6.9.20

Κορβέτες φορείς πυραύλων cruise Kalibr προτείνει η Ρωσία στην Ελλάδα: Οικονομικές και με τεράστια δύναμη πυρός

Δυστυχώς εμείς δεν θα τολμήσουμε να δυσαρεστήσουμε τα "αφεντικά" μας (ΗΠΑ) και να αγοράσουμε Ρωσικά όπλα. Δεν θα τα παίρναμε ακόμα και αν μας τα χάριζαν!
Ευχόμαστε να διαψευστούμε.

Juan
Την ναυπήγηση μιας σειρά πλοίων που θα βασίζονται στην stealth σχεδίασης κλάση Buyan-M (Project 21631) εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr, αλλά και ισχυρό α/α εξοπλισμό, όπως και βλήματα κατα σκαφών επιφανείας θα προτείνει η Ρωσία να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο Στόλο των κύριων σκαφών επιφανείας με χαμηλό κόστος!

Τα νυν πλοία, κορβέτες εκτοπίσματος 1047 τόνων αποδείχθηκαν, από τα οποία παραγγέλθηκαν άλλα έξι σκάφη (βλέπε ανακοίνωση του Ρώσου ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού) αποδείχθηκαν πολύ ικανά και αξιόπλοα σκάφη.
Οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν προχώρησαν καθώς το ΠΝ ήθελε μεγάλα σκάφη, με αποτέλεσμα τώρα έχει εμπλακεί σε ατέρμονες συζητήσεις για συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ για τις φρεγάτες Belh@rra, αφού πρώτα οι Γάλλοι για ανεξήγητους λόγους, «αυτορπιλίστηκαν» στην υπόθεση των FREMM.
Η Μόσχα θέλει να συμμετάσχει στο εξοπλιστικό πακέτο που προτίθεται να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση και το έχει ήδη κοινοποιήσει αυτό: 
«Όλα τα ρωσικά όπλα είναι διαθέσιμα εάν το θελήσετε».
Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι της ROSTEC στον γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.), ο οποίος βρέθηκε στο Διεθνές Στρατιωτικό-Τεχνικό Φόρουμ «ARMYA 2020», στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, του γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με Ρώσους αξιωματούχους και  ξεναγήθηκε σε περίπτερα εταιριών της Αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες συμμετείχαν στην διεθνή στρατιωτική έκθεση της Μόσχας.
Μάλιστα, ο Έλληνας αντιπτέραρχος έτυχε θερμής υποδοχής και έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή υπ. Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φομίν.
Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος με Ρώσους αξιωματούχους της ROSTEC του ανακοινώθηκε «η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προσφέρει οποιοδήποτε όπλο στην Ελλάδα και χωρίς κανένα περιορισμό».
Οι Ρώσοι για το ελληνικό Ναυτικό θα προτείνουν μία ναυπήγηση 1800 τόνων που θα ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με τεχνογνωσία από τα ναυπηγεία «Zelenodolsk».

Εκτός από το εκτόπισμα το μήκος θα αυξηθεί από τα 62 στα 85 μέτρα και η ταχύτητα στους 28 κόμβους.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, μπορούν να φέρουν, μεταξύ άλλων, τους γνωστούς πλέον μετά τη χρήση τους στο μέτωπο της Συρίας πυραύλους Kalibr τύπου cruise, αντιαεροπορικό σύστημα AK-630-2 Duet, εκτοξευτές Gibka για αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Igla, αλλά και δυτικά όπλα από την στιγμή που κριθεί επιβεβλημένη η δυτικοποίηση τους.
Προτείνεται συγκεκριμένα η εγκατάσταση συστήματος μάχης της Thales με εξοπλισμό κατά σκαφών επιφανείας MM-40 Exocet Block III.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει για έξι πλοία το 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, με δάνειο από ρωσικές τράπεζες, όταν για μία Belh@rra απαιτούνται 1,5 δισ. ευρώ!
Αλλες, φυσικά οι δυνατότητες των Belh@rra σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το κρίσιμο οπλικό σύστημα, οι πύραυλοι cruise είναι το ίδιο!
Μην πούμε ότι οι Kalibr, είναι ακόμα πιο φονικοί και με ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τους SCALP Naval της MBDA, έστω στην εξαγωγική έκδοσή τους!
Το ρωσικό Ναυτικό αξιοποιεί επιχειρησιακά πέντε πλοία του τύπου, τα τρία εκ των οποίων ενταγμένα στον στόλο της Κασπίας Θάλασσας και τα άλλα δύο στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Η πρόταση για το ΠΝ θα συνοδεύεται από σοβαρή επενδυτική πρόταση για απόκτηση ή πλειοψηφική συμμετοχή είτε στα ναυπηγεία Ελευσίνας, είτε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά των ναυπηγείων «Zelenodolsk».
https://www.pronews.gr/