28.7.20

Τα Ρωσικά ''κανόνια'' ενοχλούν την Άγκυρα: Kίνηση-ματ από Μόσχα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέδωσε και σχετική Navtex, αφορά η Navtex που εξέδωσε παράτυπα η Τουρκία, ενώ η Ρωσία έχει αποταθεί –όπως πάντα πράττει– στην Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την αρμοδιότητα για δέσμευση των θαλάσσιων περιοχών. 

Για μία αρκετά εντυπωσιακή κίνηση της ρωσικής διπλωματίας σε μια διακεκαυμένη ζώνη, όπως αυτή της ανατολικής Μεσογείου, κάνουν λόγο οι πολιτικοί αναλυτές «αποκρυπτογραφώντας» την απόφαση της Ρωσίας να κάνει «επίδειξη σημαίας», όπως αναφέρουν οι στρατιωτικοί διπλωμάτες, μέσα στον Αύγουστο.  
Οι Ρώσοι θα προχωρήσουν σε ασκήσεις σε τέσσερις (!) ημερομηνίες στον Αύγουστο. Στις 6, 14, 18, 27 Αυγούστου το ρωσικό ναυτικό έχει «κλείσει» με NAVTEX τεράστιες εκτάσεις δυτικά κι ανατολικά της Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν βολές πυραύλων και ασκήσεις της ρωσικής αεροπορίας και του ναυτικού. 
Τι σημαίνει όμως η παρουσία του ρωσικού στόλου; Αυτό που σίγουρα συμβαίνει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV Θανάση Αυγερινό στη ρωσική πρωτεύουσα, είναι ότι έχουμε σαφή αναγνώριση για πολλοστή φορά της κυπριακής κυριαρχίας στις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες, που προκαλεί σε εκνευρισμό την Τουρκία, που προσπαθούσε να εκδώσει... αντί-NAVTEX και να ακυρώσει αυτές που είχε εκδώσει η κυπριακή πλευρά για λογαριασμό των Ρώσων. 
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον καθορισμό της περιοχής των εν λόγω ασκήσεων. Οι συντεταγμένες του βόρειου και δυτικού άκρου της περιοχής που δεσμεύτηκε συμπίπτουν με τα όρια της περιοχής ευθύνης της Κύπρου (είναι τα ίδια με αυτά του FIR Λευκωσίας) με τρόπο που πολύ ευδιάκριτα να μην περιλαμβάνουν περιοχές ευθύνης της Τουρκίας αλλά ούτε και της Ελλάδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αντιδρά με τον τρόπο αυτό σε ρωσικές ασκήσεις εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως μέρος της προσπάθειας της να «γκριζάρει» τις περιοχές που διεκδικεί εκδίδει παράτυπες Navtex αφήνοντας να νοηθεί ότι η Ρωσία απευθύνθηκε στην Τουρκία για την έκδοσή τους (άρα αναγνωρίζει την περιοχή ως τουρκικής ευθύνης), χωρίς αυτό να ισχύει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης, είχε εκδώσει στις 23 Ιουλίου την Navtex  269/20 για ασκήσεις με ρουκέτες στην περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια (που επικαλύφθηκε παράτυπα και από την τουρκική Navtex) στις 18 Αυγούστου. Με την ίδια Navtex δεσμεύεται μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις ακτές της Συρίας, επίσης για ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις με ρουκέτες, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και αντίστοιχες Notam για περιορισμούς σε πτήσεις κάτω των 6.600 ποδών στις ίδιες περιοχές και μέρες διεξαγωγής των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων.