29.8.20

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις διαμαρτυρίες για το θάνατο της Εμπρού Τιμτίκ


Το ΥΠΕΞ έσπευσε να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες Κούρδων που ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη! Οι Κούρδοι διαμαρτυρήθηκαν για το θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ ,μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας.
Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι  “καταδικάζει πλήρως κάθε ενέργεια που δεν συνάδει με το πνεύμα ειρηνικής διαμαρτυρίας”. Θα ήταν δεκτή η καταδίκη του αν συνοδευόταν και από μία λέξη για το θάνατο της Εμπρού Τιμτίκ. Αλλά φαίνεται ότι στο ΥΠΕΞ δεν θέλουν να “ερεθίζουν” την Άγκυρα.


Ανακοίνωση του ΚΚΕ:

 Το ΚΚΕ καταδικάζει τις χτεσινές βίαιες προσαγωγές και την άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη σε βάρος διαδηλωτών Κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της “τρομοκρατίας” που οδήγησαν χτες στο θάνατο ακόμα μίας απεργού πείνας, της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik). Είναι απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό, τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή -θυμίζοντας σε όλους τη φρικτή σκηνή της δολοφονίας του Φλόιντ στις ΗΠΑ- προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες αφού, αντί να καταδικάσει το γεγονός και να αποδώσει άμεσα ευθύνες, την έπιασε πρεμούρα να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το συμβολικό κάψιμο ενός πανό με τη φωτογραφία του Ερντογάν, μην τυχόν «χαλάσει» το κλίμα “καλής γειτονίας” των τελευταίων ημερών με την τουρκική κυβέρνηση.
Τέλος, ο σχηματισμός δικογραφίας ενάντια στους δύο διαδηλωτές για διατάραξη φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος (βλ. Τουρκία), μόνο φαιδρότητα προκαλεί, την ίδια ώρα που η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται στο έδαφος των ανταγωνισμών, που οξύνονται στην περιοχή μας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας βάζοντας σε κινδύνους τους λαούς της περιοχής.
https://www.militaire.gr/
https://www.militaire.gr/