31.5.21

Υπογραφή Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ-Κινήσεις κατά των Τούρκων

 
Την Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Κύπρου και Ισραήλ, υπέγραψαν το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2021-22. Κατά την υπογραφή του προγράμματος, την ΕΦ εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδου, Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Νεόφυτος Παχουλίδης ενώ τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Διπλωματικού και Πολιτικοστρατιωτικού Γραφείου του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Ilan Mazushan.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και διμερών επαφών, προωθώντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, οι οποίες διαφωνούν με την Τουρκία για θαλάσσια όρια στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

Τα σχέδια συνεργασίας περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη διασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και ελληνικού νησιού της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο έως το τέλος του 2023.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι αφού η Τουρκία επέκτεινε τις ερευνητικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα στα ύδατα στα οποία η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει δικαιοδοσία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει εξαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό από την περιφερειακή εξερεύνηση ενέργειας, επιμένοντας ότι τα ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της δεν πρέπει να προβάλλουν θαλάσσιες ζώνες για εμπορική εκμετάλλευση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα στην Μεσόγειο, προεξάρχοντος του αγωγού East Med, προκαλώντας ζημιάς δις σε αμερικανικούς, ισραηλινούς και άλλους κολοσσούς εν μέσω πανδημίας.

Επίσης η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει για την υφαρπαγή θαλάσσιων οικοπέδων και ΑΟΖ, ενώ επιζητά τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας προβλήματα στο Σουέζ και στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ από την Ερυθρά θάλασσα.

Για αυτό η δημιουργία ενός αμυντικού συνασπισμού, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, είναι μονόδρομος και αυτό θα γίνει με την συνδρομή της Γαλλίας και πιθανόν των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Άγκυρα έχει μετατοπιστεί στην ευρασιατική συμμαχία, κυρίως με την Κίνα και όχι τόσο με την Ρωσία παρά την αντίθετη εικόνα.

Όταν και εφόσον δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός όπως τον αναφέραμε, τότε το τέλος των οθωμανικών ονείρων της ισλαμικής ελίτ της χώρας, αλλά και των Κεμαλιστών, θα είναι το λιγότερο που δούμε, αφού το 1918 έγινε “μισή δουλειά” όπως διαπιστώθηκε με την χώρα αυτή.      

Ιδέες τώρα για την δημιουργία αυτής της αμυντικής δομής που θα περιφρουρούσε για παράδειγμα τον αγωγό East Med, μέσω του NATO, δεν έχουν αναφερθεί, καθώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα άμεσο αντιτουρκικό σχέδιο εντός της συμμαχίας.

https://nationalpost.com.cy/