4.5.21

Τουρκικό UAV στην Ορεστιάδα: Από που ήρθε, που πήγε μετά και γιατί και τα δύο είναι πρόβλημα!

 


 ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα για την πρόκληση της πτήσης τουρκικού UAV στην Ορεστιάδα. “Διαρροές” από “πηγές” που μοιάζουν περισσότερο με “κομματικά τρολ” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν μάταια να υποβαθμίσουν την πρόκληση ,αναφέροντας ότι το τουρκικό Bayraktar “μπήκε λίγο και παρέμεινε ελάχιστα” πάνω από την Ορεστιάδα! Δυστυχώς η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και καλό θα ΄ναι να το καταλάβουμε.

 Τo τουρκικό UAV με βάση τα δεδομένα της ιστοσελίδας Flightradar24 εμφανίστηκε στην περιοχή Ανατολικά της Ορεστιάδας και εντός τουρκικού εναερίου χώρου την 14:23 (11:23 UTC) της Μ. Παρασκευής 30 Απριλίου 2021, προερχόμενο από τη ΝΑ Τουρκία.

 Πτήση τουρκικού UAV από ΝΑ Τουρκία προς περιοχή Έβρου

Για 4 περίπου ώρες εκτέλεσε αναγνώριση επιτήρησης των συνόρων κινούμενο πάντα εντός τουρκικού εναερίου χώρου, μέχρι την 18:40, οπότε πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστοσελίδας Flightradar24 εισέρχεται εντός του ελληνικού FIR ΝΑ της Ορεστιάδας και αφού πετά πάνω από την πόλη της Ορεστιάδας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξέρχεται από την περιοχή του χωριού ΠΥΘΙΟ την 15:44. Κατά τη διάρκεια της εισόδου και παραμονής πετούσε σε ύψος 17.585 ποδών.

Πτήση τουρκικού UAV από ΝΑ Τουρκία προς περιοχή Έβρου

 Στη συνέχεια απομακρύνεται από την περιοχή και αφού διασχίζει από Βορρά προς Νότο την τουρκική επικράτεια, συνεχίζει την περιπολία του ΝΑ της Κύπρου.

Πτήση τουρκικού UAV από ΝΑ Τουρκία προς περιοχή Έβρου

Πέραν της υπέρπτησης που θα πρέπει να μας προβληματίσει , θα πρέπει να εστιάσουμε σε κάποια στοιχεία :

1ον : Το τουρκικό UAV πέταξε από τη ΝΑ Τουρκία προς την περιοχή του Έβρου και στην συνέχεια προς την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είτε κατά τη διάρκεια της πτήσης του ο έλεγχος μεταβιβάστηκε σε διαδοχικούς σταθμούς εδάφους, είτε το συγκεκριμένο UAV πετούσε με καθοδήγηση μέσω δορυφόρου.

2ον : Το γεγονός ότι εισήλθε και παρέμεινε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα εντός ελληνικού FIR πιθανώς φανερώνει δοκιμή αντανακλαστικών του ημέτερου συστήματος αεράμυνας.

3ον: Οι Τούρκοι επιδεικνύουν τις δυνατότητες που έχουν αναπτύξει στο χώρο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με πολύωρες αλλά και πάμφθηνες πολύωρες πτήσεις με τις οποίες παρακολουθούν τα πάντα στη περιοχή μας.

https://www.militaire.gr/