14.1.21

Ο Τραμπ παραπέμπεται στη Γερουσία για καθαίρεση – Ο στρατός στο Καπιτώλιο

 


Δεν έχουν προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία οι εικόνες στο Καπιτώλιο, που προκάλεσαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί τελικά ψήφισε την παραπομπή του Τραμπ στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσής του, με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης.

H Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε με 232 ψήφους υπέρ και 197 κατά να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δίκη στη Γερουσία. Ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική του απόφαση για το πώς θα ψηφίσει εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη ο Τραμπ.

Οι  αρχές φοβούμενες νέα επεισόδια έχουν αναπτύξει ήδη την Εθνοφρουρά στο Καπιτώλιο. Οι σκηνές είναι πρωτόγνωρες, καθώς τα μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται μέσα και έξω από το Καπιτώλιο, όπου έχουν καταλάβει τους περισσότερους χώρους. Παραμένοντας μάλιστα σε επίπεδο ύψιστης επιφυλακής τα μέλη της εθνοφρουράς κοιμούνται στο πάτωμα φέροντας την πλήρη εξάρτησή τους. Η απόφαση για την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ελήφθη, επειδή υπάρχουν φόβοι για νέες ταραχές, αλλά και εξαιτίας της σκληρής κριτικής που δέχτηκαν οι αρχές για τον τρόπο που αντέδρασαν κατά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο πριν μία εβδομάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού απευθύνθηκε σε όλο το στράτευμα, καλώντας το να παραμερίσει τις πολιτικές πεποιθήσεις του και να τηρήσει τους νόμους. Μάλιστα το μήνυμα της ηγεσίας του αμερικανικού στρατού εστάλη, εκτός από τους οπλίτες, και στο πολιτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους, γεγονός που δείχνει το βάθος του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας.

Στα δύο οι ΗΠΑ για τον Τραμπ

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα κάθε Αμερικανού και προστατεύουμε του θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Υπενθυμίζουμε σε όλους τους στρατιώτες και τους πολίτες ότι πρέπει να τηρούν τα πρότυπα του Στρατού μας βάζοντας στην άκρη τις πολιτικές πεποιθήσεις. Το έθνος περιμένει από όλα τα μέλη του στρατού μας να ακολουθήσουν το γράμμα του νόμου και να κάνουν το σωστό είτε φορούν στολή είτε όχι» αναφέρουν στην επιστολή τους τρεις ανώτατοι αξιωματικοί.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζεται η συζήτηση για την εκ νέου παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτή τη φορά κατηγορείται για υποκίνηση του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο την ημέρα που η Γερουσία επικύρωνε την νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Μια εισβολή που συνοδεύτηκε από επεισόδια και σκηνές βίας, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Η Βουλή αναμενόταν να ψηφίσει πρώτα για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης και αφού καθόριζε τη διαδικασία θα προχωρούσε αργότερα σε μια ψηφοφορία επί του άρθρου, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του Τραμπ με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης. Η ψηφοφορία για το κατηγορητήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το αποτέλεσμά είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, αφού οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα.

Εάν ληφθεί απόφαση για την παραπομπή του, κάτι που είναι το πιθανότερο, τότε ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του. Το κατηγορητήριο εναντίον του υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό Δημοκρατικών βουλευτών, έχει όμως αξιοσημείωτη υποστήριξη και από λίγους Ρεπουμπλικάνους.

Σφυρίζει κλέφτικα 

Ο Τραμπ αρνείται πάντως κάθε ευθύνη και εξακολουθεί να δείχνει πεπεισμένος ότι κανένας δεν θα τον διώξει από τον Λευκό Οίκο πριν την ώρα του, πριν ολοκληρωθεί δηλαδή η θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου. Την Τρίτη πάντως, από το Άλαμο του Τέξας, προσπάθησε να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική στάση, από εκείνη που είχε την περασμένη εβδομάδα. Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε για «ειρήνη και ηρεμία», ενώ παραλλήλως επιδόθηκε σε μια επιχείρηση υποβάθμισης των κατηγοριών εναντίον του, τονίζοντας ότι  πρόκειται για ένα νέο «κυνήγι μαγισσών».

Λίγη ώρα αργότερα, ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, απέρριψε οριστικά την άλλη απειλή που υπήρχε σε βάρος του Τραμπ και αρνήθηκε να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος, εκκινώντας μια διαδικασία που θα επέτρεπε την αποπομπή του προέδρου, κηρύσσοντας τον ανίκανο για την άσκηση των καθηκόντων του. Η δημοκρατική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησε, ωστόσο, σε μια συμβολική απόφαση, καλώντας τον να επικαλεσθεί την συγκεκριμένη τροπολογία.

Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε μόνον από έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, η παραπομπή του Τραμπ όμως  θα μπορούσε να γίνει δεκτή από περισσότερους, αφού τουλάχιστον πέντε είχαν ανακοινώσει ότι την στηρίζουν. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα της ομάδας των “εισαγγελέων”, στους οποίους θα ανατεθεί να μεταφέρουν, ενώπιον της Γερουσίας, τον φάκελο για τη διεξαγωγή δίκης με αίτημα την καθαίρεση του απερχόμενου προέδρου.

Πριν από λίγη ώρα η Βουλή, με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά, ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί σήμερα η παραπομπή του Τραμπ. Στην έναρξη της συζήτησης, η πρόεδρος του Σώματος χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρόεδρο «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι «πρέπει να φύγει». Η Πελόζι υποστήριξε επίσης πως «ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», αναφερόμενη στα γεγονότα της 6ης Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του, προκειμένου να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση για την καθαίρεση του Τραμπ θα γίνει στην Άνω Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα. Η Βουλή πάντως, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, αναμένεται να στείλει στην Γερουσία, ακόμα και εντός της εβδομάδας, την απόφαση που θα λάβει αργότερα σήμερα και αναμένεται να είναι υπέρ της παραπομπής.

https://slpress.gr/