4.4.20

Ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ -Στο ίδιο οικόπεδο με το «Γιαβούζ»

Η Ρωσία αναγνώρισε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, καθώς η Λευκωσία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού  μέχρι τέλος Απριλίου, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνουν τα τεμάχια 8,9 της κυπριακής ΑΟΖ, σε ένα από τα οποία διεξάγει παράνομες έρευνες η Τουρκία.

Εμφανή σύγχυση έχουν προκαλέσει στην Τουρκία αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας στην περιοχή μας για τις οποίες οι θαλάσσιες και εναέριες περιοχές διεξαγωγής τους δεσμεύτηκαν με NAVTEX και NOTAMS αντίστοιχα, που εκδόθηκαν για λογαριασμό του ρωσικού ναυτικού και αεροπορίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Από σήμερα και σε διάφορες ημερομηνίες μέχρι τις 30 Απριλίου, η Ρωσία θα διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε τρεις διαφορετικές μεγάλης έκτασης περιοχές, ανατολικά, νότια και δυτικά της Κύπρου.
Για τις θαλάσσιες ρωσικές ασκήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους, τη Navtex 135/20, με την οποία δεσμεύει ταυτόχρονα και τις τρεις θαλάσσιες περιοχές.
Η πρώτη, για ασκήσεις στις 9, 17 και 30 Απριλίου, αφορά περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, όπου το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας διεξάγει τακτικά ασκήσεις. Γι΄ αυτή την περιοχή δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Τουρκία.
Η δεύτερη περιοχή, για ασκήσεις στις 7 και 21 Απριλίου, αφορά περιοχή δυτικά της Κύπρου και φτάνει μέχρι και σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο για την οποία η Τουρκία εξέδωσε αμέσως δική της NAVTEX, στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται για περιοχή ευθύνης της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τουρκική Navtex δεν χαρακτηρίζεται ως «άκυρη» η κυπριακή Navtex, αλλά αναφέρει ότι επειδή πρόκειται για περιοχή ευθύνης της, θα αναμεταδίδει το τμήμα αυτό της κυπριακής Navtex.
Η τρίτη περιοχή που δέσμευσε ως επικίνδυνη για τη ναυτιλία η Κυπριακή Δημοκρατία αφορά σε μεγάλη θαλάσσια έκταση νότια της Κύπρου, που επικαλύπτει μικρό μέρος του τεμαχίου 8 και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ. 
Ενδιαφέρουσα είναι η τουρκική αντίδραση για τη δέσμευση αυτής της περιοχής, όπου η σχετική της παράτυπη Navtex, με την οποία επίσης δεν «ακυρώνει» ως έπραττε ώς τώρα, την κυπριακή Navtex, αλλά ότι «επικαλύπτει» μέρος της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με την NAVTEX  FA-215/20.
Η εν λόγω NAVTEX αφορά την περιοχή που πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, εντός του τεμαχίου 9. Το νοτιοδυτικό άκρο της περιοχής των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων, φτάνει σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το σημείο που βρίσκεται το Yavuz.
Σε σχέση με την εναέρια κυκλοφορία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει συνολικά 14 NOTAM δεσμεύοντας περιοχές του Fir Λευκωσίας για τις ρωσικές ασκήσεις σε διάφορες ημερομηνίες από σήμερα μέχρι και τις 30 Απριλίου.  
pronews