29.5.20

Πληροφορίες ότι ο Ερντογάν θα εξαγγείλει τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος

Ο "τρελός του χωριού" πάει γυρεύοντας...
ΑΛΕΞ 
"Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης",
δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επί κεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 που είναι Παρασκευή 29η Μαίου.  
Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα "Κατάκτησης" (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους. Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα κάνει μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη την Παρασκευή 29η Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με την αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Πόλης.
Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.  
 Παρέμβαση ετοιμάζει η Αθήνα για την πρόκληση στην Αγία Σοφία 

 Με όπλο το διεθνές δίκαιο δηλώνει πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας ενόψει της «φιέστας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον ναό της Αγίας Σοφίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε στην Βουλή ότι θα έχει επικοινωνία με το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

 
Θα επικοινωνήσω με τον ομόλογό μου από την τουρκική πλευρά 
Σύμφωνα με όσα είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην Επιτροπή Ελέγχου των Αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου στην Βουλή, «εμείς, στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επικοινωνήσουμε με όλους, με όλες τις χώρες-μέλη.  
Προγραμματίζω κι εγώ, να επικοινωνήσω με τον ομόλογό μου από την τουρκική πλευρά, όπως και με όλες τις άλλες χώρες, με όλους τους άλλους ομολόγους μου, γιατί θεωρούμε ότι, ανεξαρτήτως, των προκλητικών ενεργειών που έχουν στόχο πολλές φορές πολύ περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό ακροατήριο κι έχουν στόχο την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς, οφείλουμε, να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό του κράτους δικαίου, το σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της εσωτερικής πολιτικής, αλλά και της διεθνούς μας πολιτικής. Αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις, όπως την προκλητική σημερινή εκδήλωση στην Αγία Σοφία, αν ολοκληρωθεί έτσι, όπως την έχουν προαναγγείλει». 

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπυλος είχε αναφέρει πως «θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τις πληροφορίες, που έρχονται από την Τουρκία ότι επίκειται σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου της αλώσεως, μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά από την Αγία Σοφία.  
Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά και μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO ως τέτοιο, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.  Κατά καιρούς υπάρχουν πιέσεις για τη μετατροπή της σε τζαμί. Θέλω, να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο συνετές απόψεις στην Άγκυρα, γιατί η αλλοίωση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας δε θα είναι πρόκληση μόνο κατά της χριστιανοσύνης, του χριστιανικού κόσμου, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του ίδιου του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας, χαρακτήρα που προσέδωσε ο ιδρυτής της, ο Κεμάλ Ατατούρκ».