4.9.20

Πολεμική Αεροπορία: Οι Γάλλοι έπαθαν... πλάκα με τους Έλληνες πιλότους – Ο εφιάλτης των Τούρκων

Είναι οι καλύτεροι χειριστές στον κόσμο και το αποδεικνύουν καθημερινά - Μάχιμοι και ετοιμοπόλεμοι κάθε στιγμή, προστατεύουν τα δίκαια της χώρας μας.
Τον θαυμασμό των Γάλλων ιπταμένων που συμμετείχαν στην άσκηση Eunomia που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο, μετέφερε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας στον Έλληνα ομόλογό της, κατά τη χθεσινή τους επικοινωνία.
Η Φλοράνς Παρλί εξέφρασε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο τις καλύτερες εντυπώσεις της και την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της άσκησης στην θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία συμμετείχαν οι ελληνικές, οι γαλλικές, οι κυπριακές και οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ίδια τόνισε στον Έλληνα υπουργό πως εντυπωσιάστηκε τόσο η ίδια όσο και οι Γάλλοι πιλότοι φυσικά, από τον τρόπο που έδρασαν οι χειριστές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Με δημιουργική σκέψη, απόλυτη ακρίβεια στους ελιγμούς, επιθετικό πνεύμα και εξαιρετική απόδοση, οι Έλληνες χειριστές αντιμετώπισαν άψογα όλα τα σενάρια της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα οι Γάλλοι πιλότοι να ενημερώθηκαν και για τον τρόπο που έφτασαν στην Κύπρο τα συνολικά οχτώ ελληνικά μαχητικά αλλά και για τη «μάχη» που διεξήχθη ανατολικά του Καστελλόριζου κατά την επιστροφή τους, όταν τους έστησαν… καρτέρι οι Τούρκοι. 
ΔΕΙΤΕ  ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
__________________________________________________________

Το «χουνέρι» του Στρατηγού Φλώρου στην Τουρκία: Η κίνηση - ματ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Το «χουνέρι» του Στρατηγού Φλώρου στην Τουρκία: Η κίνηση - ματ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Το... φυσάνε και δεν κρυώνει οι Τούρκοι - Το σχέδιο που «βραχυκύκλωσε» την τουρκική αεράμυνα στην ανατολική Μεσόγειο - Ακόμα μία απάντηση επί του πεδίου στην Άγκυρα. 
Στις 19 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τονίσει σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «ξέρουν απολύτως τι θα κάνουν και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκίας.
Ένα μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου 2020, το καθεστώς Ερντογάν έδινε εντολή στον τουρκικό στόλο να βγει μαζικά από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κινηθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, με το Αιγαίο να κατακλύζεται μέσα σε ελάχιστες ώρες από ελληνικά πολεμικά πλοία και τους Τούρκους να αδυνατούν να πιστέψουν την ταχύτατη και δυναμική αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που «κλείδωσαν» το Αρχιπέλαγος απ' άκρη σ' άκρη.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως τότε ήταν η αρχή μιας παρατεταμένης ελληνοτουρκικής κρίσης η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα και έχει φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα εμπόλεμης σύρραξης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή έδειξαν διαρκώς και με συνέπεια, ότι είναι έτοιμες για όλα, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, γνωρίζουν άριστα την αποστολή τους, έχουν «διαβάσει» τον αντίπαλο, παρακολουθούν κάθε κίνησή του και μπορούν να κινηθούν προς αποτροπή του, όταν αυτό απαιτηθεί.
Τόσο η στρατιωτική ηγεσία, όσο και τα στελέχη όλων των Σωμάτων απέδειξαν στην πράξη την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, την εμπειρία, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Το περιστατικό με το πλήγμα της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές σχετικά με το ποιος προκαλεί ένταση στην περιοχή, ποιος «παίζει βρώμικα» και ποιος λειτουργεί προς προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων του.

