29.8.20

Συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρέτησαν την Εμπρού Τιμτίκ

Την 42χρονη αγωνίστρια δικηγόρο Ebru Timtik που πέθανε χτες 27 Αυγούστου, μετά από 238 μέρες απεργίας πείνας, αποχαιρέτησαν οι σύντροφοι και φίλοι της  που παραβρέθηκαν στο Τζεμεβί (Cemevi) των Αλεβιτών στο Okmeydani  στην γειτονιά Γκάζι.
Παρά την μαζική παρενόχληση της αστυνομίας, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και οι υποστηρικτές της Τιμτίκ βάδισαν από το Cemevi στο νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν την 42χρονη δικηγόρο.
Νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους συγγενείς, τους φίλους και τους υποστηρικτές της Εμπρού Τιμτίκ που περίμεναν μπροστά από το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο (ATK) για να παραλάβουν το σώμα της.


Στη συνέχεια το σώμα της Τιμτίκ μεταφέρθηκε από την αστυνομία στο Τζεμεβί το οποίο ήταν αποκλεισμένο από δυνάμεις της, με θωρακισμένα οχήματα σε μια προσπάθεια να  αποτραπεί η συγκέντρωση ανθρώπων για την κηδεία.
Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα να παραστεί στην κηδεία της αδελφής της Εμπρού,  Μπάρκιν Τιμτίκ, η οποία είναι επίσης δικηγόρος και φυλακισμένη στη φυλακή Σίλβρι, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού.
Το καλυμμένο με γαρίφαλα φέρετρο της Εμπρού Τιμτίκ, σήκωσαν γυναίκες συναγωνίστριές της,  στο δρόμο για το νεκροταφείο. Η κηδεία έγινε σύμφωνα με τα έθιμα των Αλεβιτών.
Μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της Εμπρου και των μαρτύρων που προηγήθηκαν, μέλη του Grup Yorum τραγούδησαν τα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια της Τιμτίκ και ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Οι επαναστάτες δικηγόροι είναι η τιμή μας», «Η Εμπρού Τιμτίκ είναι αθάνατη» και «το κράτος -δολοφόνος θα δώσει λογαριασμό».
Η Εμπρού Τιμτίκ είναι ο τέταρτος φυλακισμένος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του, φέτος, μετά από απεργία πείνας, διεκδικώντας μια δίκαιη δίκη.
Από τους φυλακισμένους, κατηγορούμενους ως μέλη του  DHKP-C, που είναι παράνομο και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση»:
  • Η Helin Bölek, σολίστ του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, πέθανε στις 3 Απρίλη, μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενη για τη φυλάκιση άλλων μελών της μπάντας και την απαγόρευση των συναυλιών του Grup Yorum.
  • Ο αγωνιστής Mustafa Koçak πέθανε στις 24 Απρίλη μετά από απεργία πείνας 297 ημερών.
  • Ο Ibrahim Gökçek, ο μπασίστας του Grup Yorum, πέθανε στις 7 Μάη μετά από απεργία πείνας 323 ημερών.
Ο δικηγόρος Aytaç Ünsal, που συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι θανάτου και η Ebru Timtik που πέρασε στους μάρτυρες του αγώνα για δημοκρατία και έναν κόσμο καλύτερο, μετά από 238 μέρες απεργία πείνας.
Η Ebru Timtik και ο Aytaç Ünsal, δικηγόροι του «Λαϊκού Νομικού Γραφείου» (Halkın Hukuk Bürosu) προχώρησαν σε απεργία πείνας μαζί με άλλους φυλακισμένους συναδέλφους τον Φλεβάρη την οποία την μετέτρεψαν σε «απεργία πείνας μέχρι θανάτου» στις 5 Απρίλη — «Ημέρα των Δικηγόρων». Οι δικηγόροι καταδικάστηκαν κατηγορούμενοι ότι είναι μέλη του DHKP-C, σε ποινές φυλάκισης μακράς διάρκειας σύμφωνα με την «αντιτρομοκρατική».
Στις 14 Αυγούστου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε αίτημα για την απελευθέρωση των Ebru Timtik και Aytaç Ünsal για λόγους υγείας, μη παίρνοντας υπόψη ότι οι δυο δικηγόροι είχαν ήδη περάσει σε κρίσιμη φάση λόγω της απεργίας πείνας. Το Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ή ευρήματα σχετικά με την εμφάνιση κρίσιμου κινδύνου για τη ζωή τους ή την ηθική και υλική τους ακεραιότητα με την απόρριψη του αιτήματος για την απελευθέρωσή τους».
https://www.imerodromos.gr/