11.10.20

“Οι ΗΠΑ πρέπει να πάψουν να προσποιούνται ότι η Τουρκία είναι χώρα σύμμαχος”

 




 “Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται πλέον αξιόπιστη σύμμαχος”. Η άποψη αυτή ακούγεται όλο και συχνότερα ως αντίβαρο στη γνωστή θέση για το πόσο “χρήσιμη και σημαντική είναι η Τουρκία”.

Ο Doug Bandow, αναλυτής στο think tank Cato Institute, στην Ουάσινγκτον σε άρθρο του επισημαίνει ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει θυσιάσει «το κράτος δικαίου, τις ατομικές ελευθερίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες» για την ενίσχυση της εξουσίας του .

Υπενθυμίζει πόσες πολεμικές συγκρούσεις έχει προκαλέσει ή συντηρεί και τονίζει τις εδαφικές αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μια ολοένα και πιο εχθρική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τον Bandow, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Άγκυρα είναι πλέον πιο πιθανό να συμμαχήσει με τη Μόσχα παρά με τις Βρυξέλλες.

“Στην ηλικία των 66 ετών, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κυριαρχήσει στη χώρα για μια ακόμη δεκαετία, με τον ισλαμισμό και τον εθνικισμό που εκφράζει να απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός του προς τη Δύση, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, να γίνεται όλο και πιο έντονος, γράφει.

«Η Τουρκία είναι πιθανό να παραμείνει μακριά από την Αμερική και τη Δύση», επισημαίνει ο Bandow, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική έναντι της Άγκυρας.
«Το πιο σημαντικό είναι, ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, πόσο μάλλον μια αξιόπιστη σύμμαχος»
.

https://www.militaire.gr/