6.1.21

Θεοφάνια: Κοινώνησαν οι πιστοί - Με αποστάσεις μέσα στις εκκλησίες, συνωστισμός για τον Αγιασμό απ' έξω (φωτό)

 

Κοινώνησαν οι πιστοί στη Μητρόπολη Πειραιώς και άλλους ναούς - Ουρές έξω από κάποιες εκκλησίες για τα μπουκαλάκια με τον Αγιασμό - Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές εικόνες - Δεν έγινε Αγιασμός των Υδάτων

Ανοιχτές για τους πιστούς, αλλά τηρώντας όλα τα μέτρα και τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ όσων παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, ήταν σήμερα το πρωί οι εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Και αυτό, καθώς σε εγκύκλιο που είχε στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μητροπολίτες όλης της χώρας, ζητούσε «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».

agios_dim2


agios_dim_1

athina_ekklisia_2


athina_ekklisia_3


Έτσι, οι ιεροί ναοί άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, ένα πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δώσει ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μία Λειτουργία.

Στη Μητρόπολη Πειραιώς, ωστόσο, ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την απορία του γιατί δεν επετράπη ο Αγιασμός των Υδάτων σε εξωτερικό χώρο, με ταυτ'οχρονη τήρηση των μέτρων, οι πιστοί που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια κοινώνησαν κανονικά. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητικές εικόνες».

peiraias_3


peiraias_2


peiraias_1


Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ είχε διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν ήθελαν, λόγω της ημέρας, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περίμεναν απ' όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Πάτρα και η Λάρισα , οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων, τηρώντας τα μέτρα. Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες. Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

mitropoli_athonwn


Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων και στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και περίμεναν να μπουν μέσα, για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο. Ο αγιασμός ήταν μέσα σε μπουκαλάκια, τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ υπήρχαν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

thessaloniki_ekklisia


Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Με αυστηρά μέτρα ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη


Στον Πειραιά, μικρός αριθμός πιστών βρέθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και εκεί διακριτική. Στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, αντίθετα, μεγάλη ήταν η ουρά που σχημάτισαν οι πιστοί έξω από τον ομώνυμο ιερό ναό.

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Πάτρα. Όπως αναφέρει το tempo24.news, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης, με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.

tempo24 - - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ


Ίδια ήταν η εικόνα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με περιπολικό της Αστυνομίας να παρακολουθεί την είσοδο πιστών στον Ναό. Μέσα στην εκκλησία οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις, παρακολούθησαν την εορταστική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου.

Στην Αγία Τριάδα, ο ιερέας κοινώνησε τους πιστούς στην είσοδο της Εκκλησίας.

koinonia1
Στη Λάρισα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανίων. Την τελετή παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών.

https://www.protothema.gr/