18.6.21

Αγωγές κατά Ερντογάν – Αλ Σάρατζ σε Χάγη για 20 εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη

 To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, αποδέχθηκε την καταγγελία κατά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Αλ Σάρατζ που υπέβαλε ο «Λιβυκός Οργανισμός για τα Θύματα της Τρομοκρατίας και του Εξτρεμισμού» σε συνεργασία με το «Αφρο-Ασιατικό Κέντρο Μελετών και Διαβουλεύσεων» για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Λιβύη. Η καταγγελία έγινε αποδεκτή από το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Το ιταλικό πρακτορείο Nova αποκάλυψε ότι η καταγγελία, που ονομάζεται «τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Λιβύης», αφορά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ορισμένων στρατιωτικών ηγετών στον τουρκικό στρατό καιτου Φαγιέζ Μουσταφά αλ Σαρράι, πρώην επικεφαλής στο Συμβούλιο της Προεδρίας της Λιβύης.

Το δικαστικό σημείωμα ανέφερε ότι «ο Ερντογάν, ο Αλ-Σάρατζ και οι υπόλοιποι από τους προαναφερθέντες συνεργάστηκαν για τη διάπραξη 20 εγκλημάτων πολέμου στα εδάφη της Λιβύης, τα οποία τιμωρούνται από το διεθνές δίκαιο, και υπόκεινται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Έχουν διαπράξει συλλογικά κατάφωρες παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων και τις αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση της Λιβύης βάσει του Κεφαλαίου VII», συνεχίζει η καταγγελεία.

Και συνέχισε, «Τα ενδιαφερόμενα μέρη παραβίασαν το ψήφισμα αριθ. 1970, το οποίο απαγορεύει την πώληση και εξαγωγή όπλων στη Λιβύη και τα σχετικά ψηφίσματα σχετικά με το θέμα, των οποίων ο αριθμός ξεπέρασε τις 33 δεσμευτικές αποφάσεις, ίσως οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι το 1973, (2420) και (2292).

Πρόσθεσε, «Αυτό που έχουν κάνει ο Ερντογάν, ο Αλ-Σ;aratz και οι οπαδοί τους θεωρείται πράξη επιθετικότητας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τις Συμβάσεις της Χάγης του 1899 και 1907, τις τέσσερις Συμβάσεις της Γενεύης 1949, και τα παραρτήματά του του 1977, το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και οι τροποποιήσεις του, και ο Αφρικανικός Χάρτης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών, και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Τα άτομα που κατηγορούνται, σύμφωνα με την καταγγελεία – «παραβίασαν διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες που προβλέπουν την απαγόρευση, τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τη χρήση μισθοφόρων».

Παραβίασαν επίσης τη «διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, τις συμβάσεις της Βιέννης σχετικά με τις διεθνείς συνθήκες, τη διεθνή σύμβαση για την πολιτική αεροπορία και άλλες σχετικές διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες».
Ο Οργανισμός Λιβύης για τα θύματα της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, σε συνεργασία με το Αφρο-Ασιατικό Κέντρο, σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία Nova, παρουσίασε ένα φάκελο εγγράφων που περιελάμβανε περίπου 20 από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Ερντογάν και τον Αλ-Σαρράι στα εδάφη της Λιβύης, με σαφή στοιχεία για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Αυτά τα εγκλήματα διέφεραν μεταξύ της επιθετικότητας, της γενοκτονίας, της γενοκτονίας με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ηθικής βλάβης, γενοκτονία που επιβάλλει συνθήκες διαβίωσης που προορίζονται να προκαλέσουν σκόπιμα σωματική καταστροφή, και το έγκλημα σκόπιμης θανάτωσης, το οποίο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Στα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνονται επίσης εγκλήματα πολέμου που αφορούν στην καταστροφή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, το έγκλημα πολέμου επίθεσης αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, επιθέσεις εναντίον υπαλλήλων ή αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε ανθρωπιστική βοήθεια ή ειρηνευτικές αποστολές και το έγκλημα πολέμου της επίθεσης ή κλοπής και λεηλασίας άοπλων και αστικών χώρων.

Η καταγγελία κατέληξε λέγοντας ότι ο Ερντογάν και ο Αλ-Σαρράι διέπραξαν επίσης «το έγκλημα της άμεσης και δημόσιας υποκίνησης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διάδοση μίσους και βοήθειας ή ενθάρρυνση του σχεδιασμού ή της προετοιμασίας τους και του εγκλήματος μεταφοράς, εκπαίδευσης, χρηματοδότηση και πρόσληψη μισθοφόρων.

https://lapolitica.gr/

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη