19.2.21

Έρχονται σύντομα τα M-1117 - Σημαντική αύξηση της μαχητικής ισχύος του Στρατού ΞηράςΜε την απόκτησή τους αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες

Όπως έγινε γνωστό ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) βρίσκεται μπροστά στην τελική απόφαση και έγκριση, από το Αμερικανικό Κογκρέσο, προσφοράς παραχώρησης 1.200 οχημάτων M-1117. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές βρισκόμαστε στη φάση επιθεώρησης των οχημάτων στις ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η φόρτωσή τους και με μέριμνα και έξοδα της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους.

Το M-1117 Guardian (Φύλακας) αναπτύχθηκε ως ένα ελαφρύ όχημα, για την Στρατονομία των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1995 και το πρωτότυπο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1997. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1999 και το κόστος κάθε M-1117 ήταν $ 800.000.Πρόκειται  για οχήματα 22 ετών. 

Ωστόσο η δράση τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, σε σχέση με τη χρήση των Hammer, τα οποία αποδείχθηκαν ευάλωτα σε επιθέσεις και απώλειες. Τα Μ-117 αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά αναφορικά με την ανθεκτικότητα τους σε πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, γεγονός που οδήγησε  στην επαναφορά του προγράμματος παραγωγής.

Το M-1117 ζυγίζει 13.410 κιλά, ενώ οι διαστάσεις του είναι 6 x 2,6 x 2,6 μέτρα. Ενσωματώνει κινητήρα Cummins 6CTA8.3 μέγιστης ισχύος 260 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η αυτονομία του είναι 650 χιλιόμετρα περίπου. Η μεταφορική του ικανότητα κυμαίνεται ανάλογα με την έκδοση.

Στην έκδοση που πιθανότατα θα παραλάβει ο ΕΣ το όχημα μπορεί να μεταφέρει πέντε 5 άτομα. Ομοίως, ο τυπικός εξοπλισμός τους αποτελείται από ένα πολυβόλο M2ΗΒ των 12,7 χιλιοστών και έναν 1 αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Αναφορικά με την τακτική τους χρησιμοποίηση από τον ΕΣ, εκτιμάται ότι θα στελεχώσουν τις Διμοιρίες Αναγνωρίσεως Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Σχηματισμών.

Ο ρόλος των M-1117 στον ΕΣ δεν είναι αυτός της αντικατάστασης τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Αυτά που θα παραλάβει ο ΕΣ δεν έχουν την μεταφορική ικανότητα των M-113. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, ο ρόλος τους θα είναι υποστηρικτικός. Δηλαδή θα χρησιμεύσουν σε δευτερεύουσες αποστολές όπως η συνοδεία και προστασία κομβόϊ εφοδίων και υλικών, η εσωτερική ασφάλεια στη Ζώνη Ευθύνης του Δ' ΣΣ, η αναγνώριση σε μονάδες του Έβρου και της ΑΣΔΕΝ, η αντιμετώπιση  εχθρικών αεροπρογεφυρωμάτων στα νησιά μας και η προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Τέλος, η μεγάλη ποσότητα των οχημάτων σημαίνει ομοιοτυπία και οικονομίες κλίμακας στο ζήτημα της υποστήριξης τους.

Εκτίμηση είναι ότι η παραλαβή και η ένταξη τους από Μονάδες του Στρατού μας θα αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Η προστασία θώρακα, η μεγάλη του ταχύτητα, η ευκαμψία  και η αξιόλογη ισχύς πυρός τους, αναμένεται να προσδώσουν  ικανοποιητική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Μονάδων μας.

Επισημαίνεται ότι με την απόκτησή τους αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες για εκτέλεση επιθετικής αναγνώρισης, ενώ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στα νησιά μας αναφορικά με την εξάλειψη πιθανών εχθρικών προγεφυρωμάτων, όπου προέχει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη διακρίβωση της δύναμης του εχθρού, η περίσφιξη  του προγεφυρώματος και η καταστροφή του

https://www.pentapostagma.gr/