29.1.21

“Επί Θύραις” τα M1117 Guardian, οι σκέψεις για την αξιοποίηση, έχουν ρόλο στο Ναυτικό και την Αεροπορία;

 


Σημαντικές εξελίξεις στο πρόγραμμα προμήθειας των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας (ASV: Armored Security Vehicle) M1117 Guardian από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ αναμένονται στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες του DP, ο σχετικός φάκελος με την επίσημη απάντηση στην Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA: Letter of Offer and Acceptance), διαβιβάστηκε από το ΓΕΣ στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και στη συνέχεια, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να αποσταλεί στις ΗΠΑ.

Με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα τα οχήματα θα παραληφθούν με τον οπλισμό που διέθεταν σε υπηρεσία στον Στρατό των ΗΠΑ: αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk-19 διαμετρήματος 40 χλστ., βαρύ πολυβόλο M2HB διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 χλστ.) και ως δευτερεύοντα οπλισμό πολυβόλο γενικής χρήσης M240H (αμερικανική έκδοση του FN MAG) διαμετρήματος 7,62 χλστ.

Η παραλαβή των οχημάτων με τον οπλισμό τους αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια τους που απαλλάσσει τον Ελληνικό Στρατό από το βάρος της εύρεσης – προμήθειας όπλων για τον εξοπλισμό τους.

Παρά το γεγονός ότι οι τυπικές διαδικασίες για την προμήθεια των οχημάτων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, στο ΓΕΣ έχουν από καιρό αρχίσει τη διαδικασία ανάλυσης – μελέτης και αξιολόγησης διαφόρων επιλογών οπλισμού, ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των οχημάτων σε ελληνική υπηρεσία.

Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί η αποδεδειγμένη ικανότητα και ευρηματικότητα των Στρατιωτικών Εργοστασίων που αναρίθμητες φορές έχουν έμπρακτα αποδείξει τις τεράστιες δυνατότητες στη μελέτη, ανάπτυξη και παραγωγή τεχνικών λύσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η μελετημένη και υλοποιημένη από το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ), εγκατάσταση επί Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 δίδυμου αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23 διαμετρήματος των 23 χλστ., επί Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 δίδυμου αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23 διαμετρήματος των 23 χλστ. και αεροπορικού πυροβόλου M61 Vulcan διαμετρήματος 20 χλστ. (βλ. συνημμένη φωτογραφία, το εξώφυλλο του περιοδικού «Στρατός & Ενημέρωση», τεύχος 29 που εκδίδεται από το ΓΕΣ).

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το προσωπικό του Τεχνικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού διαθέτει την τεχνική εμπειρία και γνώση για να μελετήσει και υλοποιήσει την εγκατάσταση επί των οχημάτων και άλλων τύπων οπλικών συστημάτων.

An M-1117 Armored Security Vehicle from 3rd Platoon, 546th Company, 385th MP Battalion, 3rd Infantry Division, fords a river crossing near the town of Yaqubi in Sabari District, Khost Province, Afghanistan, September 30, 2007. (U.S. Army photo by Spc. Micah E. Clare)

Για παράδειγμα, κατευθυνόμενων βλημάτων (τύπων ήδη διατιθέμενων στον Ελληνικό Στρατό ή νέων) για την εμπλοκή εχθρικών αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων ή/και αποβατικών σκαφών (στις περιπτώσεις αυτές η επίδραση του κώνου των αερίων του βλήματος επί του πληρώματος και η τυχόν επήρεια στην ευστάθεια του οχήματος αποτελούν μερικά από τα αντικείμενα που θα πρέπει να μελετηθούν).

Παράλληλα εξετάζονται και διάφορες επιλογές σχετικά με τον ρόλο, την επιχειρησιακή ανάπτυξη και κατανομή / διάθεση ανά μονάδες των οχημάτων. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το ΓΕΣ θεωρεί το M1117 ως τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης. Κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόκειται να διατεθεί στις ακόλουθες κατηγορίες υπομονάδων – μονάδων:

>διμοιρίες και ουλαμούς αναγνώρισης
>μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού και σε επιλαρχίες αναγνώρισης
>τάγματα πεζικού (κυρίως και κατά προτεραιότητα), αλλά και επιλαρχίες μέσων αρμάτων.

Επίσης, για εύκολα αντιληπτούς λόγους, επιχειρησιακούς, τεχνικών χαρακτηριστικών και ομοιοτυπίας, μπορεί με βεβαιότητα να υποτεθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων θα αναπτυχθεί στην αρχιπελαγική χώρα αντικαθιστώντας υφιστάμενους τύπους οχημάτων και σε αποστολές όπως η αντιαποβατική δράση, η προσβολή ελικοπτέρων σε αιώρηση (hovering), η περίσφιξη αεροπρογεφυρώματος, κ.λπ.

Τέλος και σε συνάρτηση με τον τελικό αριθμό οχημάτων που θα αποκτηθούν και το σημαντικότερο, θα τεθούν σε υπηρεσία, θα πρέπει ίσως να εξεταστεί η διάθεση επαρκούς αριθμού στους δύο άλλους Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολές άμυνας κρίσιμων εγκαταστάσεων (π.χ. κύριων και προωθημένων αεροπορικών βάσεων).

https://www.defence-point.gr/