1.4.20

Ο “σουλτάνος” είναι γυμνός! Πρωτοφανείς επιθέσεις κατά Ερντογάν από τον τουρκικό Τύπο


της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Με το σλόγκαν “Είμαστε επαρκείς για εμάς, Τουρκία μου” ο Πρόεδρος ζητάει από τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν το άδειο δημόσιο Ταμείο. Ο Τύπος για πρώτη φορά στα 18 χρόνια διακυβέρνησης  κατακλύζεται από τόσα αρνητικά, επικριτικά δημοσιεύματα.
Ενδεικτικά ο έγκριτος αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ (T24)  γράφει:”Ο Ερντογάν προσφέροντας επτά μισθούς του στην εκστρατεία αλληλεγγύης κάνει μια αυτοθυσία που θα την θυμόμαστε χρόνια ή μήπως μας κοροϊδεύει;


Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Κατά την άποψη μου μας κοροϊδεύει. Γιατί πράγματι αν ήθελε να κάνει μια αυτοθυσία θα περιόριζε πρώτα απ’ όλα τις δαπάνες του σαράι των χιλιών δωματίων.
Τα χρήματα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2020 για τις δαπάνες της Προεδρίας είναι 3 δις 152 εκατ.
Μην ξεχνάτε ότι το ποσό αυτό το 2019 ήταν 2δις 100 εκ. , αλλά τελικά δαπανήθηκαν 3δις 500εκατ.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να  τηρηθεί πιστά και ο προϋπολογισμός του 2020. Με το κιόσκι στο Αχλάτ, το σαράι στο Οκτσουλούκ πιθανότατα το ποσό ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Εάν τηρούσε έστω μια χρονιά το προβλεπόμενο ποσό θα μπορούσα να ανακαλέσω αυτά που λέω  για το 2020.
Οι δαπάνες ξεπερνούν τον Προϋπολογισμό  κάθε χρόνο.
Ας έρθουμε και στα μυστικά κονδύλια. Το ποσό που προβλέπεται για φέτος ανέρχεται σε 5 δις 700 εκατ. Δηλαδή το συνολικό ποσό που διατίθεται για τα έξοδα της Προεδρίας είναι 8 δις 850 εκατ.
Γνωρίζουμε ότι και τον περασμένο χρόνο ξεπεράστηκε το ποσό που προβλεπόταν στον Προϋπολογισμό για τα μυστικά κονδύλια.
Εκτός από τα ποσά αυτά υπάρχει κι ένα εφεδρικό κονδύλι 8 δις 763 εκατ. Αυτά τα χρήματα παραμένουν στα Ταμεία και περιμένουν την ημέρα που θα δαπανηθούν.
Ο Πρόεδρος που ζητά από το λαό θυσίες δεν θυμάται καθόλου αυτή τη λέξη  όταν πρόκειται για τα δικά του έξοδα.
Σε όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνω τα ιδιωτικά αεροπλάνα, τις Mercedes κ.α”.



Τα ίδια σχόλια γίνονται σε όλο τον Τύπο. Ορισμένοι , όπως ο Koray Duzgoren (Arti Gercek) ζητά τον τερματισμό των δαπανών για τις πολεμικές επιχειρήσεις, για τους τζιχαντιστές, τους μισθοφόρους στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και τις αμυντικές δαπάνες.
Necati Dogru (Sozcu) ισχυρίζεται ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος ήταν να παραχωρήσει το σαράι του να γίνει Νοσοκομείο.
Με γλαφυρό τρόπο κατακεραυνώνει όλους όσους κατά καιρούς ασχολήθηκαν με την πολιτική η Mine Sogut (Cumhuriyet) αλλά κυρίως φωτογραφίζει τον σουλτάνο. “Όλοι εσείς  που έχετε μερίδιο στην διακυβέρνηση του τόπου προσφέρετε ό,τι έχετε , αυτά δεν θα ωφελήσουν τα εκατομμύρια πολιτών που αγωνίζονται για τη ζωή τους και δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον τους.
Δωρίστε ό,τι θέλετε , όλες τις αποταμιεύσεις , τα δαχτυλίδια, τα ρολόγια, τα παπούτσια, τις τσάντες, τα στολισμένα με φύλλα χρυσού έπιπλα , τους κρυστάλλινους πολυελαίους ,τα μεταξωτά χαλιά, τα χρήματα που φυγαδεύσατε στο εξωτερικό και αυτά που κρύβετε κάτω από το μαξιλάρι , αυτά που επενδύσατε σε συνάλλαγμα και χρυσό, τα σαράι, τα σπίτια. Τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα σκάφη, τα υπερσύγχρονα αυτοκίνητα, τα χρήματα που δώσατε σε θρησκευτικά ιδρύματα και θρησκευτικές αδελφότητες, σε καταχθόνιους εταίρους, τους ύπουλους εχθρούς, στα όπλα, στους πυραύλους , τα τανκς, στις βόμβες, στους πολέμους που μετ είχατε ή θέλετε να λάβετε μέρος, την εκμετάλλευση της θρησκείας, το μίσος για τις ελευθερίες, τα ψέμματα, τη λογική να μετατρέπεται σε ευκαιρίες τις συμφορές. Δωρίστε τα πάντα και ξεγυμνωθείτε. Τότε θα σας ρωτήσουμε “Εσάς ποιος θα σας συγχωρέσει;”
https://www.militaire.gr/