11.11.20

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη - Ποια μέτρα εξετάζονται



 Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη, με τη μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ, καθώς οι υγειονομικές δομές δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού, με τη θετικότητα να έχει ανέλθει στο 32%. Ο υπουργός Υγείας μετέβη στην πόλη και μετέχει σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών. 


Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιθετική αύξηση κρουσμάτων covid-19 και όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, «η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο».

Ο Β. Κικίλιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη, με τη μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του υπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

Όπως αναφέρει το Voria.gr, κύριο αντικείμενο στη θωράκιση του συστήματος υγείας είναι πώς και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι 50 πολυδύναμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, θα εξεταστεί η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα η προσθήκη 50 κλινών στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο.

Επίσης, θα εξεταστεί η ετοιμότητα για τυχόν διακομιδές ασθενών σε άλλες περιοχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν παρίσταται αυτή η ανάγκη.

Τη μεγάλη πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ανέλυσε η πρόεδρος της ΕΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Θέμα 104,6. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι η εικόνα που έχει από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι οριακή και πως οι συνάδελφοι της γιατροί είναι σε απελπιστική κατάσταση. 

Υπενθυμίζεται ότι μόνο χθες, Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 652 νέα κρούσματα. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Αθήνα όπου εντοπίστηκαν 588 κρούσματα. Επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα συνεχίζουν να αποτελούν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά ωστόσο σε όλη τη χώρα, καθώς χθες έφτασαν τους 263. Ωστόσο, ακόμη «αντέχει το σύστημα», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε χθες και στο τριπλό σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων στην Θεσσαλονίκη, με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.

Διαβεβαίωσε ότι κανείς συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ, ότι σήμερα οι αναμονές για κρεβάτι εντατικής είναι μηδέν, καθώς και ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

Εκτός της Θεσσαλονίκης, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε εκτός των 652 κρουσμάτων της συμπρωτεύουσας, 52 στη Δράμα, 45 στον Έβρο, 62 στην Ημαθία, 44 στην Καβάλα, 38 στην Πέλλα, 43 στην Πιερία, 43 στις Σέρρες, ενώ η Λάρισα κατέγραψε 168 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω SMS, αυστηρότεροι έλεγχοι

Τα μέτρα που εξετάζονται θα αποσκοπούν στον να περιορίσουν τις πολλές μετακινήσεις των πολιτών. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι βρίσκονται η ενίσχυσης της αστυνόμευσης ώστε να είναι ακόμα πιο εντατικοί οι έλεγχοι, καθώς και η μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω sms, αφού παρατηρείται αυξημένη χρήση τους από τους πολίτες.

Επιπλέον εξετάζεται η επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ πως μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. sms για μετακινήσεις πανελλαδικά, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. Αυτό έχει να κάνει, όπως σημείωσε, και με το γεγονός ότι στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033.

Ο αριθμός των μετακινήσεων κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένος για περίοδο lockdown και γι' αυτό αναμένεται να αποφασιστούν αλλαγές. Ενδεχομένως να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
 

https://www.liberal.gr/