20.7.20

Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη: «Λυμένα» τα χέρια του Αλ Σίσι

Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για να υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου εν μέσω της επέκτασης της φιλότουρκης κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία τις τελευταίες ώρες στέλνει τους ισλαμιστές μισθοφόρους της, να πάρουν θέσεις μάχης σε Σύρτη και αλ Τζούφρα.

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Αλ-Σίσι με τους Λίβυους ηγέτες φυλών στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις «να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου».
Στη συνάντηση, ο Αλ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της επίθεσης σε Σίρτη και Τζούφρα»
Η κεντρική πόλη Σίρτη και η στρατιωτική βάση της Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι είπε ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη αφού εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο ή θα αναπτύξει στρατεύματα εκτός της χώρας χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών.
Το Κοινοβούλιο της Λιβύης,  κάλεσε την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα να επέμβει άμεσα στη σύγκρουση της χώρας για να αντιμετωπίσει αυτό που ονόμασε τουρκική «κατοχή».
Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν το GNA που εδρεύει στην Τρίπολη.
Οι τελευταίες εντάσεις έρχονται ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του Αλ-Σίσι ότι το Κάιρο έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη γειτονική χώρα και τόνισε ότι Σίρτη και Αλ-Τζούφρα είναι «μια κόκκινη γραμμή» για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.
Είπε ότι οποιαδήποτε αιγυπτιακή επέμβαση στη γειτονική χώρα θα στοχεύει στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, της Λιβύης και της περιοχής, διασφαλίζοντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου και αποκαθιστώντας τη σταθερότητα στη Λιβύη.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.
Η εντολή του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον άμεσα, απλά τώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει και την τυπική νομιμοποίηση να παρέμβει και ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. 
pronews.gr