30.1.21

Βάση Ειδικών Επιχειρήσεων το Μεγάλο Πεύκο: Ενισχύεται η "ελίτ" των Ελλήνων κομάντος

 


Σύγχρονος οπλισμός και νέα πλωτά μέσα


Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με την εξοπλιστική ενίσχυση που επιχειρείται, θα δώσει έναν “αέρα” υπεροχής στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία το επόμενο διάστημα θα πάρει «σάρκα και οστά» θα αποτελεί τον πιο σύγχρονο Σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και θα στηρίζεται σε Μονάδες πλήρως εξοπλισμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως προχωρά με ταχείς ρυθμούς, το σχέδιο ΓΕΕΘΑ, για αλλαγές στην όψη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πέυκο. Εκεί φιλοξενούνται δύο από τις πλέον ισχυρές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ ΜΑΚ. 

Στόχος ταυτόχρονα είναι οι επίλεκτοι των επιλέκτων να εξοπλιστούν με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε οπλισμό και μέσα ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας ακόμα και τις πλέον δύσκολες αποστολές τις οποίες θα διαταχθούν να εκτελέσουν.

Η «ελίτ» των Ελλήνων Ειδικών Δυνάμεων, ΕΤΑ, Ζ ΜΑΚ, Μ.Υ.Κ αλλά και την 31 ΜΕΕΔ θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό αλλά και εγκαταστάσεις αντίστοιχες των κορυφαίων παγκοσμίως  Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων ώστε να επιχειρούν στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου και συνολικά σε κάθε σπιθαμή της χώρας, όπου χρειατεί.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη «φωλιά» των «πρασινοσκούφηδων» είχε τον χαρακτήρα επιθεώρησης σε μια σειρά από εργασίες που εκτελούνται στο στρατόπεδο «Καλίνσκη», αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, κατασκευή γυμναστηρίων και χώρων εξάσκησης, απόκτηση νέου οπλισμού αλλά και μέσων ατομικής προστασίας θα αυξήσουν όπως εκτιμάται το επίπεδο εκπαίδευσης και τη μαχητική τους ικανότητα.

Σταδιακά το στρατόπεδο μετατρέπεται σε βάση Ειδικών Επιχειρήσεων με κατασκευή νέου προβλήτα αλλά και εγκαταστάσεων για τα πλωτά μέσα των επίλεκτων κομάντος. Τα νέα σκάφη που αποκτούν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και ο καταδυτικός εξοπλισμός τον οποίο ήδη έχουν στη διάθεσή τους πολλαπλασιάζει τις αμφίβιες δυνατότητες των Μονάδων με δεδομένο ότι ο επιχειρησιακός χώρος δράσης τους αφορά κυρίως το Αρχιπέλαγος έως και το τελευταίο ακριτικό νησί ή βράχο του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εργασίες και στον χώρο εκπαίδευσης των «Ειδικοδυναμιτών» στο «Καντήλι» στις παρυφές του όρους «Πατέρα» μόλις 6 χλμ. από το στρατόπεδο των Ελλήνων κομάντος. Ο χώρος ήδη έχει αλλάξει με κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και συνολικά των καταδρομέων οι οποίοι το χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια οι  συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, κυρίως με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους οι οποίοι θεωρούνται οι κορυφαίοι παγκοσμίως στο χώρο, έχουν προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες αλλά και υψηλή πλέον τεχνογωσία στον τρόπο εκπαίδευσης όσο και στη χρήση οπλισμού και υλικών. 

Τα στελέχη πλέον των Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων «στέκονται» ισάξια απέναντί τους ειδικά όσο εξοπλίζονται με αντίστοιχα σύγχρονα μέσα και οπλισμό.

Το όραμα του «πρασινοσκούφη» ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είναι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής αποτροπής και προς την κατεύθυνση αυτή οι Μονάδες οι οποίες τη συγκροτούν να διαθέτουν ότι καλύτερο σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να διατηρηθεί αν όχι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο των στελεχών αλλά και να ανανεωθεί το έμψυχο δυναμικό με νέο «αίμα» αφού ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών που επανδρώνουν τις Μονάδες έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια.

Οι κινήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού μετά από χρόνια απραξίας των κυβερνήσεων, πρέπει να γίνουν μεγάλα βήματα -που ευτυχώς φαίνεται να αρχίζουν να πραγματοποιούνται- για να δώσουν στο άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό των ελληνικών ΕΔ, όσα τεχνικά μέσα και εξοπλισμό χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.