10.5.21

Που “εξαφανίστηκε” ο “σκληρός” Ερντογάν; Το μοιραίο του λάθος και η άγνοια της Ιστορίας



 Γράφει η ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μοιραίο λάθος η άγνοια της Ιστορίας;

Εκείνος ο ογκόλιθος της πολιτικής που βροντοφώναζε “one minute”  και “απειλούσε” την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να τις επισκεφθεί ξανά, εξαφανίστηκε ως δια μαγείας.  Ο μεγάλος ηγέτης ο ένας και μοναδικός πολιτικός άνδρας  λούφαξε δυο ολόκληρες μέρες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και μετά ψέλλισε κάποια λόγια διαμαρτυρίας…..

Η “επιτυχημένη” διπλωματία του σουλτάνου τον οδήγησε σε ένα πλήρες αδιέξοδο από όπου προσπαθεί να εξέλθει κάνοντας κυβιστήσεις και εκλιπαρώντας αυτούς που εξύβριζε πριν λίγο καιρό.

Ακόμα και το Ιράκ επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από τον τουρκικό Στρατό.

Ο λαλίστατος υπουργός άμυνας κ. Ακάρ επικοινώνησε με τον ομόλογο του και τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών της. Πώς να τον εμπιστευτεί, όμως κανείς, όταν απειλεί διαρκώς την γειτονική Ελλάδα και παραβιάζει ασύστολα την εδαφική της ακεραιότητα;

Τα ραπίσματα που δέχεται η πολιτική ηγεσία είναι  καθημερινά. Την ώρα που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και εκλιπαρεί τον κ. Σίσι που αποκαλούσε “πραξικοπηματία και δολοφόνο”, στο λιμάνι του Πορτ Σαίτ έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου της Γενοκτονίας παρουσία πολλών Αιγυπτίων αξιωματούχων .

Η Σαουδική Αραβία από την άλλη κλείνει τα οκτώ τουρκικά σχολεία που λειτουργούν  στο Ριάντ, στην πόλη Τζίντε, στο Τεμπούκ, στο Νταμμάν, στο Ταίφ, στην Αμπχά, στη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Με απόφαση των Αρχών τα Σχολεία θα παύσουν να λειτουργούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Οι 2256 μαθητές που φοιτούν σε αυτά θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες ,γιατί στα Σχολεία που υπάγονται στο υπουργείο εθνικής παιδείας της Τουρκίας δεν διδάσκονταν τα αραβικά.

Ο Ερντογάν πρέπει να μάθει ότι η άρνηση των γεγονότων που σημάδεψαν την Ιστορία δηλώνει αδυναμία. Όσο η Τουρκία αρνείται να παραδεχθεί το παρελθόν της θα είναι πάντα υπόλογος για τα εγκλήματα των προγόνων της.
Η προσκόλληση, η εμμονή στην άρνηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο ενός λαού.

Ο σουλτάνος έπεσε θύμα της αλαζονείας του αλλά και της αμάθειας του. Δεν γνωρίζει καλά την ιστορία και τη γεωγραφία της Μέσης ανατολής. Αγνοεί βασικά την απέχθεια του αραβικού κόσμου έναντι των οθωμανών-τούρκων. Η ιδέα και μόνο της επιθυμίας για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν αρκετή να συσπειρώσει όλους του Άραβες εναντίον του. Στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο στη θρησκεία, στο Σουννιτικό Ισλάμ, αλλά αγνόησε κάτι σημαντικό: την ύπαρξη πολλών διαφορετικών δογμάτων που αλληλοσπαράζονται. Εάν γνώριζε ιστορία θα ήξερε ότι οι Άραβες ουδέποτε θα δεχόταν ξανά Τούρκο Χαλίφη.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλλάχ ο Α΄Μπιν Ελ Χουσεϊν  το 1924 ένιωσε μεγάλη χαρά και ανακούφιση για την ενέργεια του Κεμάλ να καταργήσει το Χαλιφάτο και να εκδιώξει τον τελευταίο Χαλίφη. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian  είχε δηλώσει: “Οι Τούρκοι αυτοκτόνησαν . Πέταξαν στα σκουπίδια το Χαλιφάτο που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Θέλω να στείλω συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Κεμάλ. Το Χαλιφάτο είναι ένας αραβικός θεσμός. Ο Προφήτης ήταν Άραβας, το Κοράνι είναι γραμμένο στα αραβικά, οι ιεροί τόποι βρίσκονται στην Αραβία, συνεπώς και ο Χαλίφης πρέπει να είναι Άραβας”.
Η άγνοια της Ιστορίας είναι έγκλημα για όποιον θέλει να ασκεί τα καθήκοντα του πολιτικού, γιατί οδηγεί πάντα στην καταστροφή.

https://www.militaire.gr/