18.6.20

Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά!

του Στέλιου Παπαθεμελή*

«Η θρησκευτική δεξιά στην Τουρκία είχε δύο βασικά αιτήματα συμβολικής σημασίας στην πολυκομματική πολιτική: την ανέγερση τεμένους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αυτά γράφει ο Αχμέτ Γιλντίζ (στο πλαίσιο κειμένου – έρευνας υπό τον τίτλο “Politico-Religious Discourse of Political Islam in Turkey:The Parties of National Outlook”» μφρ. Ε. Νιάνιος).
Ήταν επόμενο ο σημερινός «σουλτάνος» να υιοθετήσει αμφότερα τα αιτήματα – συνθήματα. Αλλιώς δεν θα καμάρωνε ως «σουλτανικότερος» των προκατόχων του σουλτάνων. Όπως θρασύτατα συχνά τον «στολίζουν» οι δικοί του. Η 29 η Μαΐου 1453, ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους οσμανλήδες, αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό και όλους τους πολιτισμένους λαούς, πανηγυρίζεται από τους κατακτητές ισλαμιστές. Σε μια στιγμή απογείωσης τού θράσους του ο ισλαμιστής φωράται να κραυγάζει:


«Συγχαίρω την 567 η επέτειο τής άλωσης τής Κωνσταντινούπολης, που είναι μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς νίκες στην Ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας εποχής και το άνοιγμα μιας άλλης. Μνημονεύω τους ήρωές μας που έκαναν αυτή τη γη, πατρίδα μας, με σεβασμό και με την ευλογία τού Θεού»!!!
Αυτά τα λέει ο αθεόφοβος, ενώ γνωρίζει ότι η UNESCO την έχει ονομάσει “μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage site)”. Βεβαίως οι τούρκοι ουδέποτε σεβάστηκαν τα μνημεία. Υπήρξαμε μάρτυρες προσωπικά αφαιρέσεως ψηφίδων από ψηφιδωτά τής Αγίας Σοφίας από φύλακα και παράδοσής τους με το σχετικό αντίτιμο σε «πελάτες». Η νέα αυτή βεβήλωση πρόκειται να καταγγελθεί στην UNESCO και εις πάντα αρμόδιο φορέα ως αντίθετη στα διεθνή θέσμια.


Η Ελλάδα φλυαρεί ενίοτε με τους τούρκους δημοσιογράφους που ισχυρίζονται ότι «μετατρέπει όλα τα τεμένη σε ναούς». Πρόκειται για ανιστόρητο αν μη ηλίθιο ισχυρισμό. Ουδέν τούτου ψευδέστερον. Ο τούρκος δημοσιογράφος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος που να μετετράπη σε ναό. Προφανώς στην αθέλητη ή ηθελημένη άγνοιά του ο τούρκος ονομάζει μετατροπή ενός «τεμένους» αφού έγινε βίαια μετατροπή ναού σε τέμενος και μετά την απελευθέρωση το ψευδοτέμενος επανήλθε στο φυσικό του φορέα την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, η οποία και αποκατέστησε τα πράγματα στη φυσική τους κατάσταση τού Ορθοδόξου ναού.


Η Milliyet αυθαδιάζει ακατάσχετα: «Τώρα είναι ο καιρός για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την πραγμάτωση τού πνεύματος τού Μωάμεθ τού Πορθητή και την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, παρά τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν. Τώρα είναι ο καιρός να διαβασθεί η προσευχή στην Αγιά Σοφιά, με την εξαίρετη ακουστική της και να ακουσθεί από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, από την Ελλάδα ως την Ε.Ε».
Ο Ερντογάν έστησε ένα ολόκληρο κιτς σόου όπου ως (ψευδο)σουλτάνος παρέστη μέσω τηλεδιάσκεψης. Στα κοινωνικά δίκτυα της τουρκικής προεδρίας προβλήθηκε live η φιέστα, που είχε οργανώσει με μουσική και τραγούδια! Λίγο αργότερα ξεκίνησε το τηλεοπτικό σόου που διοργανώνει το υπουργείο τουρισμού και πολιτισμού της τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Μάλιστα η προσευχή πραγματοποιήθηκε μέσα στην Αγία Σοφία!
Η βεβήλωση αυτή της Αγίας Σοφίας ας ευχηθούμε και ας δράσουμε να είναι η τελευταία. Να προκαλέσουμε την παγκόσμια κατακραυγή και να μην αφήσουμε τους οσμανλήδες σε χλωρό κλαρί μέχρις ότου εγκαταλείψουν την ιδέα να επαναλάβουν την βεβήλωση.


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης


Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest