2.6.20

Έτοιμες να απαντήσουν οι ΕΔ στην Τουρκία - Αυτά είναι τα οικόπεδα που διεκδικεί η Τουρκία

Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι πλέον το πότε αυτό θα σπάσει. Όπως και να έχει πάντως, οι ΕΔ είναι πανέτοιμες και θα ''απαντήσουν'' σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας. 
Η είδηση πως τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια για να προχωρήσει σε έρευνες μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η… λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. 
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις ακριβείς περιοχές που περιλαμβάνει η πρόταση και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις ακριβείς περιοχές που περιλαμβάνει η πρόταση και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 
Το «σημάδεμα» της συγκεκριμένης περιοχής από την Τουρκία δεν είναι τυχαίο. Το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει την περιοχή από το Καστελόριζο και Νοτιοανατολικά Ρόδου και Καρπάθου ενεργειακό φιλέτο και με λόγια αλλά και έργα έχει φροντίσει να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Η απόπειρα του ερευνητικού "Barbaros" να προχωρήσει σε έρευνες το 2018, αλλά και η προβακατόρικη ενέργεια του Oruc Reis πριν λίγους μήνες να… παρασυρθεί από τον αέρα και να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ποντισμένα καλώδια, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και τις δύο φορές οι Τούρκοι είχαν λάβει δυναμική απάντηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό, με ελληνικές φρεγάτες να τους βάζουν στο στόχαστρο. 
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει στο… κυνήγι τα τουρκικά ερευνητικά ενώ, τα ελληνικά υποβρύχια που ήδη πλέουν στην περιοχή θα βάλουν τα κόκκινα σκάφη με την ημισέληνο στο στόχαστρο.

Σε ποιο ακριβώς σημείο θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να βγάλουν τα ερευνητικά;

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει στρατιωτικά οποιαδήποτε ενέργεια Νότια της Κρήτης, σε απόσταση δηλαδή εκατοντάδων μιλίων από τις ακτές και τις βάσεις της. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανότερο να επιλέξει την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου θα έχει δυνατότητα άμεσης υποστήριξης και από τους ναύσταθμους και από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη νότια Τουρκία.

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα 

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εδώ και καιρό έχει αναλύσει τις κινήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο μέλλον από το προκλητικό καθεστώς Ερντογάν και όλες οι πληροφορίες λένε ότι το πράσινο φως έχει δοθεί. Μια δυναμική απάντηση στην Τουρκία είναι μονόδρομος και τα Επιτελεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στην Ελληνική φαρέτρα, εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση. Η παρουσία του Στόλου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου είναι συνεχής, τόσο με πλοία επιφανείας όσο και με μόνιμη δραστηριότητα υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει και στον εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρησιακό - εάν χρειαστεί - σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας με πτήσεις μαχητικών και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες του Στόλου. 

Στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης 

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Αθήνας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας σχετικά με τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και με επαγρύπνηση τις εξελίξεις καθώς γίνονται διαβουλεύσεις και σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ εντάσσουν την κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην πολιτική αδυναμία του Ερντογάν και στην προσπάθειά του να στρέψει αλλού την επικαιρότητα από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, τόνισε ο Ν. Δένδιας σχετικά με τις αιτήσεις για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης προς την κρατική εταιρία πετρελαίων της Τουρκίας ΤΡΑΟ, για περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι αιτήσεις αυτές που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντάσσονται «στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σημείωσε ο ΥπΕξ, για να προσθέσει ωστόσο ότι «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».
«Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας για την τουρκική αυτή ενέργεια.
«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Εχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».