6.6.21

“Οι Τούρκοι δεν ηρέμησαν, αφήνουν το αποτύπωμα τους σε ελληνικές θάλασσες”-Ν.Κοτζιάς

 


Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ευχήθηκε “ήρεμο καλοκαίρι ,χωρίς νέες υποχωρήσεις” στα ελληνοτουρρκικά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Κώστα Λασκαράτο, ο κ.Κοτζιάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά, κατέρριψε κάποια περίεργα αφηγήματα και στο τέλος πρότεινε “προς διευκόλυνση της κυβέρνησης” μια λύση για τα μνημόνια των Πρεσπών. 

Ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση υλοποίησης της συμφωνίας από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και γι΄ αυτό όπως είπε διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια.

Σχολιάζοντας αναλύσεις που λένε ότι “οι Τούρκοι ηρέμησαν”, ο κ.Κοτζιάς επισήμανε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ με τις προκλήσεις της “αφήνοντας το αποτύπωμα της σε ελληνικές θάλασσες”. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τουρκικά αλιευτικά βρίσκονται ακόμη και στη Γαύδο κι έχει “χωρίσει” το Αιγαίο στη μέση, στον 25ο μεσημβρινό. Ποια τουρκικά ηρεμία λοιπόν;

Ο κ.Κοτζιάς απάντησε σ΄ όσους υποστήριξαν ότι “πάντα Τούρκοι ΥΠΕΞ που επισκέπτονταν την Ελλάδα,πήγαιναν και στη Θράκη”. Ο πρώην ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. “Ποτέ , τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ο Τσαβούσογλου δεν πήγε στη Θράκη, γιατί είχαμε διαμορφώσει το πλαίσιο για να μην πάει”, είπε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα μνημόνια της ο κ.Κοτζιάς πρότεινε στην κυβέρνηση να φέρει τουλάχιστον το ένα από τα τρία, αυτό που έχει σχέση με την αμυντική συμφωνία. “Δε φαντάζομαι να υπάρχει βουλευτής που θα πει όχι στο να ελέγχει η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας και να τον αφήσουμε στην Τουρκία”.

https://www.militaire.gr/