23.6.21

Διακομματική στήριξη στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας



Εγκρίθηκε με καθολική υποστήριξη το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο περνάει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην κατάθεσή του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σημείωσε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης, ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, «κι ενώ το σημαντικό διακομματικό νομοσχέδιο οδεύει προς κατάθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα». Ο ίδιος ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επιτροπής που ψήφισαν για να στείλουν αυτό το νομοσχέδιο στη Γερουσία προκειμένου να υποστηρίξουν έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου ενισχύει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και προωθεί την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει 125 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εξουσιοδοτεί την ταχεία μελλοντική παράδοση F-35, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αεροσκάφη που δεν θα δοθούν στην Τουρκία, απευθείας δάνεια της αμερικανικής κυβέρνησης για προμήθεια στρατιωτικού υλικού αλλά και προμήθεια πλεονάζοντος υλικού κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα.

 https://www.zougla.gr/