πότε ο Ερντογάν θα βρίσει τον Μπάιντεν, τον Μακρόν και άλλους ηγέτες: Το περιστέρι θα γίνει ξανά λύκος…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μερικοί καλοί παρατηρητές της ταραχώδους διαδρομής του Ταγίπ Ερντογάν, με έδρα την Ουάσιγκτον, στοιχηματίζουν ότι δεν θα του πάρει καιρό για να αρχίσει να βρίζει ξανά τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και άλλων δυτικών χωρών.

Παρά τις (έωλες) υποσχέσεις του, η Ελλάδα και οπωσδήποτε η Κύπρος, την οποία έχει ξεγράψει, θα υποστούν, επίσης, την οργή του.

Οι παρατηρητές πολύ ορθά υποστηρίζουν ότι είναι στη φύση του αντιαμερικανός, αντισημίτης και αντιδυτικός. Είναι θέμα ισλαμικής ιδεολογίας, υπογραμμίζουν. Πάλι φαίνεται ότι έχουν δίκιο… Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποδείξει τα παραπάνω χαρακτηριστικά με πράξεις.

  • Και οι Αμερικανοί, και οι Ισραηλινοί, και οι λοιποί δυτικοί, έχουν κατά καιρούς γίνει αποδέκτες του μίσους του. Και μονίμως υποχωρούν διότι οι πολεμικές λύσεις δεν είναι καν επιλογή στις δυτικές χώρες. Ποιος σοβαρός ηγέτης θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του;

Υπάρχουν, βέβαια, και ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι η μόνιμη άσκηση επιθετικότητας του Ερντογάν, που πρέπει να παίρνουν απάντηση. Και το καλύτερο «όπλο» στην εποχή μας είναι οι κυρώσεις. Όχι ο πόλεμος…

Το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν έκανε πονηρές κινήσεις. Πέτυχε συναντήσεις με τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και άλλους ηγέτες. Τους είπε και κουβέντες που ήθελαν να ακούσουν, αλλά απέναντι σε μερικούς ήταν ανένδοτος.

Όλες οι συναντήσεις του έγιναν για ένα σκοπό: Για να γλιτώσει τις κυρώσεις από την ημι-διαλυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η «αγαπημένη Καγκελάριος» Άγγελα Μέρκελ δεν πιστεύω ότι θα επιτρέψει ποτέ να τιμωρηθεί η παραβατική Τουρκία.

Στον κ. Μπάιντεν είπε ότι θα τον …εξυπηρετήσει στο Αφγανιστάν, αν και δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία. Η Ρωσία και οι Ταλιμπάν, θα αντιταχθούν σε παραμονή ξένων στρατευμάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος μόνο που δεν …πέταξε από τη χαρά του.

Στον κ. Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από τη Λιβύη. Σημειώνω ότι κατοχικά στρατεύματα υπάρχουν επίσης στην Κύπρο για 47 χρόνια, στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Άρα κοροϊδεύει τον πρόεδρο της Γαλλίας. Με ένα νεύμα του Ερντογάν θα είχαν ήδη αποχωρήσει… Τον δουλεύει κανονικά…

Στον κ. Μητσοτάκη έδωσε επίσης υπόσχεση… Για ένα ήρεμο καλοκαίρι! Αλλά η υπόσχεση ΔΕΝ περιλαμβάνει και την Κύπρο. Απέδειξε, βεβαίως, ο μπουνταλάς ότι τα πάντα στο Αιγαίο γίνονται επίτηδες, διότι τα σχέδια της Τουρκίας περιλαμβάνουν την κατοχή ελληνικών νησιών.

  • Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα στις 20 Ιουλίου όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο. Για όσους έχουν ξεχάσει, θυμίζω ότι είναι η 47η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει μεγάλη φιέστα και στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Λέγεται ότι θα ανακοινώσει τη λειτουργία βάσης με drones. Εάν ισχύει η πληροφορία, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Τι θα πράξει η Αθήνα; Οι Βρυξέλλες; Η Ουάσιγκτον; Θα καθίσουν να βλέπουν το θέαμα και θα εκδώσουν απλά μία καταδικαστική ανακοίνωση;

Ο Ερντογάν αλλάζει «πρόσωπα», τόσο συχνά όπως αλλάζουν οι κανονικοί άνθρωποι τα πουκάμισα τους. Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα υποχωρήσουν σε ότι αφορά το ρωσικό σύστημα S-400. Όμως πιστεύω ότι θα υποχωρήσουν σε άλλα, εξίσου σοβαρά.

Εάν ο κ. Μπάιντεν δεν παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους, και επιμένει -όπως πιστεύω- στην απομάκρυνση των S-400, ο Ερντογάν θα κάνει «κόλαση» τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

Οι Αμερικανοί κάνουν και πάλι λάθος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Τουρκία. Και θα τους συμβεί μία μέρα ένα νέο Ιράν και θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν, ενώ θα έπρεπε να έχουν κάνει ήδη τα κουμάντα τους.

Ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει, ότι και να υποσχέθηκε στον κ. Μπάιντεν. Ούτε πρόκειται να αλλάξει. Στους συνομιλητές του λέει συχνά ότι ο δρόμος του ΔΕΝ έχει επιστροφή. Η σημερινή Τουρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Αμερική και γενικότερα τη Δύση, όπως της αρμόζει. Μόνο έτσι θα σταματήσει να απειλεί όλους τους γείτονες της.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Υπό άλλες συνθήκες η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για ένα «ήρεμο καλοκαίρι» με την Τουρκία, θα εξυπηρετούσε και την Ελλάδα και την κατοχική δύναμη. Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Πολλοί δεν έλαβαν το μήνυμα του. Αφού παρουσιάστηκε ως περιστέρι στις Βρυξέλλες, μετατράπηκε σε πολέμαρχο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πήγε να εορτάσει τον θρίαμβο του εναντίον των Αρμενίων…

https://hellasjournal.com/

___________________

 Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη