25.5.20

Αλκιβιάδης Στεφανής: ''Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ στο ελληνικό έδαφος-Ποιος αμφισβητεί το ηθικό των EΔ;''


«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν λέμε πράγματα και αφήνουμε να εννοηθούν καταστάσεις που μπορούν να αγγίξουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σχολιάζοντας όσα έχουν γίνει με τις αναφορές περί εισόδου τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο.

«Δεν πρέπει να αφήνεται η παραμικρή υπόνοια ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» ξεκαθάρισε ο κ. Στεφανής μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας πως από τον Φεβρουάριο «48.000 άνθρωποι σταματήθηκαν στον Έβρο». «Ποιος αμφισβητεί το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων; Αφήνονται υπόνοιες ότι δεν υπερασπίστηκαν τα σύνορα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στο χιλιοστό του εθνικού εδάφους» συνέχισε.
Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος, είπε για όσα λέγονται για τον Έβρο, και επισήμανε πως «η αντιπαράθεση πρέπει να αφήσει απ΄έξω τα εθνικά θέματα, εκεί χρειάζεται συνοχή και η συνοχή είναι δύναμη».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν καταπληκτική δουλειά, τιμή και σεβασμος στο έργο τους, ενωμένοι έχουμε τεράστια δύναμη» κατέληξε.
Tην ίδια στιγμή, με μία φράση, όπως δήλωσε και στο OPEN, ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, η Τουρκία θέλει να γκριζάρει τον Έβρο.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του evros-news.gr, Κώστα Πιτακούδη οι Τούρκοι μπήκαν για λίγο στο ελληνικό έδαφος (ένα με δύο μέτρα, όπως συμβαίνει και από τις δύο πλευρές) για να παρενοχλήσουν τις ελληνικές εργασίες στον φράχτη, καθώς και για να διατηρήσουν τα περάσματα των παράνομων μεταναστών και των πρακτόρων που προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα.
«Οι Τούρκοι «πάτησαν» στην συνοριογραμμή. Δεν μπήκαν μέσα στο ελληνικό έδαφος για να το καταλάβουν. Δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», έλεγε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αναφορικά με το σενάριο «εισβολής». 
Σύμφωνα με τον Κώστα Πιτιακούδη, όταν υπήρξε αυτή η διχογνωμία, έγινε αυτό που γίνεται πολύ συχνά, με το να… μπαινοβγαίνουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι ένα-δυο μέτρα εκατέρωθεν όταν κινούνται στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά», διαμηνύουν, από την πλευρά τους, οι Ελληνικές αρχές απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες».
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι συντεταγμένες της συνοριογραμμής είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί με απόλυτη ακρίβεια στους χάρτες οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί εδώ και 94 χρόνια. Οποιαδήποτε αναθεωρητική προσπάθεια δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του φράχτη και των υπολοίπων έργων που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει «σφραγιστεί» και το νότιο τμήμα της συνοριογραμμής ειδικά στη περιοχή όπου τα σύνορα είναι χερσαία και ο ποταμός ανήκει εξ’ ολοκλήρου είτε στη μία είτε στην άλλη χώρα. 
Το ηθικό τω Ε.Δ. δεν το αμφισβητεί κανείς.Τους πολιτικούς που δίνουν εντολές αμφισβητεί.
Juan