9.5.20

Το «σκέφτεται» η κυβέρνηση για άνοιγμα των νησιών από τις 18 Μαΐου - Αρνητικοί οι λοιμωξιολόγοι

Η κυβέρνηση σκέφτεται ολική απελευθέρωση των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας από τις 18 Μαΐου αλλά συναντάει την... αντίσταση των λοιμοξιολόγων που θέλουν Ιούνιο, κάτι που είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

Η ελευθερία μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας, είναι βασική προϋπόθεση επιστροφής στην «κανονικότητα» αλλά και αποσόβησης της ολικής οικονομικής καταστροφής (όπου δεν έχει επέλθει ήδη).
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει στο γραφείο του την έκθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο από την Πρωτομαγιά, όσο και από την πρώτη εβδομάδα της σταδιακής άρσης της καραντίνας.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως έως τα μέσα της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για το πως θα επανασυνδεθούν οι περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους, αλλά και πότε θα απελευθερωθεί η πρόσβαση προς τα νησιά.
Βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, στις 18 Μαίου αναμένεται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αυτό θα ισχύσει και για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη για παράδειγμα, ή αυτές θα προστατευθούν για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμα. Από την ίδια ημερομηνία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν ΚΤΕΛ και τρένα με πληρότητα 50% τουλάχιστον έως τα τέλη Μαίου, ενώ από την μεθεπόμενη Δευτέρα πρόκειται να αυξηθούν οι πτήσεις εσωτερικού, αν και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως έως τις αρχές Ιουνίου η κίνηση θα ανέλθει στο 10 με 20% της συνηθισμένης τέτοια εποχή του χρόνου.
Το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης των ειδικών αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να απελευθερώσει την μετακίνηση του γενικού πληθυσμού προς τα νησιά. Μολονότι στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει και η 18η Μαίου ως ημερομηνία έναρξης των μεταβάσεων προς τη νησιωτική χώρα, οι επιδημιολόγοι «αντιστέκονται» λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πρόωρο».
Με τα έως τώρα δεδομένα, η 25η ή το αργότερο η 1η Ιουνίου μοιάζουν οι επικρατέστερες ημερομηνίες.
Εν όψει, πάντως, της επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και ορισμένων μπαρ μετά τις 18 Μαίου θα επιτραπεί η μετάβαση στα νησιά, ιδιωτικών συνεργείων και εργαζομένων στον τουρισμό, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.
Επιπλέον, από τις 18 Μαΐου και εντεύθεν, τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής θα μπορούν να ξαναταξιδέψουν, κάνοντας, απόπλου και κατάπλου στο ίδιο λιμάνι.
Το θετικό έως τώρα δείγμα από την εκκίνηση του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, αλλά και την έναρξη της δεύτερης φάσης αναμένεται να επισφραγίσει έως τις 18 Μαίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να προβεί σε ακόμη ένα τηλεοπτικό μήνυμα συνοψίζοντας τα από εδώ και πέρα κύρια ζητούμενα του κυβερνητικού σχεδίου εξόδου από την καραντίνα.


Εναλλακτικά έχει πέσει κατά πληροφορίες στο τραπέζι και η ιδέα μιας υψηλού συμβολισμού επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη σε έναν εμβληματικό Αρχαιολογικό χώρο, που καθρεφτίζει την θετική, όσο και δυναμική εικόνα της χώρας και του ελληνικού τουρισμού ειδικότερα στο εξωτερικό.   
pronews