15.1.21

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης | Ο Έλληνας που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες στο Καπιτώλιο



Madame Figaro Good Life Πολιτισμός

Ελένη Καραγιάννη | 



Η εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο εμβληματικό κτίριο της Ουάσινγκτον έγινε η αφορμή για να θυμηθούμε τον ελληνο-ιταλικής καταγωγής καλλιτέχνη.

Οι εικόνες από την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Donald Τrump στο Καπιτώλιο, στην καρδιά της Ουάσινγκτον και την Αμερικανικής δημοκρατίας, ήταν πραγματικά απίστευτες. Εξίσου απίστευτες όμως είναι και οι εικόνες από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτιρίου που με αυτή την αφορμή έκαναν το γύρο του κόσμου.

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης | Ο Έλληνας που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες στο ΚαπιτώλιοSplash News/Ideal Image

Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του Καπιτωλίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880). Ο πατέρας του ήταν ο Σταύρος Μπρουμίδης από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας (ο οποίος έφυγε για την Ιταλία κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών το 1770 για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων) και της Ιταλίδας Anna Bionchini. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1805 και σε μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του στη ζωγραφική. Σπούδασε για 14 χρόνια στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά, δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, και εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα των μέσων ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένης της τοιχογραφίας, ενώ είχε ιδιαίτερο ταλέντο στην τεχνική trompe l'oeil, που επιτρέπει τη δημιουργία "τρισδιάστατων" μορφών πάνω σε επίπεδες επιφάνειες. Έχει ζωγραφίσει τοιχογραφίες σε εκκλησίες της Ρώμης αλλά και στο Βατικανό.

κωνσταντίνος Μπρουμίδης

Το 1852 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου το 1855 του ανατέθηκε ο εξωραϊσμός του Καπιτωλίου. Εργάστηκε εντατικά επί 25 ολόκληρα χρόνια φιλοτεχνώντας στο εσωτερικό του μια έκταση συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ.. Εμπνεύστηκε από τις τοιχογραφίες της αρχαίας Ρώμης και της Πομπηίας, από το έργο του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά και από την ελληνική μυθολογία.

Capitol

Το σημαντικότερο έργο του στο Καπιτώλιο είναι το εσωτερικό του θόλου, που περιλαμβάνει την κολοσσιαία "Αποθέωση του Ουάσιγκτον" αλλά και την εξίσου μνημειώδη ζωφόρο της "Αμερικανικής Ιστορίας", που φιλοξενεί αλληγορικές παραστάσεις από την ιστορία του αμερικανικού έθνους. Το συγκεκριμένο έχει σαφείς επιρροές από την την ελληνική μυθολογία με τον Ουάσιγκτον να απεικονίζεται στον ουρανό, ανάμεσα στις θεές Νίκη και Ελευθερία, ενώ περιτριγυρίζεται από μορφές όπως είναι η Αθηνά, ο Ήφαιστος, ο Ερμής και η Δήμητρα.

Capitol

Στον θόλο έχει επίσης ζωγραφίσει την θεά Αθηνά να συζητάει με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, με τον εφευρέτη του τηλεγράφου Samuel Morse και με τον εφευρέτη του πρώτου ατμόπλοιου Robert Fulton.

Έχει ζωγραφίσει τοιχογραφίες στην Προεδρική Αίθουσα και στους διαδρόμους της Συγκλήτου, που είναι πλέον γνωστοί ως "Διάδρομοι Μπρουμίδη".

Capitol

Εξίσου μνημειώδεις είναι οι παραστάσεις του για την "Ελευθερία και την Ένωση" στον προθάλαμο του Λευκού Οίκου, ενώ έχει φιλοτεχνήσει εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε πολλές από τις αίθουσες του Καπιτωλίου:

Για πολλά χρόνια παρέμεινε στην αφάνεια. Πέθανε πάμφτωχος και ήταν για πολλά χρόνια άγνωστος. Το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά του αναζωπυρώθηκε από το πάθος της επίσημης ξεναγού του Καπιτωλίου Myrtle Cheney Murdock στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και πήρε από τους κριτικούς τέχνης το προσωνύμιο "Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ". Πολύ αργότερα,  η συνεισφορά του αναγνωρίστηκε και με νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο και υπέγραψε ο Πρόεδρος George Bush Jr. την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ενώ του απονεμήθηκε μετά θάνατον το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το οποίο βρίσκεται σήμερα σε μια μικρή μόνιμη συλλογή που υπάρχει προς τιμήν του μέσα στο Καπιτώλιο.