27.5.21

Οι Γερμανοί Πράσινοι αλλάζουν το πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη: Καταγγέλουν τον Σόιμπλε για την ανθελληνική του στάση


 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Περίπου 120 ημέρες απομένουν ως τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και δύο πράγματα είναι σίγουρα: Το πρώτο είναι ότι οι Πράσινοι, που βρίσκονται εκτός εξουσίας από το 2005, είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στη Γερμανία που είναι εγγυημένο πως θα μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Το δεύτερο είναι πως έχει γίνει πλέον σαφές ποια θα είναι -κατ` αρχήν- η διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ ως κορυφαία γυναίκα πολιτικός της Γερμανίας. Αν και εκτός από αυτό, η υποψήφια των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί την Μέρκελ και στην καγκελαρία.

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Πράσινοι προηγούνται σταθερά στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων. Είναι και η κυρίαρχη οικονομική ελίτ της χώρας που πιέζει για μια «πράσινη» στροφή στην οικονομία. Οι Πράσινοι και η 41χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ προορίζονται να αναλάβουν ένα γιγάντιο έργο:

  • Να ωθήσουν τη γερμανική βιομηχανία προς ένα μέλλον πράσινης ενέργειας .«Γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Γερμανία παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία», γράφει το αμερικανικό περιοδικό Globalist.

Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία καταλογίζουν στην απερχόμενη καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ότι στα 16 χρόνια της θητείας της ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά με το κεντρικό καθήκον να προωθήσει τον βιομηχανικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Γερμανίας.Η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι δύο τραπεζικοί γίγαντες της Γερμανίας, έχουν γίνει απλά… σκιές των πρώην εαυτών τους. Η ThyssenKrupp βρίσκεται στα σχοινιά και η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει πιθανώς τις μεγαλύτερες από ποτέ ανταγωνιστικές προκλήσεις .

«Σε μια τέτοια κατάσταση ,ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Γερμανία χρειάζεται πραγματικά κορυφαίους πολιτικούς που έχουν σαφή αίσθηση των νέων στρατηγικών επιλογών που πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» ,σημειώνει το Globalist. Όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, με δεδομένο το ειδικό βάρος του Βερολίνου στη Γηραιά ήπειρο.

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νεαρή Ανναλένα από το Πότσνταμ φαίνεται να έχει τα απαραίτητα προσόντα για να περάσει την νέα οικονομική στρατηγική του Βερολίνου.

  • Πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη

Ο Ζαν Ροβνί ,καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κέντρο Ευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Po του Παρισιού, εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα, οι Πράσινοι θα είναι ένα από τα ισχυρότερα κόμματα, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Όπως λέει ο Γάλλος καθηγητής στη Die Zeit , «οι Γερμανοί Πράσινοι είναι ένα πρότυπο για την Ευρώπη.

Για παράδειγμα, φαίνεται ότι το Τσεχικό Κόμμα των Πειρατών, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα Πράσινο κόμμα., θα μπορούσε να κατακτήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού στην Δημοκρατία της Τσεχίας μόλις ένα μήνα μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία».

Οι Πράσινοι -λέει ο καθηγητής Ροβνί- «ήταν ανέκαθεν κοινωνικά φιλελεύθεροι, ήταν πάντα ανοιχτοί σε αλλαγές και σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί . Και είναι μεγάλοι οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιπλέον, οι Πράσινοι είναι τα πιο αξιόπιστα κόμματα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά στη Γερμανία, ήταν το πρώτο μεγάλο Πράσινο κόμμα στην Ευρώπη. Και τώρα πρόκειται να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και θα γίνουν το μεγαλύτερο κεντροαριστερό κόμμα στη χώρα».

Όπως λέει στην ισπανική El Pais ο Πέτερ Μάτουσεκ, από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa, ,οι Πράσινοι «κλέβουν» ψήφους τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες, λίγο περισσότερο από τους δεύτερους.

«Μετά το 2017, οι Πράσινοι έχουν γίνει περισσότερο πραγματιστές», σημειώνει. Από εκεί που ήταν ένα κόμμα με δύο αντιμέτωπα ρεύματα -τους fundis (ριζοσπάστες) και τους realos (πραγματιστές)- έχει γίνει ένα κίνημα με συνοχή και σταθερή ηγεσία. Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες, ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες, καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με αυτό το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που δεν ενδιαφέρεται για τη διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς. Οι Πράσινοι μπορούν.

