4.4.20

Η Ελλάδα στον «πάγο»: Εντός της ημέρας ανακοινώνονται τα νέα πιο σκληρά απαγορευτικά μέτρα


Εντός της ημέρας και μετά τη σύσκεψη με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, θα αποφασιστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των μέτρων για τον περιορισμό μετακινήσεων που έχουν οριστεί», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα (04/04) στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό, αλλά και τη διάρκεια των μετακινήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο των διοδίων ενόψει Πάσχα.
Επανέλαβε δε ότι «η αυστηροποίηση των μέτρων θα έχει να κάνει με τους ασυνεπείς και όχι με τους συνεπείς»
(σσ. Βέβαια αυτό δεν έχει καμία σημασία καθώς τα μέτρα ισχύουν για όλους)
Αν και η μετάδοση του ιού στην Ελλάδα παραμένει σταθερή και οι πολίτες συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλλει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μάλιστα πήραμε μία «γεύση» χθες με την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες της Πάτρας και του Βόλου ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Έχοντας ενημερώσει τις τοπικές αρχές, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι κλειστή θα παραμείνει η παραλιακή ζώνη της Πάτρας στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγυιάς.
Ο αποκλεισμός της παραλίας θα διαρκέσει για 14 ημέρες και θα ισχύει από τις 2 σήμερα το μεσημέρι μέχρι στις 8 το πρωί της επομένης για τις καθημερινές, με καθολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και για το παραλιακό μέτωπο του Βόλου, όπου ο 14ημερος αποκλεισμός αφορά στον πεζόδρομο της προέκτασης της οδού Αργοναυτών. Η διέλευση των πεζών θα διακόπτεται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, με απαγορευτικό διαρκείας το Σάββατο και την Κυριακή.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να σκληρύνει κι άλλο τα ήδη σκληρά μέτρα ενόψει των ημερών του Πάσχα και σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός να αποθαρρύνει την μειοψηφία που επιδεικνύει έλλειψη συμμόρφωσης και αφετέρου να συνδεθεί με την επιμέρους κλιμάκωση που θα σημειωθεί τις επόμενες ώρες στους κανόνες αυτοπεριορισμού.
Η σταδιακή αυτή εξοικείωση με την εμπειρία ενός «διαφορετικού Πάσχα» θέλει το αρνί στο φούρνο, όπως πρότεινε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και την ελληνική αστυνομία στο πόδι.
Στην κατεύθυνση αυτή, πλάνα αναβάθμισης των μέτρων προστασίας έχουν καταθέσει όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί ενόψει των ημερών του Πάσχα, τα οποία επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να ανακοινώσει και νέο πακέτο μέτρων. «Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια... στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποτυπώνοντας το φάσμα των δυνητικών επιλογών της κυβέρνησης.
Στο οδικό δίκτυο, εξετάζει αυστηρότερους ελέγχους για τις μετακινήσεις και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ενόψει του Πάσχα προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Έλεγχος σε ξηρά και θάλασσα
«Εξετάζεται σοβαρά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, αλλά και για τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Η Κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλα τα δεδομένα και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται» εξήγησε ο κ. Καραμανλής, ενώ διευκρίνισε πως «δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο», επικαλούμενος και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διευκόλυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων θα επιβληθεί το επόμενο διάστημα και για τα δρομολόγια ανάμεσα στα νησιά δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαιρώντας, ωστόσο, όσους εργάζονται ή όσους μετακινούνται για λόγους υγείας. «Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά πλην των εργαζομένων ή για λόγους υγείας», κατέληξε ο ίδιος.
Μάλιστα η κυβέρνηση «πάγωσε» κάθε αλλαγή στο πεδίο του τόπου διαμονής στην πλατφόρμα του taxis, καθώς φοβήθηκε πως οι πολίτες θα αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους για να πάνε στα εξοχικά τους...
Κάποια από τα νέα μέτρα που έρχονται είναι:
- Αύξηση προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα για άσκοπη μετακίνηση καταβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
- Νέο όριο συναθροίσεων κάτω των 10 ατόμων.
- Αποκλεισμός δημόσιων χώρων. Μετά την παραλία της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποκλείσει και όλους δημόσιους χώρους που αποτελούν δέλεαρ για βόλτα.
- Ειδική βεβαίωση εξόδου ηλικιωμένου: Οι εικόνες δεκάδων ηλικιωμένων να περιμένουν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν την σύνταξή τους ενόχλησε στα κυβερνητικά στελέχη. 
- Πλαφόν έως δύο SMS στο 13033
- Διαφορετικά χρονικά περιθώρια: Άλλη μία αλλαγή που θα ανακοινωθεί θα αφορά την αλλαγή στα χρονικά περιθώρια. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στις 3 ώρες.
- Η απουσία των πολιτών από το σπίτι τους, εκτός αν βρίσκονται στην δουλειά τους, δεν πρέπει να είναι πάνω από τρεις ώρες.
- Αύξηση της αστυνόμευσης σε λιμάνια, εθνικές οδούς και στάσεις λεωφορείων.
- Κλείσιμο διοδίων
- Μετακίνηση εκτός δήμου άπαξ με βεβαίωση κατοικίας και Ε1

- Κλειστές λειτουργίες στις εκκλησίες σε όλης της χώρας.
pronews