Επιχείρηση «F-16 στην Κύπρο» - Το άρτιο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» είχε γνωστοποιήσει εδώ και μέρες ότι η Χώρα μας θα συμμετάσχει στην μεγάλη τετραμερή αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή της Χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί ότι θα στείλει για τη διεξαγωγή της άσκησης την Φρεγάτα “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ” τύπου “S” και το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα εκτελούσαν διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στον ουρανό της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.
Η στρατιωτική ηγεσία, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο διαμόρφωσε με μεγάλη προσοχή και μελετώντας κάθε λεπτομέρεια την αποστολή στην Κύπρο των δύο πρώτων F-16 Block 52+ Advanced. Για να φτάσουν τα ελληνικά μαχητικά στην Πάφο απαιτούνταν «χειρουργικοί» χειρισμοί, μιας και οι Τούρκοι ήταν βέβαιο πως θα τους... περίμεναν στον αέρα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν.
Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/08) ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά», ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα μαχητικά τους αεροσκάφη, που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.
Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των Τούρκων και ακολουθώντας το σχέδιο που είχε καταρτίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και Επιτελείς, κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο. Η τουρκική αεράμυνα είχε ήδη υποστεί το πρώτο... ρεζιλίκι προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Απολαύστε την ιστορική στιγμή της προσγείωσης ελληνικών μαχητικών στην πολύπαθη Κύπρο μας:
Η Αθήνα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μετά την άφιξη των δυο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης (25/08), ακόμα 6 ελληνικά μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (27/08) να φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Μεγαλόνησο, εν τέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε λεπτομερώς και οργανώθηκε άψογα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, από την αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τους Επιτελείς των τριών Σωμάτων και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μιας και τα ελληνικά F-16 από το Καστέλι της Κρήτης, απ' όπου απογειώθηκαν, μέχρι την Κύπρο δεν βρήκαν την παραμικρή αντίσταση.
Εκεί, τα έξι ελληνικά μαχητικά συνάντησαν τα αλλά δύο με τη γαλανόλευκη στο φτερό, που είχαν φτάσει στην Μεγαλόνησο από την Τρίτη και συμμετείχαν στην κοινή αεροναυτική άσκηση Eunomia που πραγματοποιείται στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μαζί με την Ιταλία, την Γαλλία και φυσικά την Κύπρο.
Αφού εκτέλεσαν διάφορα τακτικά σενάρια και επιχειρησιακά αντικείμενα, τα έξι μαχητικά πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το Καστέλι της Κρήτης.

«Κόλαση» στην επιστροφή - Δεν ήξεραν από πού τους ήρθε...

Το δεύτερο... κάζο που υπέστησαν οι Τούρκοι στον αέρα μέσα σε διάστημα 48 ωρών προκάλεσε οργή στους Τούρκους επιτελείς που έδωσαν εντολή στους πιλότους τους να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Αυτό ακριβώς έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08). Οι Τούρκοι την είχαν... στημένη στους Έλληνες χειριστές και επιχείρησαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επιστροφή τους. Φτάνοντας τα ελληνικά μαχητικά κοντά στο Καστελόριζο βρήκαν μπροστά τους 6 τουρκικά F-16 που επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν. Ακολούθησε «κόλαση» αερομαχιών.
Το σχέδιο όμως του Στρατηγού Φλώρου είχε προβλέψει και αυτή την κίνηση των Τούρκων, ενώ είχε διαμορφωθεί και η επόμενη στρατηγική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Οχτώ ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της... μάχης δίνοντας αριθμητική υπεροχή στους Έλληνες.
Οι Τούρκοι δεν ήξεραν από πού τους ήρθε! Είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον ουρανό να γεμίζει με συνολικά 14 ελληνικά αεροσκάφη τα οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, έκαναν σάντουιτς τους Τούρκους, που προσπαθούσαν τρομοκρατημένοι να ξεφύγουν από τα ελληνικά μαχητικά.
Μία ακόμα ήττα για τους Τούρκους χειριστές είναι γεγονός, ενώ και σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς καρπώνονται τον άριστο σχεδιασμό που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα έξι ελληνικά μαχητικά από την Κύπρο χωρίς κανένα πρόβλημα.
Λένε πως ένας στρατηγός, στην εκτέλεση των καθηκόντων του πρέπει να ισορροπεί μεταξύ ορμητικότητος και ψυχραιμίας, προσοχής και τόλμης. Όπως η αλόγιστη αυτοπεποίθηση και υποτίμηση του κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικές ήττες, η ολιγωρία μπροστά σε ευκαιρίες στερεί από το στρατό τη νίκη, αν δεν τον εκθέτει άμεσα στην εχθρική αντεπίθεση. Ο Στρατηγός Φλώρος φαίνεται πως έχει βρει τη χρυσή τομή, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφουν συνεχείς επιτυχίες.
Με ψυχραιμία, σταθερότητα, λογική και ρεαλισμό η στρατιωτική ηγεσία υπολογίζει με σύνεση αλλά και την απαραίτητη ταχύτητα την επόμενη κίνηση, καταφέροντας να είναι μονίμως δύο βήματα μπροστά από τον αντίπαλο.
Τα αποτελέσματα, το αποδεικνύουν!
_____________________________________________________________
Ήταν η απόλυτη ήττα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε τακτικό επίπεδο για την τουρκική πολεμική αεροπορία, με τα μαχητικά των γειτόνων να αποχωρούν και την Πολεμικής μας Αεροπορία να ολοκληρώνει με επιτυχία την πιο δύσκολη και συμβολική αποστολή των τελευταίων ίσως δεκαετιών.
Για τους Τούρκους Επιτελείς τα ελληνικά φτερά αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη τους. Όχι μόνο γιατί εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν στον ουρανό του Αιγαίου, αλλά γιατί πλέον, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ κ. Γεωργίου Μπλιούμη, τα ελληνικά μαχητικά επιχειρούν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κύπρο μας.
 Newsbomb.gr