16.1.21

Γκίκας: «Λάθος του Πολιτικού Συστήματος που τα τελευταία 10 Χρόνια σταμάτησε του Εξοπλισμούς των ΕΔ»



Ομιλία κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έγκρισης των Συμβάσεων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η προκλητική αλλά και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο «κάνει επιτακτική την ανάγκη αύξησης της επιχειρησιακής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα πραγματοποιεί μία τόσο μεγάλη και ολοκληρωμένη προμήθεια, δηλαδή των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, των προηγμένων όπλων τους και της εν συνεχεία υποστήριξης τόσο των αεροσκαφών και των όπλων τους για 4 και πλέον έτη.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι τα Rafale ανήκουν στην κατηγορία των πιο σύγχρονων αεροσκαφών και συγκαταλέγονται στην μετά 4η γενιά, ενώ διαθέτουν υπερσύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα και όπλα αλλά και τελειότατα συστήματα αυτοπροστασίας. «Είναι συνεπώς ιδανικά για την αντιμετώπιση εξελιγμένων αμυντικά και τεχνολογικά αντιπάλων, δίδοντάς μας τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα», συμπέρανε.

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στο γεγονός ότι οι Συμβάσεις αποτελούν το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μόλις 4 μήνες, πράγμα που τις καθιστά «ιστορικές».

Σε ότι αφορά στην κριτική της Αντιπολίτευσης για τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της Συμφωνίας, ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι δεδομένου ότι η παράδοση των αεροσκαφών είναι εμπροσθοβαρής, αφού ήδη από τον Ιούλιο του 2021 «η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα πετάει και θα επιχειρεί στους Ελληνικού ουρανούς», η συμφωνία δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική μορφή.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι η τελευταία μεγάλη προμήθεια για την Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιήθηκε το 2005 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί Υπουργίας του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, όπου έγινε η τεκμηριωμένη προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη «αποτέλεσαν και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής μας Αεροπορίας μέχρι σήμερα», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι 15 χρόνια αργότερα «έρχεται ξανά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στην ενδυνάμωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας», η οποία ξεκίνησε με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και συνεχίζεται με την αγορά των 18 Rafale και των όπλων τους.

Σε ότι αφορά στην Κυβέρνηση, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι αυτή δρα βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τομέα της Εθνικής Άμυνας και την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, πράγμα που αποτυπώθηκε στην νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034 που ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πρόσφατα. Εξήγησε ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και προτεραιοποιημένο σχέδιο με πάνω από 150 εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, ενώ «αρκετά δρομολογούνται ήδη από το 2021».

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «αποτελεί μεταξύ άλλων και προσωπική δικαίωση για όλους εμάς που επί πολλά χρόνια τονίζαμε στον δημόσιο λόγο την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού των ΕΔ και ιδίως των εξοπλιστικών δαπανών.» Ενώ τόνισε ότι «διορθώνεται ένα λάθος του πολιτικού συστήματος που επί 10 χρόνια δεν προχώρησε, όπως έπρεπε, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.»
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή την ανάγκη και προχωρεί σε σημαντικές ενέργειες, όπως είναι τετραπλασιασμός των εξοπλιστικών δαπανών στον Προϋπολογισμό του 2021 και η υλοποίηση και ο προγραμματισμός σοβαρών εξοπλιστικών προγραμμάτων, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι η ισχυροποίηση και η αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ισοδυναμεί με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής ισχύος της Χώρας και διασφαλίζονται η ειρήνη και η σταθερότητα. «Απαραίτητα στοιχεία και προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, ανάπτυξη και ευημερία της Πατρίδας», κατέληξε.

https://www.militaire.gr/