11.3.21

Κατά 87% μειώνει τις νοσηλείες & τους θανάτους λόγω κορωνοϊού το φάρμακο της Eli Lilly - Γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα;




Όπως σας είχαμε ξανά αναφέρει στο pronews.gr, υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο οι Έλληνες «ειδικοί» τους κάνουν «πόλεμο» λέγοντας πως είναι «ακριβά» και με «παρενέργειες».

Τώρα, ακόμη μία επιβεβαίωση στο pronews.gr, φέρνει η συνδυαστική θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly για την Covid-19 η οποία σύμφωνα με μια νέα μελέτη, έδειξε 87% αποτελεσματικότητα στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων μεταξύ ασθενών που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.
Η θεραπεία, ένας συνδυασμός δύο συνθετικών αντισωμάτων, της μπαμλανιβιμάμπης (bamlanivimab) και της ετεσεβιμάμπης (etesevimab) αναπτύχθηκε απο την Eli Lilly, που έχει την έδρα της στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, και από την καναδική AbCellera. Αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, όταν μολύνεται ένα άτομο και προσκολλάται σ’ αυτόν εμποδίζοντας το παθογόνο να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

​Σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών η Eli Lilly ανακοίνωσε χθες ότι η εν λόγω θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από την Covid-19 κατά 87% σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο – μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα ευρήματα προηγούμενης μελέτης , που παρουσίασε η εταιρεία στα τέλη Ιανουαρίου, που έδειξαν ότι η θεραπεία συνέβαλε να μειωθούν κατά 70% οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ ασθενών που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

​«Αυτά τα στοιχεία δίνουν πρόσθετες πληροφορίες στους παρόχους ιατρικής φροντίδας αναφορικά με τη συνδυαστική χρήση της μπαμλανιβιμάμπης και της ετεσεβιμάμπης ως μιας θεραπείας που μπορεί να σώσει ζωές βοηθώντας εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της Covid-10», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Eli Lilly, δρ Ντάνιελ Σκοβρόνσκι.

Στις κλινικές δοκιμές μετείχαν 769 ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της Covid-19 που κινδύνευαν να νοσήσουν βαριά και στον καθένα τους χορηγήθηκαν 700 mg μπαμλανιβιμάμπης και 1.400 mg ετσεεβιμάμπης και μόνον τέσσερις εξ’ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν, ενώ ουδείς κατέληξε σε αντίθεση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, όπου 11 άτομα νοσηλεύτηκαν και τέσσερα έχασαν τη μάχη.

​«Ίσως να μην εξαλείψουμε την Covid-19, αλλά μπορεί να μετατρέψουμε από πανδημία σε ενδημική νόσο και αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να κρατούμε ζωντανούς τους ασθενείς», δήλωσε ο δρ Πίτερ Πιτς, πρώην στέλεχος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly για την Covid-19 έλαβε την έγκριση του FDA τον Φεβρουάριο, ενώ προ ημερών εγκρίθηκε η χρήση της και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον δρα Ντάνιελ Σκοβρόνσκι Η Eli Lilly ετοιμάζεται να παρασκευάσει ένα εκατομμύριο δόσεις της θεραπείας τους επόμενους μήνες.

​Ο ίδιος θεωρεί ότι η θεραπεία θα παρέχει προστασία τόσο κατά παλαιότερων στελεχών του κορωνοϊού όσο και κατά νέων παραλλαγών του που εξαπλώνονται στις ΗΠΑ, όπως η βρετανική, ενώ η εταιρεία μελετά και φάρμακα για τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Τώρα ένα μεγάλο ερώτημα είναι, το για ποιο λόγο η Ελλάδα δε τα φέρνει και συνεχίζει την «πολιτική» των lockdowns, το οποία είναι καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία.

Οι μελέτες δείχνουν πως με λίγα χρήματα -σε σχέση με το πόσο κοστίζουν τα lockdowns- θα μπορούσαμε να σώσουμε πολλούς συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση άλλωστε επιμένει κάθε φορά που ανακοινώνει κάποιο μέτρο πως το κάνει για να «σώσει ζωές».

Να υπενθυμίσουμε πως ο πριν λίγους μήνες ο πλαστικός χειρούργος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε υποστηρίζει πως δεν φέρνουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα γιατί είναι ακριβά και έχουν παρενέργειες, ενώ άλλοι «ειδικοί» είχαν υποστηρίξει πως καμία (σχεδόν) χώρα δεν τα έχει προμηθευτεί.

Όμως τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τον Καναδά, την Ουγγαρία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες να αγοράζουν μονοκλωνικά αντισώματα, η μοναδική χώρα που δεν έχει κάνει καμία κίνηση είναι η Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη.