3.4.20

Aνοιχτή επιστολή


Θεσσαλονίκη 31-3-2020
Σύρπης Σ. Γεώργιος 
 πολύτεκνος πατέρας , ψυχίατρος

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί ,
Ελληνίδες , Έλληνες
Παίρνω το θάρρος να επικοινωνήσω πάλι μαζί σας από καθήκον αδελφικό , αλλά την παρούσα επιστολή μου την αφιερώνω στη νεολαία και στα πέντε παιδιά μου , γιατί θεωρώ ότι οι νέοι έχουν δικαίωμα στο μέλλον και ανοιχτό μυαλό να ακούν όλες τις απόψεις και να μην συμβιβάζονται σε ό,τι κακό βλέπουν .
Μεγάλη αφορμή υπήρξε η απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης να κλείσει με κιγκλιδώματα την παραλία Θεσσαλονίκης, της πόλης που ζω και εργάζομαι, στις 31-3-2020 από 14:00 έως 8 πμ της επόμενης μέρας λόγω της μη τήρησης των στερητικών κρατικών μέτρων παρ΄όλο που τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας και είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά εξόδου από το σωματικό και ψυχικό «μάντρωμα». Αφορμή επίσης για την σημερινή επιστολή είναι οι θέσεις των συναδέλφων μου (άλλης ειδικότητας ) ιατρών, των κ. Φαίδωνα Βόβολη καρδιολόγου και Ιωάννη Ιωαννίδη καθηγητή παθολογίας και επιδημιολογίας και πληθυσμιακής υγείας του πανεπιστημίου Stanford. Το γεγονός που συνέβη με τον ιατρό κ. Βοβόλη ( η λογοκρισία του internet , το κατέβασμα της επιστημονικού χαρακτήρα ανάρτησής του καθώς και η κλήση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών σε απολογία για τις θέσεις του ) αποτελεί για εμένα , αλλά νομίζω και για κάθε νοήμονα άνθρωπο , απόδειξη ότι ζούμε μια ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ στερούμενοι του δικαιώματός μας να εκφράσουμε τις επιστημονικές μας απόψεις και προσωπικές μας θέσεις .

Δεν έχω σκοπό ούτε μου αρέσει να έρθω σε αντιπαράθεση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ ) που προτείνει κανόνες υγιεινής για προστασία του σώματος από τον κορωνοΪό . Και εγώ επίσης συμφωνώ ότι πρέπει να τους τηρούμε με ακρίβεια , να μένουμε σπίτι και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.
Για την ψυχική υγεία όμως ούτε λέξη, σαν να μην υπάρχει !!! Αντ’ αυτού υπάρχει κλίμα «τρομοκρατίας» και εκφοβισμού για φονική απειλή από τον κορωνοϊό , παρουσιάζοντάς τον ως πανδημία κορωνοϊού , μη έχοντας όλα τα επιστημονικά στατιστικά στοιχεία για να στηρίξουν την «υποτιθέμενη πανδημία» που θέλουν να επιβάλλουν με τη μέθοδο του πειθαναγκασμού . Ως ψυχίατρος θεωρώ εγκληματική αυτήν την επιβολή εκφοβισμού στα όρια της τρομοκρατίας για κακουχίες και πολλούς θανάτους από τον κορωνοΪό και τα δυσβάκτακτα οικονομικά μέτρα .
Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν , γιατί αυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση των συμπολιτών μας, αν νοιάζονται » πραγματικά» και δεν είναι σκόπιμα και κατευθυνόμενα όλα αυτά ( και ο νοών νοείτω) . Δυστυχώς τα σκληρά τους αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας πολιτών ( άκουσον άκουσον δεν περιέλαβαν σκόπιμα σαν μια έβδομη ( 7η ) εξαίρεση κυκλοφορίας την μετάβαση στην εκκλησία-χώρους λατρείας όπου εννοείται ότι τηρούνται οι αποστάσεις όπως για μετάβαση σε super markets , τράπεζα κ.λ.π ) έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ : κατάθλιψη , κρίσεις πανικού , αναζωπύρωση ψυχώσεων , αυτοκτονικοί ιδεασμοί …
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου !!! Έχω χρέος σαν ψυχίατρος ενώπιον Θεού και ανθρώπων να εκφράσω την ανησυχία μου και να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι αυτή η κορωνοϋστερία δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει , γιατί δεν είναι το πανδημικό τέρας που παρουσιάζει ο βομβαρδισμός των ειδήσεων ( κυβερνητικών και όχι μόνο στελεχών , ΜΜΕ : Ελληνικά , Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια ), αλλά απλά η έβδομη παραλλαγή του ιού της εποχικής γρίπης ( COVID -19 ) .
Η σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής του κορωνοϊού είναι , να τηρούμε σωστά τους κανόνες υγιεινής που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί γιατροί και να αφήνουμε στην άκρη ΜΗ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑ στις ψυχοφθόρες σκέψεις και εικόνες που μπλοκάρουν το ηθικό μας . Διαφορετικά , μέσα στο περιρρέον κλίμα της τρομοκράτησης αναπτύσσονται φοβίες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες . ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ!!! Κατ΄ εμέ όσοι πραγματικά από μας πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό , ας κάνουμε τον Σταυρό μας και την προσευχή μας , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παράλληλα δεν θα τηρούμε και τους κανόνες υγιεινής που μας υποδεικνύουν , αλλά ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι » δει Θεώ μάλλον πειθαρχείν ή ανθρώποις » ( δηλαδή πρέπει να βάζουμε τον Θεό πάνω από τους ανθρώπους και να ακούμε Αυτόν ) όπως πολύ σωστά πρότειναν και οι σύγχρονοι άγιοι της Εκκλησίας μας άγιος ΠαΪσιος , άγιος Πορφύριος , άγιος Ιάκωβος και ο αείμνηστος αγωνιστής μητροπολίτης Φλωρίνης και Αυγουστίνος Καντιώτης του οποίου η απουσία στη διοικούσα Εκκλησία είναι δυστυχώς πολύ αισθητή. Θέλει αρετή και τόλμη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας το 1821 .
Εμείς σήμερα θα προσθέταμε και ΠΙΣΤΗ μαζί με την αρετή και την τόλμη, γιατί προσπαθούν να μας την ξεριζώσουν ενώ οι προγονοί μας την είχαν δεδομένη . Όμως εμείς σήμερα δυστυχώς φτάσαμε σε σημείο λαός , κλήρος και διοικούσα Εκκλησία «να ολιγοπιστούμε» και να συμβιβαζόμαστε με αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πίστη μας . Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι το «εν τω μέσω της νυκτός» σφράγισμα των εκκλησιών και μάλιστα εντός της Μεγάλης Σαρακοστής και η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας ; Επέτρεψαν απλά να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας μετατρέποντάς την σε τηλεοπτική αποκλειστικότητα καναλιών που «επιδεικνύουν την κοινωνική τους ευαισθησία «. !!! Απεμπολούμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα και την ελεύθερη πρόσβασή μας στον Θεό , την Εκκλησία , τις Ακολουθίες και την Θεία Κοινωνία που αποτελούν τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο αιώνιας σωτηρίας και πνευματικής μας υγείας . Γιατί τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο , όπως λέει ο Κύριός μας , αν κερδίσει την επίγεια ζωή αλλά χάσει την ψυχή του ;
Αδελφοί μου , μη φοβάστε . Κρατήστε το ηθικό σας ακμαιότατο , παραμείνετε ενωμένοι και αγαπημένοι . Να είστε χαρούμενοι και να μην το βάζετε κάτω γιατί »ει ο Θεός μεθ΄ημών , ουδείς καθ΄ημών »( αν ο Θεός είναι μαζί μας , ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας ; ) . Συγγνώμη, αν σας στεναχώρησα με κάτι που έγραψα στην παρούσα επιστολή , της οποίας σκοπός ήταν απλά να ενημερώσω και να αναπτερώσω το ηθικό όλων των απανταχού πολιτών του ελληνικού Έθνους μας που βάλλεται ποικιλοτρόπως αυτόν τον καιρό. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ Η ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .
Υ.Γ : Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συνεχείς Θείες Λειτουργίες και καθημερινές προσευχές των μοναχών του Αγίου Όρους για το θέμα του κορωνοϊού . Επίσης ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ Σεραφείμ , τον Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριο , τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ Νικόλαο , τον Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ Νεόφυτο , τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ Αθανάσιο , τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη μονής Αγίου Αρσενίου στο χωριό Βατοπέδι Χαλκιδικής , τον Ιερέα π. Βασίλειο Βολουδάκη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων Αθηνών και τον Ιερέα τον οποίον συνέλαβαν στο χωριό Πούρνος του Νομού Ευβοίας και τον Πνευματικό μου , γιατί έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο Θεό , που αγαπούν το ποίμνιο που τους εμπιστεύθηκε ο Θεός έμπρακτα , και όχι στα λόγια , υπακούοντας στον Θεό και όχι σε » αλλότριες » φωνές και προστάγματα . Επίσης όσους Μητροπολίτες και Ιερείς αφανείς, που δεν γνωρίζω, οι οποίοι πήραν ξεκάθαρες θέσεις αποδεικνύοντας ότι φέρονται σαν πραγματικοί ποιμένες που θα έδιναν και τη ζωή τους για το ποίμνιο .
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας με αυταπάρνηση παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν και τις πολλές ελλείψεις που παρουσιάζονται καθημερινά . Ευχαριστούμε επίσης όσα ΜΜΕ αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα – και είναι λιγοστά – τα οποία λειτουργούν ΗΘΙΚΑ και αντικειμενικά , παρουσιάζοντας ΟΛΕΣ τις απόψεις ΧΩΡΙΣ τρομοκρατία .
Γ. Σύρπης, Ψυχίατρος
Αλήθεια μήπως τελικά μας πάμε προς τα εκεί ;;;

https://apotixisi.blogspot.com/