18.6.20

Διάολος και διάβολος: ποια η διαφορά τους;

Ο διάολος είναι ο Χριστός μας! Και όμως! Είναι ο «δια» και «όλους», δηλαδή, αυτός που είναι για όλους!

Αντίθετα, ως γνωστόν, διάβολος είναι το δαιμόνιο, ο πριν Εωσφόρος, αυτός που διαστρέφει την αλήθεια και ακόρεστα επιθυμεί να κολάσει τον άνθρωπο.

Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος Α «στέλνει» κάποιον άνθρωπο Β στον διάβολο, χωρίς υπερβολή, δίδει στον διάβολο το «δικαίωμα» να «εξουσιάσει» τον άνθρωπο Β, έστω υπό προϋποθέσεις (εξαρτάται από τη συμμετοχή που έχει ο άνθρωπος Β στα μυστήρια της Εκκλησίας μας κ.ά.). Ασφαλώς, από έναν τέτοιο άσχημο λόγο, επιπτώσεις έχουν και οι δύο άνθρωποι, καί ο Α καί ο Β.

Κάθε φορά, όμως, που κάποιος άνθρωπος στέλνει κάποιον άλλο άνθρωπο στο «διάολο», ασφαλώς, επειδή δε γνωρίζει ότι τον στέλνει στον Κύριο Ιησού Χριστό μας, διαπράττει εξίσου μέγιστο ατόπημα, διότι ο διάβολος αρέσκεται, τον συμφέρει να «ζαλίζεται» και να λέγει ο κόσμος (έστω εν αγνοία των ανθρώπων), ότι ο διάβολος έιναι ο διά-ολος, ο «δια» – «όλους».

Προσοχή, λοιπόν! Στο στόμα κλειδί, ως έλεγε η αγία γερόντισσα και ασκήτρια Σοφία η εν Κλεισούρα. 

Να λέμε την ευχή και να μην καταριόμαστε κανέναν.

Δημήτριος Λυκούδης

(αυτή τη διαφοροποίηση διάολος και διάβολος, άκουσα από τον μακαριστό άγιο γέροντα Εφραίμ, τον πρώην ηγουμενο της Ι. Μονής του Φιλοθέου, τον «αμερικάνο», σε μια φθινοπωρινή επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος, αρχές της δεκαετίας του 90, όταν ο γέροντας είχε έλθει για λίγο από την Αμερική).