2.3.20

Ερντογάν: Εκατομμύρια μετανάστες θα φθάσουν στην Ευρώπη

Η Ευρώπη φταίει που δεν έχει σβήσει ακόμα από το χάρτη τη Τουρκία.
ΑΛΕΞ
Η Ευρώπη... «πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.
«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», συνέχισε, σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Τούρκoς Πρόεδρος μίλησε για «εκατομμύρια μετανάστες» που θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της.
«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν. 
Απευθυνόμενος εξάλλου στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή του ίδιου και «τεσσάρων ή πέντε χωρών».
Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Έχει επίσης δηλώσει ότι ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ελπίζει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα.
«Θα πάω στη Μόσχα την Πέμπτη και θα συζητήσω τις εξελίξεις (στη Συρία) με τον κ. Πούτιν. Ελπίζω ότι εκεί κάτω θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως μια κατάπαυση του πυρός και θα βρούμε μια λύση σ’ αυτήν την υπόθεση», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις την Κυριακή αχρήστευσαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ναϊράμπ, στα ανατολικά του Χαλεπιού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
kathimerini