27.5.21

Με αφορμή μία ανακοίνωση: Μπας και άλλαξε η αμερικανική πολιτική για την περιοχή μας και δεν πήραμε είδηση;

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο σκοπός της επίσημης ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου. Εκδόθηκε χωρίς να υπάρξει ερώτηση ή δημοσιογραφικό αίτημα…

Αλλά, όποιος και αν ήταν πρόκειται για μία εντυπωσιακή ανακοίνωση, που θα πρέπει να εκνεύρισε πολύ τους Τούρκους. Διότι στην πραγματικότητα, έχουμε μία ισχυρή και καραμπινάτη αναγνώριση από την υπερδύναμη του ρόλου και της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μεσόγειο.

  • Μία ανάρτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη έδωσε την ευκαιρία να ειπωθεί ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον για να ενισχυθεί ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και το κόμμα του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
  • Είναι κάτι που δεν το πιστεύω και δεν προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα. Αλλά, ας κρατήσουμε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί φίλο του τον Νίκο Αναστασιάδη. Και επειδή τον θεωρεί φίλο, πρέπει να βρουν τον τρόπο να τα πουν στο τηλέφωνο… Γρήγορα.

Εντυπωσιάζει πραγματικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διότι υποστηρίζει ότι η συνεργασία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι περισσότεροι ούτε είχαν καν υποψιαστεί ότι ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν εργαστεί αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και είχαν φέρει τις σχέσεις σε ένα φοβερό επίπεδο. Άλλος στη θέση του κ. Χριστοδουλίδη θα πανηγύριζε. Αλλά ο ίδιος προτίμησε να μιλήσουν τα έργα.

Το σημαντικό τούτης της ιστορίας είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση της Αμερικής αποδέχθηκε τις συμφωνίες της προηγούμενης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι συμφωνίες αυτές θα ενδυναμωθούν και θα προχωρήσουν και αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα μίας καθαρής στρατηγικής συμμαχίας και συνεργασίας. Σημειώνω δε ότι η Κύπρος δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην μεγάλη αυτή ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ομιλεί για τις εξαιρετικές σχέσεις της Αμερικής με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και βεβαίως έχει μεγάλη σημασία η συνεχής αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε μία εποχή που ακόμα και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο φιλότουρκος Αντόνιο Γκουτέρες, την έχει υποβαθμίσει σε κοινότητα, και οι Τούρκοι την έχουν στοχεύσει σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία, και συνεργάζονται στενά με την Κ.Δ. για την προώθηση κοινών προτεραιοτήτων ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρεται ότι η  συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κ.Δ. (ROC) βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στα τέλη του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κ.Δ. υπέγραψαν δήλωση προθέσεων σχετικά με τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, γράφει η ανακοίνωση.

Επίσης σημειώνει ότι τον Δεκέμβριο του 2019, ο νόμος περί εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 υπογράφηκε με ισχυρή διμερή υποστήριξη, τονίζοντας τα συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει η αμερικανική πλευρά, έκτοτε, η συνεργασία μας για την ασφάλεια συνέχισε να εμβαθύνει στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έρευνας και διάσωσης, της καταπολέμησης της σωματεμπορίας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της αντιμετώπισης καταστροφών και θεμάτων έκτακτης ανάγκης και της εκκένωσης μη στρατιωτικού προσωπικού.

Στη συνέχεια καταγράφει όλα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τη στενή στρατηγική συνεργασία της Κύπρου και της Αμερικής.

Και τονίζει ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, η διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας, η προώθηση ευκαιριών για μεγαλύτερο εμπόριο και επενδύσεις και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Η ανακοίνωση πρέπει να μελετηθεί από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και το Μέγαρο Μαξίμου της Αθήνας. Και επιτέλους ας γίνει μία καθαρή κουβέντα με τους Αμερικανούς και για το Κυπριακό, και για το Αιγαίο, για να γνωρίζουν ο πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τι πραγματικά σκέφτονται οι ηγέτες του κόσμου.

Η τελευταία σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, που υποκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν, έκοψε κάθε γέφυρα συνεννόησης του Ισραήλ με την Τουρκία. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το Εβραϊκό Κράτος διαμήνυσε παντού και ιδιαίτερα στη Λευκωσία, ότι η κατοχική δύναμη είναι απέναντι του ως ο υπ’ αριθμό ένα εχθρός του Ισραήλ. Όπως θύμισε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, το Ισραήλ είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Αμερικής, και -όπως αντιλαμβάνεται ο καθέμας- αυτή η σχέση δεν θα χαλάσει ποτέ…

Τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ εξυπηρετούνται πια απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας. Όσο μπουνταλάδες και αν είναι μερικοί γραφειοκράτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γνωρίζουν αυτή τη μεγάλη αλήθεια.

Η Αμερική θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο, και στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία προσπαθεί να αλώσει το νησί. Προς το παρόν η Ουάσιγκτον απορρίπτει τη διχοτομική λύση των δύο κρατών και αυτή είναι μία θετική εξέλιξη.

Όμως, θα ήταν πιο θετική η στάση των Αμερικανών, εάν εγκατέλειπαν τη «λύση»-διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία επιβλήθηκε από τον Χένρι Κίσιγκερ, ο οποίος πίστευε πως μέσω αυτής εξασφάλιζε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

U.S. Security Cooperation With the Republic of Cyprus
FACT SHEET – BUREAU OF POLITICAL-MILITARY AFFAIRS

MAY 24, 2021

The United States views the Republic of Cyprus (ROC) as an important partner for regional stability, security, and prosperity, and works closely with the ROC to advance shared security priorities in the Eastern Mediterranean region.

Cooperation between the United States and the ROC is at a historic high. In late 2018 the United States and the ROC signed a Statement of Intent on bilateral security cooperation. In December 2019, the Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019 was signed into law with strong bipartisan support, highlighting the United States’ security interests in the Eastern Mediterranean region. Since then, our security partnership has continued to deepen in the areas of counterterrorism, nonproliferation, maritime security, search and rescue, counter-trafficking, cybersecurity, disaster and emergency response, and non-combatant evacuation. Examples of concrete successes include:

  • First-time ROC participation in the U.S. International Military Education Training Program (IMET);
    ROC support for a deployment of U.S. troops in 2020;
    Groundbreaking for the $5-million Cyprus Center for Land, Open-sea, and Port Security (CYCLOPS) regional training center focused on border security and preventing the spread of weapons of mass destruction;
    Accreditation of the ROC’s first Defense Attaché at its embassy in Washington;
    Joint military exercises and port visits by U.S. naval vessels to Cyprus;
    Joint training to improve maritime security and cybersecurity;
    Temporarily waiving International Traffic in Arms Regulations (ITAR) restrictions to allow for the direct commercial sale of non-lethal defense articles and services to and from the ROC; and
    Senior-level visits to the ROC by U.S. military leadership.

Our bilateral partnership also continues to grow in other areas of common interest, such as countering illicit financial flows, diversifying European energy sources, fostering opportunities for greater trade and investment, and protecting cultural heritage.

https://hellasjournal.com/