«Αν συνεχίσουν έτσι, μπορεί να γίνουν το νέο κόμμα του κέντρου που οι άλλοι έχουν πάψει να είναι», τονίζει ο Μάτουσεκ. Και μάλιστα ,με μια νεαρή γυναίκα και μητέρα δύο κοριτσιών (εννέα και πέντε ετών) , ως «μηχανοδηγό» στη γερμανική μηχανή.

Αλλωστε , από τη Σκανδιναβία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι νέες γυναίκες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Για να ηρεμήσει κάποιους αμφισβητίες, η Ανναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αν εκλεγεί καγκελάριος, θα αναλάβει πλήρως τη φροντίδα των δύο θυγατέρων τους, ο σύζυγός της που είναι διευθυντής σε ταχυδρομείο.

«Η ευθύνη της καγκελαρίας σημαίνει να είσαι διαθέσιμη μέρα και νύχτα Θα μπορέσω να το κάνω αυτό επειδή ο σύζυγός μου μπορεί να πάρει πλήρη γονική άδεια», δήλωσε η Μπέρμποκ στην «Bild am Sonntag ». «Ο σύζυγός μου έχει ήδη αναλάβει όλη την ευθύνη για το σπίτι. Τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει τις ώρες εργασίας του γιατί φεύγω το πρωί και επιστρέφω το βράδυ », εξήγησε ο ηγέτις των Πρασίνων.

  • «Μύγα αγάρ» για τους Χριστιανοδημοκράτες

Η Ανναλένα γνωρίζει φυσικά ότι ο δρόμος προς την καγκελαρία θα είναι στρωμένος και με αγκάθια. Από τότε που ανακηρύχθηκε υποψήφια καγκελάριος , αυξήθηκαν δραματικά τα fake news και οι διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον της: Από αμφισβήτηση των ακαδημαϊκών της τίτλων ως δήθεν γυμνές φωτογραφίες της .

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα περιέγραψε μάλιστα την Μπέρμποκ ως «μύγα αγάρ»: Πρόκειται για ένα κόκκινο μανιτάρι ,που «είναι όμορφο αλλά δηλητηριώδες», αναφέρουν σε κείμενό τους οι Χριστιανοδημοκράτες για την υποψήφια των Πρασίνων. Μόνο που η Μπέρμποκ δεν αποκλείεται να αποδεχτεί «μύγα αγάρ» για το κόμμα της Μέρκελ.

Όπως λέει ο επικοινωνιολόγος Γιοχάνες Χίλζε στην Tagesspiegel , η Μπέρμποκ είναι πλέον «η νέα Ανγκελα Μέρκελ. Είναι μια μια νεαρή, φιλελεύθερη πολιτικός και ως εκ τούτου ένας τέλειος εχθρός για τη δεξιά». Σύμφωνα μάλιστα με την Φιορέλα Νταν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου που ερευνά την παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο, «οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μπέρμποκ δεν θα διστάσουν να την συκοφαντήσουν ,παραποιώντας την αλήθεια».

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις κατά της Μπέρμποκ ,οι Πράσινοι έχουν δημιουργήσει ένα είδος «πυροσβεστικής υπηρεσίας» κατά των fake news, που είχε χρησιμοποιηθεί και το 2017: Πρόκειται για μια ομάδα μελών του κόμματος που εντοπίζουν ψεύτικα αποσπάσματα και αναφορές στο διαδίκτυο. «Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η νομική υπηρεσία των Πρασίνων κατέθεσε 15 αγωγές για ψευδείς ειδήσεις και παραβίαση του νόμου για το διαδίκτυο», λέει η εκπρόσωπος των Πρασίνων Νίκολα Κάμπελ.

  • Ισχυρός «πάγκος» γύρω από την Ανναλένα

Για να δώσει στους Πράσινους έναν ισχυρό ρόλο στη νέα κυβέρνηση και να αξιοποιηθεί καλύτερα το ταλέντο της Μπέρμποκ, η υποψήφια καγκελάριος ξέρει καλά ότι χρειάζεται έναν ισχυρό «πάγκο», όπως λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι. Μια ισχυρή ομάδα νέων προσώπων ,που θα συντονίζουν την οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική.

