2.12.20

Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν.




Του συνεργάτη μας

Δημήτρη Κωνσταντάρα


Ομολογώ ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα – πως θα μπορούσα άλλωστε;-   για το εάν ο πρωθυπουργός  έχει κάποιο προβληματισμό ή ανησυχία για τα δυο πιο πρόσφατα «κρούσματα δυσαρμονίας» μέσα στον ευρύτερο κυβερνητικό ιστό ο οποίος έχει υφανθεί  με προσωπική του ανάμιξη και επιλογές. 

Και αναφέρομαι στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» - που διαψεύστηκε μεν επίμονα από την κυβέρνηση αλλά το «ΒΗΜΑ»  δεν είναι το «οποιοδήποτε» Μ.Μ.Ε. που θα δημοσίευε πλήρως ατεκμηρίωτες πληροφορίες- το οποίο μιλούσε για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid-19 και δύο «στρατόπεδα» στο εσωτερικό της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας .

Επίσης και για την αναφορά άλλων Μ.Μ.Ε.  για «ανάμιξη του πρόεδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, στο στήσιμο  παράλληλου συστήματος  καταγραφής με ιδιωτική εταιρία».   Και να σημειώσω ότι τον κ. Αρκουμανέα δεν τον γνωρίζω καν και ευελπιστώ ότι είναι «αθώος του αίματος» και θύμα του ανελέητου πολέμου τού  «καταγγέλλειν» επί τού «διοικείν».

Αναφέρομαι επίσης και στο τελευταίο «χτύπημα» στο εσωτερικό τού  αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δημάρχου Αθηναίων  Κ. Μπακογιάννη  Δημοτικού Συμβουλίου  της Αθήνας από τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων  κ. Ν. Μακρόπουλο  ο οποίος εν μέσω lock down και πανδημίας,  ανήρτησε σχόλιο σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης λέγοντας ότι  νοσταλγεί « το ωραίο του σπίτι στο Baden Baden» και την «αγαπημένη του Aston Martin» .

Φυσικά η πρώτη υπόθεση είναι σαφώς σοβαρότερη από το αφελές αλλά σίγουρα προκλητικό σχόλιο του κ. Αντιδήμαρχου. Ωστόσο ήταν η τρίτη φορά σε περίπου 1,5 χρόνο που υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης του Δήμου, αποκλειστικής επιλογής τού  κ. Μπακογιάννη , εξέθετε με άσχημο τρόπο τον ίδιο το Δήμαρχο αλλά και την Παράταξη που τον επέλεξε, «ανοίγοντας»  με άκριτο τρόπο  και δημόσια το στόμα του.  

Ένδειξη χαλαρότητας, επιπολαιότητας   ή απειθαρχίας;  Η κ. Γκαγκάκη είχε αφεθεί ελεύθερη να μετέχει σε πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής  gossip, «παρασύρθηκε» και έκανε  τουλάχιστον απρεπείς σχολιασμούς, ζήτησε συγγνώμη  και αποπέμφθηκε/ παραιτήθηκε  από την Προεδρία της Τεχνόπολης αλλά μήνες αργότερα,  προήχθη σε Αντιδήμαρχο.  Η κ. Αλεξία Έβερτ  έπεσε επίσης θύμα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και έκανε μια πολύ μικρή αλλά οξεία δήλωση για «διαδηλωτές τρωκτικά», ξέσπασε σάλος και παραιτήθηκε και από Δημοτική Σύμβουλος. Για την ανόητη ανάρτηση του κ. Μακρόπουλου  δεν ξέρω τι έχει επακολουθήσει.  Ξέρω όμως ότι –προφανώς χωρίς  συναίσθηση και πρόθεση-και οι  τρεις τους έκαναν ενέργειες που εξέθεσαν  τον  άνθρωπο που τους επέλεξε, προτιμώντας τους από άλλα στελέχη που προφανώς δεν «άρεσαν» στον κ. Μπακογιάννη  και αποκλείστηκαν.

Δεν σχολιάζω άλλο τον κ. Μπακογιάννη ,ούτε περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη που έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνει, δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι η «διαχείριση» του ανθρώπινου δυναμικού μιας μεγάλη εκτελεστικής ομάδας – όπως το Δημοτικό Συμβούλιο του Πρώτου Δήμου της χώρας και περισσότερο μιας  Κυβερνητικής Ομάδας – βασίζεται σε ορθές, αντικειμενικές επιλογές . 

 Που στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έγιναν. Ωστόσο οι μεν κυρίες Έβερτ και Γκαγκάκη ήταν αποδεκτές αφού εξελέγησαν από το λαό στις πρώτες θέσεις  αλλά ο μεν κ. Αρκουμανέας – αν φυσικά προκύψει ευθύνη  για τον άνθρωπο- ΔΕΝ ήταν υποψήφιος αλλά διορίστηκε, ο δε κ. Μακρόπουλος ίσα-ίσα  εξελέγη στην προτελευταία θέση.

Ως Αθηναίος «γκάγκαρος», επί 9 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στην Αθήνα και πρώην Νεοδημοκράτης βουλευτής της Α΄. Αθηνών, ειλικρινά ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Δεν την έχουμε την πολυτέλεια να ζητούμε συγγνώμη ή να πέφτουμε θύματα συγκυριών . Δεν επιτρέπονται άλλες αφέλειες, επιπολαιότητες και αστοχίες, ιδίως σε τόσο δύσκολους καιρούς , τη στιγμή που η χώρα μας απειλείται παντοιοτρόπως  και η διοίκηση του Κράτους παλεύει με «χίλιους δαίμονες» και  δίνει τον αγώνα τον καλό. 

Κι ας μην ξεχνάμε, εις πείσμα των πολεμίων της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας :  Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν.