26.4.20

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Θετική για δεύτερη φορά γυναίκα που είχε νοσήσει τον Μάρτιο

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρμόδιες Υπηρεσίες, καθώς μια γυναίκα η οποία είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό τέλη Μαρτίου, και έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 6 Απριλίου, βρέθηκε εκ νέου θετική στον ιό, έπειτα από τεστ που υποβλήθηκε τις βραδινές ώρες χθες.

Πλέον οι ειδικοί ασχολούνται ενδελεχώς με το περιστατικό και εξετάζουν αν πρόκειται για αληθινή ή η μη επαναλοίμωξη.
Τέτοια περιστατικά είχαν αναφερθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Αρπιλίου από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας και είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με αφορμή τους ασθενείς με είχαν βρεθεί εκ νέου θετικοί τότε στην ασιατική χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αναφέρει πως κατά την άποψή του δεν επρόκειτο για αληθινή επαναλοίμωξη.
​"Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
​Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού" είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσιόδρας.
Ανοσία και μεταλλάξεις απασχολούν τους ειδικούς
Με τα νέα κρούσματα -εκτός των εστιών όπου καταγράφεται επιδημική έξαρση- να παραμένουν σε χαμηλά, ελεγχόμενα επίπεδα στη χώρα μας οι ειδικοί επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε άλλα κρίσιμα επιστημονικά θέματα σχετικά με τη συμπεριφορά του κορωνοιού αναζητώντας απαντήσεις.
Ενδεικτικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Τσιόδρας, αφού διευκρίνισε πως από τα 16 κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 11 προέρχονται από γνωστές εστίες, αναφέρθηκε στο θέμα της ανοσίας αλλά και των μεταλλάξεων του κορωνοιού.
​Και σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις ήταν θετικά τα δεδομένα που ανέφερε, ενώ για την ανοσία είπε ότι υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα.
Ο καθηγητής επανέλαβε την επιστημονική άποψη που υιοθετεί και η οποία εκφράζεται και στη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας σχετικά με την ανοσία. Συγκεκριμένα, είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία, η οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας, δηλαδή να γίνεται σταδιακά, διαδοχικά η έκθεση του πληθυσμού στον κορωνοιό ώστε να εμφανίζουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν.
"Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις. Μία από τον WHO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν" είπε ο κ. Τσιόδρας, προςθέτοντας πως δεν συμφωνεί με αυτή την τοποθέτηση.
Η δεύτερη τοποθέτηση, με την οποία όπως είπε συντάσσεται, προέρχεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους υποστηρίζει και με βάση την εμπειρία που υπάρχει από τους άλλους κορωνοϊούς, ότι θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο, στο θέμα της ανοσίας και της διάρκειας της προστασίας των αντισωμάτων αποτελεί το θέμα των τεστ τα οποία δεν φαίνεται να δίνουν ακόμη αξιόπιστα αποτελέσματα.
​"Θα αποδειχθεί στο μέλλον, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τι από τα δύο ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα" υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Κρίσιμες για το εμβόλιο οι μεταλλάξεις
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μείζον ζήτημα των μεταλλάξεων καθώς αυτές συνδέονται με την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προσφέρει αποτελεσματική και πιο μακρά προστασία.
Επικαλέστηκε δημοσιεύσεις από μια εκ των καλύτερων πανεπιστημιακών ομάδων της Ελβετίας που αναλύει δείγματα του νέου ιού από 36 χώρες σε 6 ηπείρους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάποιο ιοί του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορωνοϊός, εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις, δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό.
​Μάλιστα, αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να βοηθήσουν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία να προσδιοριστεί η προέλευση ενός στελέχους του ιού.
Ανέφερε, για παράδειγμα πως μπορεί να δείξουν οι μεταλλάξεις για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας.Και ακόμα περισσότερο, τέτοιου είδους αναλύσεις να "πουν" αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους.
​Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη τον περασμένο Φεβρουάριο.
"Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας. Και πως μια επιδημία στην άκρη της γης μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επηρεάσει την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για τη διασπορά του και πως μπορεί να κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε αντίστοιχα προληπτικά μέτρα" εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, όπως είπε ο ειδικός, η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, όπως λέγεται, δείχνει σχετικά ένα βραδύ ρυθμό δημιουργίας μεταλλάξεων, τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη.
​"Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό επί του παρόντος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα παραμείνει έτσι" επισήμανε.
"Σύμφωνα με τους συναδέλφους από το ελβετικό Πανεπιστήμιο, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη και αποτελεσματική προστασία" είπε ο κ. Τσιόδρας.
Τόνισε τέλος, πως είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθησή του από τους εργαστηριακούς, ενώ πρόσθεσε πως γίνεται εξαιρετική έρευνα και καταγραφή και αποκλείσει Έλληνες ειδικούς.
pronews