Μπορεί η Ανναλένα Μπέρμποκ να μην διατέλεσε ποτέ υπουργός, αλλά σε αντίθεση με διάφορους πολιτικούς από τζάκι έχει ένα πολύ ισχυρό ατού: «Πατάει πολύ γερά στη γη και δεν είναι απόμακρη στους απλούς πολίτες», γράφει η Weser Kurier της Βρέμης.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση με τους άλλους δύο υποψηφίους καγκελάριους-τον Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ και τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, η Μπέρμποκ « τους στρίμωξε στον τοίχο» γράφει η εφημερίδα της Βρέμης και προσθέτει: «Η υποψήφια των Πρασίνων έδειξε ότι μπορεί άνετα να ενσωματώσει μια νέα πολιτική και κοινωνική αρχή. Αντί να θεωρηθεί…ύποπτη, έδωσε την εντύπωση ότι η χώρα μπορεί να τολμήσει κάτι καινούριο μαζί της στην Καγκελαρία.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο υπό πανδημικές συνθήκες, όλοι γνωρίζουν πραγματικά ποιο είναι το πρόβλημα:. Είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, την οικογένεια και την κοινωνική πολιτική, την υγειονομική περίθαλψη, τη διοίκηση ή την επέκταση της ψηφιακής υποδομής – η Γερμανία πρέπει να αλλάξει, να αναδιαρθρωθεί» σημειώνει η Weser Kurier.

  • Καταγγέλουν τον Σόιμπλε για την Ελλάδα

Η Ανναλένα Μπέρμποκ, δεν κρύβει επίσης ότι είναι πολύ κοντά στις απόψεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν .«Αμερικάνα» την αποκαλεί η ευρωπαική ιστοσελίδα “Lostineu”:

Η υποψήφια των Πρασίνων «δείχνει μια αδυναμία για τους Αμερικανούς .Οταν τη ρωτούν ποιος είναι ο πιο σημαντικός εταίρος εκτός της ΕΕ: ​​οι Ηνωμένες Πολιτείες» ,απαντά χωρίς δισταγμό. Αποφεύγει μάλιστα να πει λέξη για τη Γαλλία -τον παραδοσιακό εταίρο της Γερμανίας στην Ευρώπη. Ισως να φοβάται το μέλλον, καθώς στη Γαλλία η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν φλερτάρει έντονα πλέον με τη γαλλική προεδρία.

Μένει φυσικά να δούμε πως θα αντιμετωπίσει μια Πράσινη καγκελάριος τον Ευρωπαικό Νότο. Ανεξάρτητα άλλωστε από τον ένοικο της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις χώρες της νότιας Ευρώπης παραμένει ισχυρό. Όχι μόνο ως «πελάτες» της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά των νέων γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά απο προσφυγή των Πρασίνων , το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης , «άδειασε» την κυβέρνηση Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2015 .Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες τονίζεται οτι η Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραβίασαν το Σύνταγμα και αγνόησαν την Ομοσπονδιακή Βουλή για το ποια γραμμή θα ακολουθούσε το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το τρίτο πρόγραμμα Βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η γερμανική βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων από την κυβέρνηση Μέρκελ. «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι μια νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία» αναφέρουν οι Πράσινοι και καταγγέλουν τον Σόιμπλε οτι η πρόθεσή του τότε «να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ήταν ένα σκάνδαλο, πόσο μάλλον να αποκρύψει αυτή την πρωτοβουλία από τη βουλή».

Ειδικά για την Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πράσινοι, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου, κατέθεσαν πρόταση στην Γερμανική Βουλή για να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με την Ελλάδα για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Η αντιπρόεδρος της βουλής και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε συνείδηση της γερμανικής ενοχής και της ιστορικής μας ευθύνης.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος για την ευρωπαϊκή συνοχή ένας επί ίσοις όροις διάλογος μεταξύ εταίρων». Στο έγγραφο που κατέθεσαν οι Πράσινοι στη Bundestag,αναγνωρίζουν τα φρικτά εγκλήματα που έγιναν με την εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα.

Οι ηγέτες τους, τόνισαν στη Βουλή ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί πως ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων ή την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Η πρωτοβουλία αυτή των Πρασίνων, αλλά και της γερμανικής Αριστεράς, απορρίφθηκε πάντως από τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή .

Για να καταλαβαίνουμε ,κάθε φορά, ποιοι είναι οι φίλοι μας. Μήπως πρέπει τώρα που οι Πράσινοι βαδίζουν προς την καγκελαρία κάτι να κάνουν και οι ελληνικές αρχές ; Αν όντως δεν έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου…

https://hellasjournal.com/