8.9.20

Διαψεύδει η πρεσβεία των ΗΠΑ την άρνηση πώλησης πυραύλων Harpoon στην Ελλάδα

Αναληθείς και αβάσιμες χαρακτήρισε τις αναφορές περί άρνησης των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα πυραύλους AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Torrey Goad, τονίζοντας πως το Αμερικανικό Ναυτικό παρείχε πληροφορίες «Τιμής και Διαθεσιμότητας» για την αγορά πυραύλων AGM-84 Harpoon τον Ιούλιο του 2020.

Αναλυτικά, η δήλωση του Torrey Goad, εκπροσώπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα:
«Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει γνώση των αναληθών αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Αυτού του είδους οι αναφορές είναι ανακριβείς και αβάσιμες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες σχέση συνεργασίας και υποστήριξης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των προγραμμάτων Foreign Military Sales και Direct Commercial Sales και τη μεταφορά αμερικανικού πλεονάζοντος πολεμικού υλικού (EDA) με μηδενικό ή σημαντικά μειωμένο κόστος στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Αμερικανικό Ναυτικό παρείχε πληροφορίες «Τιμής και Διαθεσιμότητας» για την αγορά πυραύλων AGM-84 Harpoon τον Ιούλιο του 2020.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπερήφανα με τους Έλληνες εταίρους μας με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας για την βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις χρηστών των social media, ο Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα χαρακτήρισε αναληθείς τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θέμα.

Αμερικανικά τεθωρακισμένα "στέλνουν μήνυμα" από την Ξάνθη

Σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων, ηχηρό μήνυμα στέλνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και την στεριά, καθώς δρομολογήθηκαν ασκήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ξάνθη.
Το μήνυμα αυτό, έρχεται μετά από τις λεκτικές απειλές των Τούρκων προς την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε., για την εργαλειοποίηση εκ νέου του προσφυγικού ζητήματος, "ανοίγοντας" και πάλι την "κάνουλα" των μεταναστών.
Κοινή άσκηση Ελλάδας–Ηνωμένων Πολιτειών με τεθωρακισμένα έχει προγραμματιστεί από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου στο πεδίο βολής της Ξάνθης, για να διατηρηθεί το μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή στο open tv, είναι η πρώτη φορά που μετέχουν Αμερικανοί σε μία τέτοια αξιολόγηση, στο πεδίο βολής.