23.8.20

Άγκυρα: Eπεκτείνει την τουρκική Navtex έως τις 27 Αυγούστου (φωτό)

Παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου παίρνει η τουρκική NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis, στο Αιγαίο.
Η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η ανακοίνωση της παράτασης της NAVTEX έγινε από την υπηρεσία που εκδίδει τις ναυτικές οδηγίες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φάνηκε ότι ήταν αναμενόμενη καθώς έτσι όπως κινείται το ερευνητικό σκάφος έδειχνε ότι δεν κάνει καμία διαδικασία για να αποχωρήσει από την περιοχή.
Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνεται η εικόνα που είχαν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και το Oruc Reis παραμένει στην περιοχή.


Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την παράταση της παράνομης τουρκικής ΝΑVTEX ανέφεραν:
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο οτι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρα προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται για 14η ημέρα στην περιοχή ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα προκειμένου να προωθήσει τον ισχυρισμό της ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Το πρωί της Κυριακής (23/08) το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά και απείχε περίπου 10 ναυτικά μίλια, και πλέον βρίσκεται  ξανά σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας(35 ν.μ. εντός), κινούμενο στο νότιοανατολικο κομμάτι της Νavtex.
Την Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 26 Αυγούστου κυρώνονται στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ η παράνομη Navtex της Τουρκίας λήγει τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη. 

https://www.pronews.gr/a