23.11.20

Ευτυχώς μας έσωσε το veto της Σόφιας

 




του Στέλιου Παπαθεμελή*

Η διαβόητη συμφωνία των Πρεσπών είναι εκτός πάσης αμφιβολίας προδοτική. Την συνομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα έσπευσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, να δηλώσει ότι την τιμά και την εφαρμόζει! Αλλά, Ω! του θαύματος!, ξεμύτησε ένα αναπάντεχο veto της Σόφιας που στραπάτσαρε τα σχέδια της Μέρκελ, που κινεί όλα τα βρώμικα βήματα αυτής της θλιβερής ιστορίας.
Δεν έχει σημασία «πόθεν» έχει αξία «τι». Τελικά η Βουλγαρία έπραξε αυτό που όφειλε να κάνει η Ελλάδα: μπλόκαρε την ένταξη της ψευδώνυμης Μακεδονίας στην Ευρώπη και επειδή οι «γλωσσικές και ιστορικές διαφορές» Βουλγαρίας και Σκοπίων είναι μάλλον ανυπέρβλητες, είναι απίθανο, όσο οι Βούλγαροι είναι ανένδοτοι, να υπάρξει θετική συνέχεια για τους σκοπιανούς. Δυστυχώς η επίσημη Ελλάς για άλλη μια φορά «ουκ ηβουλήθη συνιέναι ».
Αυτή τη φορά δεν χτυπά το κακό την οικονομία αλλά τον πολιτισμό, την παράδοση και το έθνος. Στην πατρίδα μας βέβαια όλα έχουν εξομοιωθεί και ισοπεδωθεί. Η κλασική διαίρεση δεξιά – αριστερά έχει προ πολλού εκλείψει. Αμφότερα τα σχήματα ταυτίζονται εδώ και καιρό.
Το ξέραμε, το είχαμε υποστεί στο μεδούλι μας, τώρα όμως με το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα το επαληθεύουμε πανηγυρικά. Μέρκελ και Σαρκοζί μας διέλυσαν, μας έδεσαν χειροπόδαρα με τα περιβόητα Μνημόνια τους, μόνο και μόνο για να σώσουν της γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα: «Παρατήρησα ότι Μέρκελ και Σαρκοζί σπανίως ανέφεραν το γεγονός ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδος, μεγάλο μέρος του συσσωρευμένου χρέους των Ελλήνων είχε πάει για την αγορά γερμανικών και γαλλικών εξαγώγιμων προϊόντων – γεγονότα που θα μπορούσαν να καταστήσουν σαφές στους ψηφοφόρους τους για την διάσωση των Ελλήνων από την χρεοκοπία, κυρίως ισοδυναμούσε με διάσωση των δικών τους τραπεζών». Τα μνημόνια υπήρξαν τελικώς μια αχρείαστη, επιπόλαιη και επικίνδυνη συνταγή. Εγκληματικά λάθη ημετέρων (κυρίως ΓΑΠ). Μετά και την πιστοποίηση Ομπάμα, οι μόνοι τηρούντες σιγήν ισχύος είναι Μέρκελ και Σόιμπλε. Είναι οι αρχιτέκτονες της Ελληνικής καταστροφής. Ο Ομπάμα καταλήγει στο βιβλίο του: «Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος δεν είναι τίποτα καινούργιο, επί δεκαετίες η χώρα μαστίζονταν από χαμηλή παραγωγικότητα, διογκωμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, μαζική φοροδιαφυγή και μη βιώσιμες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. Παρ΄ όλα αυτά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 διεθνείς χρηματαγορές χρηματοδοτούσαν ευχαρίστως τα διαρκώς αυξανόμενα ελλείματα της Ελλάδος.
Εκτός από το καλό Νέο όμως Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε και την απογοήτευση μας για την αναμενόμενη σωτηρία της Θεσσαλονίκης, και της Βόρειας Ελλάδος πλέον, με την υπόσχεση επιτέλους της κυβέρνησης για κλείσιμο των Βόρειων Συνόρων, αλλά που αποδείχτηκε σαπουνόφουσκα.
Για τον Κορονοϊό μιλάμε, που τώρα έφτασε σε τριψήφιο αριθμό σε όλες τις πόλεις (Δράμα, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες) που γειτνιάζουν με τις χώρες οπου βράζει ο κορονοϊός, και περνά με την σέσουλα από τις αφύλακτες, ουσιαστικά, γνωστές Πύλες, πύλες του Άδου. Σύμφωνα με την απόφαση, δύο μόνο μένουν μισάνοιχτες (Κρυσταλλοπηγή και Νυμφαία) ενώ διάπλατα ανοιχτές όλες οι υπόλοιπες και κρισιμότερες, Κακαβιά, Εύζωνοι, ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ, κυρίως αυτός, με τα αμέτρητα διερχόμενα μπουλούκια.
Μέτρα ανύπαρκτα, ή το πολύ, ημίμετρα πάλι.
Μην μου πείτε ότι στις αγροτικές αυτές πόλεις-περιοχές όπου από τις πέντε το πρωί-νύχτα οι αγρότες ποτίζουν, οργώνουν, δουλεύουν σκληρά και γυρνούν κατάκοποι νύχτα πάλι, επιδίδονται και σε … πάρτι!
Δεν ξέρω οι απόψεις ποιών και με τί κριτήρια επικρατούν και οδηγούν σε τόσο επικίνδυνες αποφάσεις. Γιατί ποτέ δεν μας ενημερώνετε, δεν δημοσιοποιούνται -όπως θα έπρεπε- τα πρακτικά των συσκέψεων. Εμείς οι βόρειοι όμως αγωνιούμε και … φοβόμαστε! Πολύ φοβόμαστε!
Υ.Γ.: Μας υπόσχεστε –όλους τους Έλληνες που πολύ πιέζετε- πως μόνο έτσι θα κάνουμε … καλούτσικα Χριστούγεννα! Δηλαδή θα βγούμε, ίσως, να αγοράσουμε κουραμπιέδες!
Εμείς όμως προτιμάμε … τη ζωή! Γιατί τι να τους κάνουμε τους κουραμπιέδες πεθαμένοι;!
Γι΄ αυτό προστατέψετε την Ελλάδα με σοβαρότητα. 


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης