22.7.20

Συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό της ΓΑΔΘ, για τα οποία ήταν ήδη ενήμερος ο κ. Αρχηγός μέσω των ανάλογων εγγράφων που του είχε αποστείλει η Ένωση σε προγενέστερο χρόνο. Ειδικότερα:


Ενίσχυση της ΓΑΔΘ με μόνιμο προσωπικό
Το Προεδρείο της Ένωσης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ΓΑΔΘ με μόνιμο προσωπικό μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων του τρέχοντος έτους, πολλώ δε μάλλον, μετά την ίδρυση της νέας ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης. Ο κ. Αρχηγός συμφώνησε και δεσμεύτηκε ότι φέτος, η ΓΑΔΘ θα ενισχυθεί ουσιαστικά μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού βάσει των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι η έξοδος των νέων Συνοριακών Φυλάκων από την Σχολή, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς θα διακοπούν αισθητά οι αποσπάσεις Αστυνομικών από την επικράτεια στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης με προσωπικό
Ένα ακόμα αίτημα είναι η ενίσχυση της ΔΑΕΘ με προσωπικό. Η ανάγκη αυτή υπαγορεύεται από τις συνεχείς αποσπάσεις, μετακινήσεις και τα έκτακτα γεγονότα που έχουν αποδυναμώσει την Διεύθυνση και έχουν εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά το προσωπικό. Ο κ. Αρχηγός μας διαβεβαίωσε ότι θα παρέμβει αρμοδίως για να ενισχυθούν οι διμοιρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενίσχυση της Διεύθυνσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης με προσωπικό
Η Ένωσή μας είχε ενημερώσει διεξοδικά τον κ. Αρχηγό για το ζήτημα, μέσω εγγράφων που αποτύπωναν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τους νέους ελέγχους που έχουν επιβαρύνει το αστυνομικό προσωπικό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του Covid-19. Επίσης, επαναλάβαμε το αίτημά μας για διπλασιασμό των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ λόγω της επέκτασης των εγκαταστάσεων του αερολιμένα.
Ο κ. Αρχηγός μάς ανέφερε ότι δεδομένων των ειδικών συνθηκών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πτήσεων ανά ημέρα, δεν καθίσταται δυνατό να υπολογιστεί με σαφήνεια ο αριθμός των μόνιμων Αστυνομικών που απαιτείται για την ενίσχυση της Διεύθυνσης, πλην όμως οι 29 Δόκιμοι Αστυφύλακες που αποσπάστηκαν, αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο έως ότου αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση. Όσον αφορά, τους έλεγχους των barcode από τους Αστυνομικούς, μας ενημέρωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την οριστική απεμπλοκή τους από αυτό το πάρεργο.
Μεταγωγές ασθενών κρατουμένων σε νοσοκομεία από τις φυλακές Διαβατών
Το ζήτημα αυτό έχει μετατραπεί σε υπηρεσιακή «γάγγραινα» και πλέον οι μεταγωγές των κρατουμένων αγγίζουν τον δυσθεώρητο αριθμό των 300 ανά μήνα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εσωτερικές λειτουργίες της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών-Δικαστηρίων. Φυσικά, αυτή η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει τη συνδρομή της Αστυνομίας σε έκτακτες περιπτώσεις. Επειδή είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ευθύνη αυτών των μεταγωγών έχει μετακυληθεί στην ΕΛΑΣ, η Ένωσή μας ζήτησε την μεσολάβηση του κ. Αρχηγού για την εξισορρόπηση της κατάστασης. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εξετάσει το ζήτημα για να βρεθεί μια λύση και υπογράμμισε ότι η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών-Δικαστηρίων θα λειτουργεί εύρυθμα και απρόσκοπτα, μόνο εάν ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, όπως έγινε στην αντίστοιχη Διεύθυνση της ΓΑΔΑ, και όχι με καθημερινές διαθέσεις μεμονωμένων Αστυνομικών από τα Αστυνομικά Τμήματα.
Αντικατάσταση των αλεξίσφαιρων γιλέκων
Παρότι η Ένωσή μας έχει επισημάνει επανειλημμένα την επικειμένη λήξη πολλών αλεξίσφαιρων γιλέκων, μέχρι σήμερα, δεν έχουν χορηγηθεί νέα, οδηγώντας σε υπηρεσιακό αδιέξοδο. Απ’ όσο γνωρίζουμε, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, πλην όμως δεν έχουν τελεσφορήσει λόγω υπηρεσιακών καθυστερήσεων. Ο κ. Αρχηγός μάς ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται λίγο πριν την τελική του επίλυση, ήτοι η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης και η Διεύθυνση Αστυνομίας άμεσα θα παραλάβουν νέα αλεξίσφαιρα, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η Ελληνική Αστυνομία θα παραλάβει περίπου 15.000 νέα αλεξίσφαιρα.
Νέα δίκυκλη ομάδα αστυνόμευσης
Το Προεδρείο της Ένωσης έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας της νέας ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης και έθεσε ερωτήματα για τον χρόνο και τον τρόπο λειτουργίας της. Ο κ. Αρχηγός μας ενημέρωσε ότι θα βασιστεί στο πρότυπο της ομάδας ΔΡΑΣΗΣ Αθηνών και ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν εκπαιδευτές από Αθήνα για τον σκοπό αυτό.
Φυλάξεις ευπαθών στόχων και ακινητοποίηση ομάδων ΔΙΑΣ-Ζ
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Ένωσή μας επαναφέρει και καταγγέλλει τις σοβαρές παραλείψεις στις φυλάξεις στόχων-προσώπων, τους υπεράριθμους στόχους που φυλάσσονται και το ανεπίτρεπτο καθεστώς της ακινητοποίησης των ομάδων ΔΙΑΣ-Ζ. Ο κ. Αρχηγός δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την φύλαξη στόχων από δικυκλιστές και τόνισε ότι η αποστολή των ομάδων ΔΙΑΣ-Ζ είναι συγκεκριμένη και πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά στις περιπολίες εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έδωσε έμφαση στον ρόλο των αρμόδιων Επιτρόπων που έχουν συγκροτηθεί για τους φυλασσόμενους στόχους και επισήμανε την υποχρέωσή τους να επανεξετάζουν και να διακόπτουν όσες φυλάξεις δεν είναι πλέον απαραίτητες.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Αρχηγός γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης και όπως διαφάνηκε έχει τη βούληση να μεσολαβήσει για την επίλυση αυτών. Η Ένωσή μας βρίσκεται εν αναμονή των παρεμβάσεων του, οι οποίες εφόσον εισακουστούν θα βελτιώσουν σημαντικά την υπηρεσιακή πραγματικότητα της ΓΑΔΘ.
     
Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2020
               
Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος          ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701                         6948753589