10.8.20

Κατεχόμενα: Τουρκικές δυνάμεις επιπέδου σώματος στρατού & αεροναυτική βάση

Ο Ναύαρχος ε.α. Can Erenoğlu, συνεχίζοντας το μπαράζ δηλώσεων πρώην ανωτάτων Τούρκων αξιωματικών για την συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου, (οι Τούρκοι εν αποστρατεία ανώτατοι αξιωματικοί μέσω αμυντικών ιδρυμάτων επηρεάζουν την στρατηγική της χώρας), έδωσε το στίγμα των προθέσεων για το επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος εφιστώντας την προσοχή μίλησε για την αύξηση της στρατιωτικής έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ για την «Τουρκία, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η κατασκευή ναυτικής και αεροπορικής βάσης στην Κύπρο», είπε ο ίδιος.
Ο Erenoğlu, τόνισε ότι αφού Αίγυπτος και Ελλάδα προχώρησαν και συμφώνησαν σε μια τμηματική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα πρέπει να λάβει και αυτή τα δικά της μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίωρο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία φέρονται να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού τους, ωστόσο όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από το ΥΠΕΘΑ “το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν στην Αττάλεια”, σύμφωνα με το militaire.
Αυτονόητο ότι ο ελληνικός Στόλος είναι σε ετοιμότητα και έχει σαφείς εντολές για τον τρόπο που θα πλεύσει και θα αντιδράσει.
Τα πιθανά βήματα της Τουρκίας αναφέρονται ως εξής:
Η Τουρκία, σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να οδηγήσει την κατάσταση σε στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο και η ένταση δεν πρέπει να μείνει για πολύ στο υψηλότερο επίπεδο.
Δεν είναι ώρα να βγάλουμε τα πολεμικά μας πλοία και να δείξουμε την ισχύ μας. Η Ελλάδα μας οδηγεί σε αυτήν την παγίδα. Η Τουρκία δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν την προσπάθεια. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, η τελευταία λύση, θα είναι να πολεμήσουμε (με την Ελλάδα).
Σε αυτό το πλαίσιο, εάν υπάρχουν πολεμικά πλοία άλλων χωρών που εισέλθουν στην περιοχή, θα πρέπει να προειδοποιηθούν και να απομακρυνθούν (αμερικανικά , γαλλικά κά).

Αποστολή του ORUÇ REIS

Το κύριο μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Αθήνα είναι να δηλώσουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρώτο βήμα είναι να στείλουμε ένα ερευνητικό μας σκάφος που θα συνεχίσει τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή.
Το Barbaros βρίσκεται τώρα στην πλευρά της Κύπρου. Η προηγούμενη αποστολή του Oruç Reis στα νότια του Καστελόριζου αναβλήθηκε μετά την προσπάθεια της Γερμανίας να μειώσει την ένταση με την Ελλάδα.
Αυτό απέδειξε και πάλι ότι η Τουρκία αποτελεί κεντρικό στόχο των γερμανικών δραστηριοτήτων. Η Τουρκία όμως θα πρέπει να στείλει το πλοίο Oruc Reis ξανά στην περιοχή. Η παρουσία ενός σεισμικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή είναι σημαντική. Αυτό είναι ένα βήμα που δείχνει ότι δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας.
Η Τουρκία, θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μακροπρόθεσμα, οφείλουμε να κάνουμε συμφωνίες με το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για το θέμα της ΑΟΖ.
Η εχθρότητα απέναντι στην Αίγυπτο, τη Συρία και το Ισραήλ δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή πλέον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος παρόλο που έλαβε αυτήν την απόφαση, δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα. Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι σταθεροί νόμοι. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο ξανά.
Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μια ναυτική και αεροπορική βάση στην "ΤΔΒΚ" με την ανάλογη λογιστική υποστήριξη. Η χερσαία μας δύναμη στην Κύπρο βρίσκεται ήδη στο επίπεδο του σώματος στρατού ξηράς (σύμφωνα με την εφημερίδα Haberci από τις 29 Ιουνίου 2020, o Ερκούτ Σαχάλι που αποτελεί στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), δήλωσε ότι μεταφέρθηκαν τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες από την Τουρκία στην Κύπρο με δικαιολογία την πανδημία).
Η βάση αυτή στην Κύπρο θα ενισχύσει την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο και θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη ροή εφοδίων σε κάθε περίπτωση.
Η Ρωσία έχει μια βάση στην περιοχή, στην Ταρτούς με συμφωνία για πάρα πολλά έτη. Η Γαλλία συμφώνησε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση για γαλλική βάση στο νησί. Η Βρετανία έχει ήδη δύο βάσεις στη  Κύπρο, τις οποίες αποκαλεί «δική της κυρίαρχη περιοχή». Για αυτό και η Τουρκία οφείλει να θέσει προτεραιότητα στην ανατολική Μεσόγειο να κατασκευάσει την δική της μεγάλη αεροναυτική βάση στην Κύπρο, καταλήγει ο ίδιος.
Η Τουρκία φοβάται να πιθανόν να κλιμακώσει με δική της υπαιτιότητα στην Α.Μεσόγειο αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί στόχο της δύσης λόγω των Οθωμανικών σχεδίων της που αντικρούουν τα συμφέροντα, ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας.
Για αυτό και η Άγκυρα θα παίξει ένα παιχνίδι με “μη στρατιωτικά μέσα”, όντας σε ετοιμότητα να κλιμακώσει όποτε αυτή το θελήσει, ενώ παράλληλα θα αυτοπαρουσιάζεται στη διεθνή κοινότητα ως χώρα που “της κλέβουν κυριαρχικά δικαιώματα”.
Αυτό όμως το σενάριο δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και θα έχουμε πιθανόν μια νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Α.Μεσόγειο, ενώ στην περιοχή έχουν ήδη συγκεντρωθεί και αμερικανικά και γαλλικά σκάφη.
Το ως πού θα φτάσει το “θέατρο σκιών” της Άγκυρας όμως το διαπιστώσαμε σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη και αφορούσε έως εκεί που τους "έπαιρνε" τους Τούρκους, μόνο που με την Ελλάδα δεν υπάρχει ποτέ πλέον αυτή η περίπτωση και αυτό το κατανόησαν καλά οι ίδιοι σε Έβρο και Καστελόριζο.   
pentapostagma