5.9.20

Ασκήσεις αεραπόβασης στα Κατεχόμενα από την Τουρκία - Η Γαλλική αρμάδα στην Α. Μεσόγειο

Οι ασκήσεις αεραπόβασης μήπως είναι "ασκήσεις"  και δεν γίνουν στα κατεχόμενα; Μήπως το Καστελόριζο είναι ψεύτικος ή παράλληλος στόχος;
Juan
Τουρκική αεροναυτική και χερσαία άσκηση μεγάλων διαστάσεων θα υλοποιηθεί από αύριο στα κατεχόμενα, σε μια σαφή επίδειξη ισχύος της Άγκυρας σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ μια εντυπωσιακή γαλλική αρμάδα κινείται ταυτόχρονα προς την περιοχή της Α. Μεσογείου, σε μια κλιμάκωση της έντασης.

Η Τουρκία θα διεξάγει αεροναυτική-χερσαία άσκηση με την επωνυμία “Μεσογειακή καταιγίδα”, η οποία σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο... "θα καταδείξει την ισχύ των τουρκικών δυνάμεων σε όλες τις χώρες της περιοχής".
Η τουρκική "καταιγίδα" θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα την περίοδο 6-10 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή μονάδων του τουρκικού στρατού σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή στρατιωτική διοίκηση.
"Σκοπός των ασκήσεων που θα διεξαχθούν όπως σχεδιάζονται κάθε χρόνο είναι, Τουρκοκυπριακές και τουρκικές δυνάμεις, να αποκτήσουν καλύτερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα.
Στην άσκηση θα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και οπλικά συστήματα παντός είδους, ενώ θα εκτελεστούν σενάρια αεραπόβασης, σενάρια έρευνας και διάσωσης με ταυτόχρονη δράση των χερσαίων δυνάμεων που θα υλοποιήσουν βολές με πραγματικά πυρά”, κατέληξε το τουρκικό υπουργείο άμυνας.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υλοποιούν εδώ και καιρό την γνωστή άσκηση “Νικηφόρος”, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση στο νησί.
Οι Τούρκοι όμως απτόητοι διεξάγουν ασκήσεις επιθετικού χαρακτήρα στην μεγαλόνησο, σε μια προσπάθεια να δείξουν τις πραγματικές προθέσεις τους και για το υπόλοιπο τμήμα του νησιού ...μελλοντικά.  
 
Την ίδια στιγμή έχουμε έντονη εναέρια δραστηριότητα βόρεια του νησιού της Ρόδου σήμερα, όταν δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του Τουρκικού Ναυτικού τύπου Bayraktar TB.2, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν και “σάρωσαν” την περιοχή κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας / Τουρκίας (πάντα στον τουρκικό εναέριο χώρο).
Σκοπός τους η καταγραφή των ελληνικών δυνάμεων με σκοπό να κάνουν θέμα για την αποστρατικοποίηση των νήσων, τη στιγμή που ίδιοι διαθέτουν μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι.

Η γαλλική αρμάδα κινείται πάση δυνάμει στην Α.Μεσόγειο

Σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ και γαλλικών πηγών, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (R91) έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουλόν για μια νέα επιχειρησιακή αποστολή.
Δεν έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς θα είναι η τοποθεσία των επιχειρήσεων που θα δράσει η ομάδα μάχης του Ντε Γκώλ, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο.
“Λόγω των αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία, η ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή (τρία γαλλικά μαχητικά Rafale μεταστάθμευσαν  στην Πάφο της Κύπρου) πρέπει να θεωρηθεί ως μια σαφής προειδοποίηση για την Άγκυρα”, δηλώνει η ίδια πηγή.
Η ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου αποτελείται από:
- Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (R91) “φορτωμένο” με 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale M, δύο αεροσκάφη E-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο NH90 NFH και δύο ελικόπτερα Dauphin.
- Μία φρεγάτα πολλαπλών αποστολών.
- Μία φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (FDA).
- Ένα πλοίο διοίκησης και ανεφοδιασμού
- Ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο επίθεσης (SSN)
Στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί μία σημαντική στρατιωτική συμφωνία προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εκ των οποίων τα 8 θα παραχωρηθούν δωρεάν από τη Γαλλία στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, το όλο σκηνικό με την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να “καθίσει” την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει δώσει στην Τουρκία την αίσθηση ότι είναι κυρίαρχη ξανά στο "μπρα ντε φέρ" με την Ελλάδα, ειδικά μετά τις δηλώσεις του ΓΓ συμμαχίας σε συνεννόηση προφανώς μόνο με την τουρκική πλευρά.
Μόνο που η χώρα μας δεν υποχωρεί από τις αξιώσεις της, ενώ δηλώνει σθεναρά ότι οι Τούρκοι κινούνται ως “ταύρος εν υαλοπωλείο” κινδυνεύοντας να βάλουν “φωτιά” σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.
Με μια Τουρκία να παραπαίει οικονομικά και τον λαό της να διέρχεται δραματικές στιγμές λόγω πείνας, ανεργίας και πανδημίας, ο Ερντογάν σκέφτεται οθωμανικά σχέδια επέκτασης εις βάρος άλλων χωρών, θεωρώντας ότι θα γλιτώσει έτσι την εξουσία του. 
https://www.pentapostagma.gr/