25.10.20

Γιατί δεν χρεοκοπεί η Τουρκία; - Ο ρόλος του «μαφιόζου» Ερντογάν

 

Ανάλυση Newsbomb.gr

Την ώρα που η τουρκική λίρα σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό και οι Τούρκοι πολίτες ζουν στα όρια - φαινομενικά – της οικονομικής εξαθλίωσης, πώς μπορεί ο ηγέτης τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε «μαξιμαλισμούς» στο Αιγαίο, αδιαφορώντας για τις κυρώσεις, και να αγοράζει όπλα και αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία και το ΔΝΤ. Είναι μία εύλογη απορία των περισσοτέρων…
Αυτή την απορία κλήθηκε να λύσει ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος τονίζει στο Newsbomb.gr ότι η Τουρκία ζούσε και ζει από την «μαύρη» οικονομία, επιτρέποντας παράλληλα στις «μεγάλες δυνάμεις» να κάνουν «μαύρες» δουλειές μέσα στη χώρα του.

«Γιατί ενώ η Τουρκία είναι πτωχή, αγοράζει όπλα, προκαλεί στο Αιγαίο και βλέπει την λίρα να κατρακυλά, δεν καταφεύγει προς το παρόν στο ΔΝΤ; Είναι πολύ απλό. Όπως αναφέρουν οι διεθνείς εκθέσεις, η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που διακινούν «μαύρο» εμπόριο, η Τουρκία ζούσε και ζει από την «μαύρη» οικονομία», τονίζει στο Newsbomb.gr ο κ. Σταθακόπουλος.

Ναρκωτικά, όπλα, πετρέλαια, σωματεμπορία, χρυσός, ο «σουλτάνος» τα κάνει όλα και συμφέρει.

«Η Τουρκία και ο Ερντογάν ζει από το trafficking ανθρώπων, ζει από το εμπόριο «μαύρων» όπλων, το πετρέλαιο, τον χρυσό, τα ρούχα τα μαϊμού που ξέρουμε, ναρκωτικά κτλ», αναφέρει ο κ. Σταθακόπουλος, προσθέτοντας πως ο «σουλτάνος» δεν αντιμετωπίζει κοινωνικές εκρήξεις στη χώρα του γι’ αυτό ακριβώς το λόγο.

«Οι άνθρωποι στην Τουρκία είναι στα χαρτιά άνεργοι ή ζουν επίσημα με 100 ή 200 δολάρια το μήνα. Αλλά έχουν 1.000, 2.000 δολάρια το μήνα «μαύρα», με τις αντίστοιχες Εφορίες τους να κάνουν τα στραβά μάτια, προκειμένου να επιζήσει η κοινωνία», προσθέτει.

Ποιοι κάνουν «μαύρες» δουλειές στην Τουρκία

«Γιατί οι «μεγάλοι» κάνουν την... πάπια απέναντι στον Ερντογάν. Μα γιατί κάνουν εμπόριο μέσα στην Τουρκία», αναφέρει και συμπληρώνει, «η Τουρκία παίρνει χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, από την Ισλαμική Αναπτυξιακή τράπεζα και φυσικά παίρνει μαύρο χρήμα από όλους αυτούς που κάνουν βρώμικες δουλειές μέσα στη χώρα».

«Η Τουρκία τους κρατάει δεμένους από τις μαύρες συναλλαγές», καταλήγει.

Στο ΔΝΤ θα «ξεπλύνει» το «μαύρο» χρήμα

Πώς όμως ο «σουλτάνος» μπορεί και βγαίνει καθαρός και ας εισρέει στη χώρα του μαύρο χρήμα;

«Η Τουρκία έχει «μαύρο» χρήμα που πρέπει να «ασπρίσει» να περάσει δηλαδή από «πλυντήριο». Πώς μία χώρα που έχει «μαύρο» χρήμα, μπορεί και το «ξεπλένει». Όπως κάνει και ένας μαφιόζος», σημειώνει ο κ. Σταθακόπουλος.

«Παίρνει, δηλαδή, δάνειο, αν δηλαδή η Τουρκία πάρει δάνειο από το ΔΝΤ δεν είναι γιατί καταστρέφεται είναι για να «ξεπλύνει» το μαύρο χρήμα. Αποπληρώνει δηλαδή τα δάνεια με χρήμα το οποίο «ασπρίζει» και όταν της λένε πού βρήκες τα χρήματα, θα λέει πήρα δάνειο», τονίζει κάνοντας λόγο για γνωστή πεπατημένη.

https://www.newsbomb.gr/