28.2.21

Ο λόγος που οι Τούρκοι αντιδρούν στην παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη



Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, πρώην στρατιωτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι, αναφέρονται στην παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και γενικά στην παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς σημειώνουν πως η ανάπτυξη των Αμερικανικών στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο ενάντια σε Ρωσία και Κίνα, αλλά και στην ίδια την Τουρκία.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογη στρατιωτική παρουσία έχουν οι ΗΠΑ και στην Τουρκία, στην βάση του Ιντσιρλίκ, στο Radar του ΝΑΤΟ AN-TPY-2 που βρίσκεται στην Μαλάτεια, αλλά και στον Έυξεινο Πόντο όπου υπάρχει επίσης Radar. Οι συνολικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Τουρκία ανέρχονται περίπου σε 12000 χιλιάδες προσωπικό.

Και οι τρεις βάσεις είναι ζωτικές για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσο αφορά το Radar του ΝΑΤΟ στην Μαλάτεια, αφού ελέγχει την βαλιστική δραστηριότητα του Ιράν

Γιατί αντιδρούν οι Τούρκοι για την ΑΛεξανδρούπολη

Είναι γνωστό σε όλους, πόσο μάλλον στην Τουρκία, πως από την στιγμή που οι Αμερικανοί θα αρχίσουν να αποσύρουν δυνάμεις από τις τρεις αυτές βάσεις, θα σημαίνει ταυτόχρονα διαζύγιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την Άγκυρα. Αυτό δεν θα συμβεί σε μια ημέρα, και η απόφαση αν έχει ληφθεί, δεν είναι πρόσφατη αλλά πηγαίνει τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω. Όσο για το πόσο χρόνο θα πάρει ώστε να υλοποιηθεί, σίγουρα αρκετά χρόνια. Θα πρέπει από όλους να υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία και τα πλεονεκτήματα που πρόσφερε η προηγούμενη κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Μια τέτοια κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει ήδη για την βάση του Ιντσιρλίκ. Το «V» είχε αναφερθεί στο θέμα με σχετικό άρθρο , «Σε έξι «κομμάτια» η βάση του Ιντσιρλίκ», που σημείωνε «σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση Ρωσικής επιρροής και κυρίως αυτή της Κίνας θα γίνει από σύνολο χωρών που θα αποτελέσουν «Πρώτη Γραμμή» για ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ενώ θα γίνει και διασπορά της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας στις χώρες αυτές.»

Σε αυτή την νέα «Πρώτη Γραμμή» που δημιουργείται κομβικό ρόλο παίζει η Αλεξανδρούπολη, η οποία αποκτά Γεωστρατηγικό χαρακτήρα με την υποστήριξη των Αμερικανικών και Συμμαχικών δυνάμεων στα Βαλκάνια (Βουλγαρία-Ρουμανία) καθώς επίσης και την Μαύρη Θάλασσα. Η υποστήριξη αυτή δεν θα παρέχεται μόνο από το λιμάνι, αλλά και από υποδομές που θα δημιουργηθούν για την προστασία του ίδιου του λιμανιού αλλά και του Τερματικού Σταθμού FSRU, στον οποίο θα βασίζονται χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, ακόμα ίσως στο μέλλον και η Σερβία.

Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση από ένα δίκτυο Νατοϊκών Ραντάρ που βρίσκονται την περιοχή, της Μαρώνειας στην Ροδόπη, και την Σαμοθράκη. Η αναβάθμιση θα είναι τέτοια που αν προχωρήσει το σενάριο που αναφέρθηκε πιο πάνω, απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Τουρκία, θα αντικαταστήσει το X-BAND RADAR του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο.

Το πρόβλημα θα μεγαλώσει για την Τουρκία αν η Ελλάδα αποκτήσει από τις ΗΠΑ ως πλοία Ενδιάμεσης Λύσης τα Arleigh Burke τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην νέα αντιβαλιστική και αντιαεροπορική άμυνα που θα δημιουργηθεί , συνδυαστικά με την ισχυρότατη αντιαεροπορική του Δ Σώματος Στρατού, με αποτέλεσμα οι Ελληνικές δυνάμεις να έχουν πλήρη γνώση για τις κινήσεις των Τούρκων που θα ξεκινά από την αεροπορική διοίκηση της γειτονικής χώρας, και θα φτάνει μέχρι την έδρα της 2ης Στρατιάς στην Μαλάτεια.

Κίνδυνος αποκοπής του Παντουρκισμού από όλα τα Βαλκάνια

Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος όχι επιχειρησιακός, αλλά πολιτικός. Το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Βαλκάνια, και ειδικά στην Θράκη, δεν είναι Τούρκοι όπως θέλει η Άγκυρα να τους παρουσιάζει. Πρόκειται για Οθωμανούς, δηλαδή, τοπικούς εξισλαμισμένους λαούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Πομάκοι, και ειδικά αυτοί της Βουλγαρίας, τους οποίους έχει αποτύχει να ελέγξει, όπως απέτυχε και η Βουλγαρία να τους Σλαβοποιήσει.

Για την Ελληνική Θράκη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για την Άγκυρα και μετά την Αμερικανική παρουσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει την αφομοίωση των “ομογενών” του και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει ότι οι Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκοι της Θράκης είναι “Τούρκοι”». Αυτές ήταν οι δύο αναφορές του Τούρκου Προέδρου στην ομιλία του στον στρατό του Τουρκικού Προξενείου, όταν τον Δεκέμβριο του 2017 βρέθηκε στην Κομοτηνή.

Μάλιστα κάποιοι από την Ελληνική πλευρά είδαν θετικά την αναφορά στην λέξη “Πομάκος” η οποία ήταν απαγορευμένη όλα αυτά τα χρόνια . Φυσικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε ως στόχο με την αναφορά αυτή να αδειάσει την Τουρκική Πολιτική δεκαετιών στην περιοχή με την οποία όλοι οι Μουσουλμάνοι θεωρούνται Τούρκοι. Αν οι Πομάκοι είναι Τούρκοι, τότε ο Παντουρκισμός έχει συνέχεια ως τα Δυτικά Βαλκάνια. Όμως η πραγματικότητα, η καταγωγή των Πομάκων, και κυρίως, το πως αισθάνονται, αποδομεί όλη την Τουρκική πολιτική και την αποκόπτει από τα Βαλκάνια.

Και εδώ οι Αμερικανοί είναι εμπόδιο στην επιδίωξη της Τουρκίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί από κοντά τους Πομάκους και κατά πόσο ασκούν τις θρησκευτικές ελευθερίες τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία. Οι εκθέσεις για την Ελλάδα κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν το κράτος δικαίου και την στάση τξς Αθήνας του απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες, κάτι που εξοργίζει τους Τούρκους.

Αυτό που θα το κάνει ακόμα χειρότερο για την Τουρκία, είναι ότι η Αμερικανική παρουσία, και γενικά οι εξελίξεις στην Θράκη, θα φέρουν Ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Άγκυρα βασίζεται στον τρόμο και την οικονομική εξαθλίωση των Μουσουλμάνων στην Θράκη, έτσι ώστε να ασκεί πάνω τους πολιτική

Άλλωστε όπως έχει αναφέρει το «V» , οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Τζέφρι Πάιατ μέσα στα Τεμένη της Θράκης από τους ψευτοχοτζάδες, κατόπιν εντολής της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπως αποδεικνύεται μόνο τυχαία δεν ήταν

https://www.viadiplomacy.gr/