12.2.21

Οι Αμερικάνοι απέρριψαν την πρόταση-παγίδα του Χουλουσί Ακάρ για τους S-400: ‘Η όλα… Ή τίποτα…

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

“Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και είναι ασυμβίβαστοι με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ”.

Απασφάλισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις, ερωτώμενος για την βλακώδη πρόταση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, να παραμείνουν οι ρωσικοί S-400, παροπλισμένοι, όπως -ας πούμε- οι ρωσικοί S-300 της Κύπρου, που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη. Η παραπάνω είναι με ακρίβεια η απάντησή του.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι τούτοι οι «νεαροί» της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν τα έχουν πάρει στο κρανίο με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον κύκλο των ισλαμιστών που τον περιβάλλουν. Βασικά, για να ξεκαθαρίσουμε μία και καλή τα πράγματα, ακολουθούν με ακρίβεια το γράμμα και το πνεύμα των αμερικανικών νόμων. Και δεν ξεχνάνε και κάτι άλλο: ότι ο Ερντογάν πρόσβαλε την Αμερική, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εχθρών της υπερδύναμης και έχει μιλήσει πολύ άσχημα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

  • Στην Αμερική οι αντιδράσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν συνεχίζονται έτσι απλά… Εντείνονται. Γίνεται αυτό που λένε τα νέα παιδιά για να περιγράψουν μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Γίνεται χαμός.

Τα κτυπήματα εναντίον του Ερντογάν έρχονται από παντού. Είτε το θέμα είναι η Κύπρος, είτε αφορά τους Κούρδους, το Αιγαίο, και τους Αρμένιους. Είτε ομιλούμε για το ρωσικό σύστημα S-400… Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές. Ας το πούμε διαφορετικά. Διαμαρτύρονται οι Αμερικάνοι όπως ακριβώς κάνουν για την Κίνα, το Ιράν, τη Ρωσία και άλλους εχθρούς της Αμερικής.

Όπως σημειώσαμε και χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως δικαιολογία πρόταξε θέμα εθνικής ασφάλειας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα, αλλά οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έλεγαν πως θα γινόταν σήμερα Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως κάποια στιγμή θα …γίνει!

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας η πρόταση του Ακάρ είναι άλλο ένα παιγνίδι των Τούρκων. Νομίζουν οι Αττίλες πως θα επηρεάσουν τους Αμερικανούς με υποσχέσεις. Τούτη η νέα κυβέρνηση απαιτεί κάτι περισσότερο από υποσχέσεις. Απαιτεί πράξεις. Αν ο Τσαβούσογλου θέλει να ανακοινώσει ότι η Τουρκία διώχνει το σύστημα S-400, θα είναι σίγουρα μία καλή εξέλιξη για τις δύο χώρες. Αλλά η Τουρκία προτείνει κάτι άλλο: Να παραμείνουν οι S-400 εγκαταστημένοι στο τουρκικό έδαφος, αλλά σε αδράνεια. Αυτό ΔΕΝ γίνεται.

Οι Τούρκοι ξεχνούν τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Είναι νόμος του αμερικανικού κράτους να φύγουν οι S-400 από την Τουρκία. Οπότε η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα εισέλθει σε διάλογο για να μείνει το ρωσικό σύστημα στην Τουρκία.

Θα ήθελα να αναφέρω και κάτι άλλο για να βοηθήσω τις σκέψεις των αναγνωστών μας για την ανάρμοστη σχέση της Αμερικής και της Τουρκίας. Μπορεί οι παλιοί γραφειοκράτες, που μας συνήθισαν με τον «τουρκολαγνισμό» τους, να θέλουν να τη χαρίσουν στον Ερντογάν και να του δώσουν ακόμα μία ευκαιρία. Αλλά τους σταματά ο παράγοντας Ρωσία. Είναι τόσο αντιρωσική η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γραφειοκράτες να κάνουν θετικές προτάσεις ή εισηγήσεις για την Τουρκία.

Στις όποιες αποφάσεις για την Τουρκία παίζει τεράστιο ρόλο πλέον η στρατηγική σχέση της με τη Ρωσία. Και δεν χρειάζεται κάποιος να καταφεύγει σε πληροφορίες. Αρκεί να μελετήσει την κατάθεση του υπουργού Εξωτερικών στη Γερουσία. Μίλησε για τη δήθεν σύμμαχο Τουρκία, την ούτω καλούμενη σύμμαχο -για να χρησιμοποιήσω την προσφιλή φράση των συναδέλφων στην Κύπρο. Και υπενθύμισε ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τους εχθρούς της Αμερικής, τη Ρωσία.

Άρα, δεν είναι αν πιστεύει κανείς τις ανακοινώσεις και γενικά τι πιστεύει στο τέλος κανείς. Αλλά ομιλούμε επί πραγματικού. Δεν λέμε ότι ξαφνικά οι Αμερικανοί γραφειοκράτες είδαν το φως και έγιναν αντιτούρκοι. Αλλά ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση μία ευρύτερη ανάλυση της περιοχής μας. Και με βάση την ευρύτερη ανάλυση, ναι, τα πράγματα είναι ζόρικα για την Τουρκία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε ότι αφορά το μέτωπο του Κυπριακού.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις σκέψεις του άβουλου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Έθνών, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Πενταμερής, όποτε πραγματοποιηθεί, και με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα γίνει στην Αμερική.

Η τελευταία πρόταση ήταν να γίνει στη Γενεύη. Για πάρα πολλούς λόγους είναι η καλύτερη λύση, διότι εκεί είναι η έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν χρειάζεται να ψάχνουν άλλους χώρους. Άρα, αφού βρήκαν την τοποθεσία θα βρουν και την ημερομηνία.

Μίλησα με διπλωματική πηγή. Εντόπισε, μου είπε, προσπάθεια από την Τουρκία να καθυστερήσει τις διαδικασίες.  Επίσης, προβλημάτισε την ίδια πηγή, η επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των πάντων. Είναι απόλυτος για την απαράδεκτη διευθέτηση των δύο κρατών.

Άρα για την Τουρκία δεν παίζει πια η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Και ομιλούμε για μία λύση 100% φιλοτορκική και ρατσιστική. Κυρίως οι επιθέσεις, φέρνουν σε δύσκολη θέση και την Αθήνα και τη Λευκωσία. Πως θα καθίσουν απέναντι στον Τσαβούσογλου και στον Τατάρ όταν οι θέσεις τους είναι απαράδεκτες και διχοτομικές. Μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου, η διευθέτηση των δύο κρατών είναι αυτοκτονία.

https://hellasjournal.com/